Доступність посилання

ТОП новини

В окупації з українським паспортом: як діятиме Росія?


Реальність, яка зовсім скоро буде доступна кожному кримчанину, – це необхідність повідомити про наявність українського паспорта

(Рубрика «Точка зору»)

У Криму пропонують звільнити жителів півострова від необхідності повідомляти Федеральній міграційній службі Росії про наявність українського паспорта. З такою ініціативою виступив заступник Аксьонова Андрій Козенко. Він запропонував попросити Держдуму Росії зробити для кримчан виняток.

Для початку розберімося, про що йдеться.

У серпні 2014-го Держдума ухвалила закон, за яким усі громадяни Російської Федерації, в яких є на руках паспорти або посвідки на проживання інших держав, мають подавати повідомлення у Федеральну міграційну службу Росії. Зробити вони це мали до початку жовтня 2014 року. Але для кримчан зробили виняток і продовжили цей термін – до кінця 2015 року.

За порушення термінів повідомлення передбачена відповідальність. Так, наприклад, якщо громадянин Росії самостійно повідомив ФМС про друге громадянство, але зробив це пізніше відведеного терміну, то йому загрожує адміністративний штраф (500-1000 рублів). А от якщо факт наявності другого громадянства встановлений органами дізнання, то людина вважається злісним порушником, і їй уже загрожує 200 тисяч рублів штрафу. Причому, цей штраф стягується не в рамках адміністративної справи, а в рамках кримінальної. Тобто разом зі штрафом людина отримує ще й кримінальну судимість.

У Росії подвійне громадянство формально не заборонене. Особливість у тому, що Росія сприймає людину з декількома паспортами як винятково свого громадянина. Ухвалений закон правозахисники коментували як такий собі перепис потенційно ненадійних громадян, увага до яких має бути пильнішою.

З погляду процедури, повідомлення органам ФМС про наявність другого паспорта досить просте. Потрібно заповнити спеціальну анкету і прикласти до неї копії російського та іноземних паспортів. Після чого співробітники ФМС видають громадянинові відривний бланк, що підтверджує проходження процедури.

Після ухвалення закону російські чиновники говорили про те, що потенційна аудиторія нововведення – 5 мільйонів росіян. Але окрім них є ще і два мільйони кримчан, які за підсумками березня 2014 року опинилися серед тих, хто носить у кишенях одразу два паспорти.

В інтерв'ю «Комерсанту» Андрій Козенко – автор ідеї про послаблення для кримчан – повідомив, що в нинішньому вигляді закон призведе до «нагнітання соціальної і політичної напруженості». Він посилається на те, що за два місяці подати повідомлення будуть зобов'язані 1,7 мільйона повнолітніх жителів півострова, що в перерахунку на дні означає 30 тисяч осіб на добу.

Щоправда, в Держдумі цей порив поки не оцінили. Той же «Комерсант» з посиланням на свої джерела пише про те, що цей законопроект не санкціонований Москвою, а є лише «кримською ініціативою». При цьому, опитані виданням російські депутати згодні лише продовжити для кримчан терміни, відведені на повідомлення ФМС. Але про скасування самої процедури для жителів півострова поки не йдеться.

Кримчани в цьому сенсі виявилися в особливій ситуації порівняно з іншими. Тому що звичайний росіянин з двома громадянствами може спробувати не «світити» свій паспорт, тим більше, що інші країни не публікують у відкритому доступі інформацію про те, хто є їхнім громадянином. А жителі півострова – як на долоні, їм видавали російські документи за фактом наявності у них українських паспортів із кримською пропискою.

Так що будь-яка спроба відкласти візит до ФМС загрожує штрафами. Невеликими – якщо у держорганів немає мотивів «пресувати» людину. Або тим самим двохсоттисячним, який іде укупі з кримінальною судимістю, якщо у влади є бажання «натиснути» на невгодного. Тим більше, що непогашена кримінальна судимість обмежує людину в правах на певний період. Та й після її погашення ситуація загрозлива.

Справа в тому, що в низці випадків – при отриманні візи, працевлаштуванні або оформленні кредиту – необхідно надати довідку про відсутність судимості. Від 2012 року в Росії в цій довідці вказуються не тільки непогашені судимості, а й погашені. Що цілком може провокувати додаткові питання у візовому центрі, банку або при прийомі на роботу. Тобто, фактично, в подібному випадку людина ризикує отримати тавро, яке буде обмежувати її дієздатність усе життя.

У те, що кримчан позбавлять необхідності повідомляти про наявність другого громадянства, віри небагато. Куди цікавіше інше: чи не захоче Кремль, зрештою, заборонити саму можливість для своїх громадян мати кілька паспортів. У такому випадку тим же кримчанам доведеться вирішувати: або вони відмовляються від російських паспортів і стають «іноземцями» у себе вдома, або ж виберуть можливість жити у себе вдома і тоді втратять можливість в'їжджати в Україну.

Наразі з подібними ініціативами виступають лише російські маргінальні партії. Наприклад, партія «Комуністи Росії» оголосила, що готує звернення до уряду з проханням скасувати право росіян на отримання другого громадянства. Мовляв, «країна воює», «навколо контра», «треба згуртуватися», та й взагалі «лукавим тут не місце». Хтось – як, наприклад, російський політичний оглядач Іван Преображенський – вважає, що таким чином Кремль перевіряє громадську думку. І що без відмашки влади подібні ініціативи не з'являються. І що не варто дивуватися, якщо в 2016 році подібний законопроект і справді з'явиться в російському парламенті.

Але поки що це не більше, ніж прогнози. Які, до того ж, не обов'язково мають збутися. Але ось та реальність, яка зовсім скоро буде доступна кожному кримчанину у відчуттях – це необхідність повідомити російській ФМС про наявність українського паспорта. І найближчим часом ми зможемо зрозуміти, чи готовий російський парламент робити жителям півострова поблажки, чи розраховувати на це не варто.

Павло Казарін, оглядач Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал матеріалу –​ на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG