Доступність посилання

ТОП новини

Урок про «розіп’ятого хлопчика» довів російських школярів до істерики


Урок про «розіп’ятого хлопчика» довів російських школярів до істерики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

На відео кадри з виступу Івана Агулова зі школи у Нев'янську Свердловської області. Відео: «Новый день»

Діти були такі налякані, що досі бояться розповідати про почуте батькам, а деякі почали боятися засинати

Антон Гуськов

В одній зі шкіл Свердловської області Росії заїжджий викладач прочитав дітям лекцію про «тотальне стеження в Росії» і «звірства українських військ у Слов'янську», після чого деяким учням стало зле. Жителі російського міста Кіровоград у Свердловській області, батьки учнів четвертого класу однієї з місцевих шкіл готують звернення до прокуратури на приїжджого викладача Івана Агулова. Під час його «патріотичної лекції» у деяких дітей сталась істерика, а інші були такі налякані, що досі бояться розповідати про почуте батькам.

Зустріч Івана Агулова з дітьми була узгоджена з Кіровградським управлінням освіти. Цей викладач не перший рік їздить місцевими школами з різними лекціями. Чиновники не заперечували проти його спілкування з дітьми. Тим більше, що Іван Агулов, як правило, говорив про важливі і сокровенні речі, наприклад, про любов до матері. Тому і тепер, коли він вкотре приїхав до Кіровграда з лекцією про патріотизм, ніхто з місцевих чиновників проти його зустрічі зі школярами не заперечував. У четвертокласників скасували один з уроків, і замість нього Агулов став розповідати дітям про тотальне стеження спецслужб за кожним громадянином країни, про небезпеку мобільних телефонів і комп'ютерів.

Але найцікавіше почалося, коли вчитель-гастролер навіщось детально зупинився на «розп'ятому хлопчикові» з українського Слов'янська, без тіні іронії розповівши про найвідоміший фейк російсько-української війни як про подію, яка насправді сталася.

«Мамо, а ти знаєш, що у Слов'янську дитину на дуло танка прибили, а матір гаком зачепили, і так возили їх по всьому селищу?», – переповідає слова свого 10-річного сина Ірина Половцева. Придумати такого дитина не могла, тим більше, що зі схожими історіями повернулися додому і його однокласники. Діти розповідають, як одній дівчинці на уроці від почутого стало погано, у неї почалася істерика.

Син Ірини тепер лякає батьків своєю поведінкою. Після того, як на лекції йому розповіли, що за користувачами телефонів і комп'ютерів ведеться тотальне стеження, дитина постійно попереджає про це батьків: «Коли ми дивилися в інтернеті інформацію про навколишній світ, про Стародавній Єгипет, нам треба було дізнатися, ми заходимо в «Гугл», а син каже: «Мамо, зараз за нами точно через веб-камеру стежать, бо моєму другові навіть «Гугл» надсилає смс». У мене ще є менша дитина, вона не була на лекції, але чула, що розповідає старший. І коли ввечері я підключила телефон, він загорівся, дитина каже: «Мамо, за нами стежать», – розповідає Ірина Половцева.

Коли я запитала свою дочку, що там було, вона сказала: «Мамо, мені страшно, я не хочу про це говорити»
Алла Новикова

Деякі діти стали боятися засинати. Але переказати виразно, про що, власне, був урок, четвертокласники не можуть: «Коли я запитала свою дочку, що там було, вона сказала: «Мамо, мені страшно, я не хочу про це говорити», – описує реакцію своєї дочки Алла Новикова. Вона разом з іншими батьками намагалася з'ясувати, хто дозволив невідомому викладачеві лякати їхніх дітей.

Він у нас три роки тому був і говорив тільки про матір. Дуже хороша була лекція
Любов Ялишева

«Він у нас три роки тому був і говорив тільки про матір. Дуже хороша була лекція», – дивується директор школи Любов Ялишева. Вона пояснює, що лекція була організована абсолютно офіційно, через Кіровградське управління освіти, й жодних сумнівів не викликала.

До речі, за чергову лекцію Івана Агулова батькам довелося ще й заплатити: з них зібрали по 70 рублів. Для тих, хто гроші не здав, додали цю суму до інших шкільних зборів.

У міській адміністрації Іван Агулов представив програму уроку як «літературний проект-концерт патріотичної тематики» під назвою «Часто, розмірковуючи про прекрасне, ми не знаємо, для чого живемо». Крім цього паперу, інших документів про свою діяльність Агулов не надав. А чиновники не питали, адже раніше щодо його виступів скарг не було.

Кіровградські батьки не змогли знайти ні сайт «лектора», ні його сторінок в соціальних мережах. Пошук в інтернеті дав лише мізерні дані: Іван Агулов з Єкатеринбурга, їздить зі своєю програмою школами Росії вже з десяток років, представляється як народний артист Молдовської РСР, Української РСР, доктор психологічних наук. Розповідає про материнську любов, красивим голосом читає вірші, іноді говорить дивні речі. Кілька форумів присвячені обговоренню питання про те, артист він чи аферист. На сайті Андрія Кураєва, наприклад, користувач «ієрей Петро Грідін» ще в 2009 році категорично відповів про лекції: «Ця форма одержимості відбувається з благословення районного відділу освіти».

Жителі російського Кіровграда зараз готують колективну скаргу до прокуратури і регіонального міністерства освіти. І продовжують шукати контакти лектора. За їхньою інформацією, днями у Івана Агулова запланований новий урок в одному з міст Свердловської області.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG