Доступність посилання

ТОП новини

Музей історичних коштовностей вийшов на страйк


Страйк музейників під Міністерством культури у Києві. 18 листопада 2015 року
Страйк музейників під Міністерством культури у Києві. 18 листопада 2015 року

Його працівники протестують проти запланованої зміни статусу музею. Музейна спільнота вважає, що державні історичні коштовності можуть зникнути

Під Міністерством культури музейники влаштували страйк. 18 листопада до будівлі міністерства вони принесли автомобільні шини і плакати з вимогами зупинити ліквідацію Музею історичних коштовностей України. У Міністерстві культури вважають, що протест зібрався через непорозуміння та емоції, і заявляють, що про знищення коштовної колекції не йдеться.

Музей історичних коштовностей України (МІКУ) є філією Національного музею історії України. Тепер він перетвориться на відділ, і замість 6 підрозділів, які забезпечують роботу музею, існуватиме один. Зміни запропонувало нове керівництво Національного музею історії України і їх підтримало Міністерство культури.


Колектив МІКУ і представники інших музеїв України у зміні структури бачать передумови ліквідації музею.

«Музей історичних коштовностей, тобто філія, перестає існувати як повноцінний музей. Від нього залишається тільки один відділ. А колекція музею коштовностей, яку створювали 24 музеї України, тобто найбільші музеї, Інститут археології і університети України, перестає існувати, бо вона зливається з колекцією історичного музею», – зазначає Людмила Строкова, завідувач філіалу «Музей історичних коштовностей України».

На пікетування Міністерства культури зібралися працівники МІКУ, інших музеїв, які висловили солідарність, письменники, художники та митці. Головною вимогою мітингувальників є надати Музею історичних коштовностей України статус окремої юридичної особи і звання «національного».

Сергій Лаєвський, президент Українського національного комітету міжнародної ради музеїв, вважає, що відстоювати інтереси МІКУ необхідно до досягнення перемоги

«Навіть в офіційних повідомленнях, ця структура розрахована на 2 роки. Тобто це якесь тимчасове явище, яке сьогодні руйнує злагоджену роботу, а що постане натомість, абсолютно невідомо», – зазначив Сергій Лаєвський, який підтримав вимоги страйкарів.

Ігор Ліховий
Ігор Ліховий

До мітингувальників вийшов заступник міністра культури Ігор Ліховий. Він відразу зазначив, що про ліквідацію музею не йдеться, так само, як і про звільнення працівників.

«Міністерство погодило проект, поданий Національним музеєм історії України щодо нової структури. Це абсолютно зрозуміла ситуація, оскільки будь-який музей розвивається, виникають певні виклики, проблеми і необхідно приводити структуру до вимог», – намагався пояснити присутнім Ігор Ліховий, заступник міністра культури.

Він зазначив, що надання МІКУ статусу окремої юридичної особи наразі неможливе через постанову Кабміну, яка не дозволяє створення нових бюджетних організацій.

Ініціатор змін, які викликали обурення, генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська зазначила, що запропонувала реструктуризацію філії для того, щоб провести детальний аналіз та опис стану колекції історичних коштовностей. Попри те, що МІКУ перебуває у її безпосередньому підпорядкуванні, вона не має жодної інформації про цю колекцію, зауважила Сосновська.

Філія звітувалась кількісно, і лише про 5% колекції керівництво має повноцінну інформацію, тому є побоювання про її збереження, зазначила директор музею.

Ми сьогодні повинні знати склад, якість і стан цієї колекції
Тетяна Сосновська

«Ми звернулися до Міністерства культури з проханням, аби це була перевірка не внутрішня, аби це була зовнішня перевірка, куди б були залучені фахівці від Міністерства культури, експерти. Служба безпеки України, фахівці з пробірної палати. Ми сьогодні повинні знати склад, якість і стан цієї колекції», – розповіла генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

Обурення навколо реорганізації філії генеральний директор вважає політичною грою, викликаною амбіціями керівництва МІКУ, а підтримку мітингу музейною спільнотою – «колективною істерією», спровоковану емоціями.

Тетяна Сосновська зазначила, що реорганізація не передбачає зміни місця положення та зберігання колекції, але надасть можливість провести обстеження її стану. При цьому співробітники залишаться працювати на своїх місцях. Все, що зміниться – це їхнє адміністративне підпорядкування, зазначила директор. Ті, хто відповідає за збереження колекції, виконуватимуть накази від керівництва Національного музею історії.

Страйк музейників під Міністерством культури у Києві. 18 листопада 2015 року
Страйк музейників під Міністерством культури у Києві. 18 листопада 2015 року

У Музеї історичних коштовностей відкидають заяви про неналежну звітність. Обґрунтовують це тим, що перевірки були.

Два роки тому була завершена повна звірка всіх експонатів, все на місті
Наталя Малюк

«Два роки тому була завершена повна звірка всіх експонатів, все на місті. Результати були завірені в Національному музеї історії України і передані всі списки до Міністерства культури України», – розповіла Наталя Малюк, старший науковий співробітник науково-дослідного відділу фондів, зберігач фондової групи «Пам’ятки ювелірного мистецтва середньовіччя 4-14-го століття»

Працівники музею поки не розуміють, як має працювати нова структура і відбуватися взаємодія між співробітниками.

У Міністерстві культури спроби музею відокремитися в самостійну структуру вважають небезпечними для збереження коштовних експонатів, через те, що коштовності належать державному фонду дорогоцінних металів та каміння.

Мітингувальники ж навпаки – вбачають загрозу для цінної експозиції у нововведеннях і змінах, які пов’язують із можливістю розпорошення колекції.

Як запевнив заступник міністра культури Ігор Ліховий, цю ситуацію ще будуть обговорювати із представниками філії Музею історичних коштовностей, аби знайти шляхи вирішення конфлікту.

Керівником філії МІКУ керівництво Національного музею історії і надалі бачить Людмилу Строкову, попри непорозуміння і протести.

Страйк музейників під Міністерством культури у Києві. 18 листопада 2015 року
Страйк музейників під Міністерством культури у Києві. 18 листопада 2015 року

Представники МІКУ планують звертатися до міжнародних партнерів у разі, якщо ніяких зрушень у вирішенні конфлікту не виявиться.

У Музеї історичних коштовностей України зберігається близько 56 тисяч експонатів із дорогоцінних металів. В експозиції у виставкових залах представлено близько 25% від усієї колекції. Одним із найвідоміших експонатів є скіфська пектораль, виявлена українським археологом на Дніпропетровщині.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG