Доступність посилання

ТОП новини

«Безвізовий пакет»: ЄС почекає, та чи довго?


Президент України Петро Порошенко та верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні під час зустрічі у Києві. 9 листопада 2015 року
Президент України Петро Порошенко та верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні під час зустрічі у Києві. 9 листопада 2015 року

«Таке ставлення до законодавства говорить, що Україна не може бути стабільним партнером» – Томенчук

Долю безвізового режиму для України відклали на невизначений термін. Засідання Європейської комісії, на якому мали розглядати готовність до скасування шенгенських віз, перенесли з 10 листопада за ініціативи Брюсселя. Нової дати ще не призначили. Тепер в українських депутатів зявився додатковий час для ухвалення пакету законів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС. Скористатися такою нагодою парламентарі можуть лише до кінця цього тижня.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Напередодні другої спроби проголосувати за пакет «безвізових» законопроектів у Верховній Раді, до Києва завітала верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні. ЄС готовий спростити перетин кордону українцям, але тільки після виконання низки реформ, найголовніша з яких – антикорупційна, вкотре нагадала вона.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

«Головна мета мого візиту сюди – показати, що ситуація в Україні є пріоритетною на порядку денному Євросоюзу. Це той шлях, який ми маємо пройти разом», – заявляла високопосадовець ЄС.

«Також ми наголошуємо на проведенні антикорупційної реформи, яка є ключовою для забезпечення довіри до України та для реалізації торговельної частини угоди про асоціацію і візової лібералізації. Національне антикорупційне бюро має невдовзі вже запрацювати. Знаю, що президент дуже налаштований на це. Тому треба забезпечити прозорий процес. Наголошуємо також і на судовій реформі. Ми готові підтримувати Україну конкретними діями», – сказала Моґеріні.

У відповідь Петро Порошенко публічно пообіцяв європейській гості, що особисто зустрінеться з депутатами, щоб знову закликати їх проголосувати за всі необхідні законопроекти і таки вскочити в останній вагон перед кінцевим звітом Європейської комісії, який та має оприлюднити 15 грудня.

Федеріка Могеріні: боротьба з корупцією - ключовий фактор довіри ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00


Проголосують чи ні? Інтрига збережена до останнього

Антикорупційна складова «безвізового пакету», на якому наголосила Федеріка Моґеріні, – це три законопроекти: про Національне агентство з питань виявлення, пошуку та управління активами, одержаними корупційним шляхом, проекти законів про накладення арешту та спецконфіскацію такого майна. За них кілька днів тому депутати так і не змогли проголосувати через суперечки та відсутність необхідної кількості голосів. Доопрацювати законопроекти повинен був профільний комітет із питань запобігання корупції, але за день до голосування він так і не зібрався через відсутність кворуму. На засідання прийшли лише 11 із 22 депутатів.


Аналогічна ситуація – на засіданні комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який також мав розглядати «безвізові» законопроекти. На нього прийшли лише 7 членів комітету з 20-ти. Тож якщо кворум у цих комітетах не збереться на 9 ранку 10 листопада, законопроекти таки можуть залишитись нерозглянутими.

Фора від ЄС

Ніби передчуваючи чергову ймовірність зриву голосування в українському парламенті, ЄС відклав ключове засідання, де мали визначити долю безвізового режиму. Так, із 10 листопада цю важливу дипломатичну закриту зустріч перенесли на невизначений термін.

Та попри стриманий оптимізм і терпимість європейців, експерти вже кажуть про непоправну шкоду від ситуації довкола «безвізового пакету».

«Проблема в тому, що довіра європейців до нас може впасти. У порівнянні з безвізовим режимом, це надзвичайно більші втрати України. Таке ставлення до законодавства говорить, що Україна не може бути стабільним партнером. Що у військових, дипломатичних чи фінансових питаннях дії європейців підпадатимуть під кліше неспроможності української влади виконувати взяті на себе зобов’язання», вважає керівник інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук.

Тим часом, дотиснути депутатів планує суспільство. Зранку, 10 листопада, під стінами парламенту готують мирну акцію, під час якої учасники вимагатимуть ухвалення народними депутатами 10 законів в межах виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму. Наразі взяти участь у мітингу зголосилося вже більше тисячі осіб, ще 1,5 тисячі користувачів соціальної мережі Facebook висловили у ній свою зацікавленість.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
05.11.2015
Депутати провалили «безвізовий» день. Останній шанс у вівторок

Депутати бояться за свої корумповані статки? «За назви законів нам безвізовий режим ніхто не дасть» – Сидорович далі

09.11.2015
Ненадання ЄС безвізового режиму Україні грає на руку агресору – Герасимов

У коаліції прогнозують, що Верховна Рада таки проголосує за пакет законів, необхідних для спрощення візового режиму далі

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG