Доступність посилання

ТОП новини

В Україні побільшало безробітних


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Спікер вважає, що створити нові робочі місця допоможе децентралізація

Київ – За даними Державної служби статистики, у грудні минулого року кількість офіційно зареєстрованих безробітних зросла на 57,3 тисячі осіб. На думку експертів, економічна ситуація не дає підстав упродовж року сподіватися на істотне поліпшення ситуації. Натомість лідери держави запевняють, що ця проблема може мати політичне вирішення.

В Україні побільшало безробітних
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

52-річний менеджер із продажу високотехнологічного обладнання Олександр Герасименко, родом із Сум, майже десять років пропрацював у Москві. Проте після початку українсько-російського конфлікту в російській столиці українцеві стало некомфортно. Тож, на початку минулого року він повернувся на батьківщину. Утім, у рідних Сумах працевлаштуватися не вдалося. «Пропонували деяку роботу, але працювати за 2-3 тисячі гривень навіть у Сумах зовсім не хочеться», – розповідає він.

Після пошуків, що тривали майже рік, роботу йому вдалося знайти в Києві. Взагалі, як зазначає Олександр, старших за сорок років працедавці приймають неохоче. За його словами, найкраще шукати роботу через знайомих і паралельно – в інтернеті, а робити це через Державну службу зайнятості – безперспективно. «Зараз в Україні розвивається тільки ІТ-галузь та сільське господарство, а більше нічого», – робить він висновок зі своїх пошуків роботи.

Приховане безробіття коштує дешевше за офіційне скорочення

За даними Державної служби зайнятості, наприкінці минулого року в Україні на обліку перебувало 490,8 тисячі безробітних. Натомість експерти зазначають, що приховане безробіття в рази перевищує офіційну статистику. Хоча щодо масштабів прихованого безробіття думки експертів різняться. Зараз працедавці не зацікавлені звільняти працівників, породжуючи приховане безробіття. Ця проблема також стала актуальною для багатьох представників малого бізнесу.

Якщо офіційно звільняти за скороченням, то треба виплачувати компенсації. А з грошима зараз не дуже
Юрій Сколоздра

«Якщо офіційно звільняти за скороченням, то треба виплачувати компенсації. А з грошима зараз не дуже. Ну, й починається неповний робочий тиждень: попрацювали два-три дні замість п’яти. Так починається приховане безробіття», – зазначає економічний оглядач Юрій Сколоздра.

Між тим, економічні прогнози не дають підстав сподіватися на істотне поліпшення ситуації. Адже слідом за нафтою мають впасти ціни в інших сировинних галузях.

«Що стосується України, то йдеться про основні наші експортні галузі: залізна руда, металопрокат і зернові. Плюс до того ж торговельні війни з Росією – ми втратили цей ринок. А швидко переорієнтуватися на інші нашим виробникам не завжди вдається», – каже Юрій Сколоздра.

Зміни до Конституції дозволять нам створювати нормальні, якісні робочі місця, вирішувати нагальні проблеми
Володимир Гройсман

Натомість голова Верховної Ради Володимир Гройсман стверджує, що ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації забезпечить економічний розвиток країни та створення нових робочих місць.

«Ці зміни до Конституції дозволять нам створювати нормальні, якісні робочі місця, вирішувати нагальні проблеми. Змінити ситуацію в охороні здоров’я, в освіті, в багатьох інших речах. От що хочуть сьогодні від нас отримати люди», – заявив спікер.

Зараз 398,2 тисячі осіб із числа зареєстрованих безробітних отримують допомогу, середній розмір якої становить 1 444 гривні. Прожитковий мінімум з 1 січня 2016 року становить 1 330 гривень.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG