Доступність посилання

ТОП новини

РНБО оптимізує армію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українські військові із західного кордону переорієнтовуються на східний

Київ – Рада національної безпеки та оборони запровадила в Україні новий військово-адміністративний поділ. Це має підвищити ефективність виконання завдань з мобілізації та територіальної оборони. Якщо досі більша частина української армії базувалася поблизу західного кордону, то тепер вона має бути переорієнтовано на південно-східні рубежі. Експерти при цьому застерігають від надмірної розбудови управлінського апарату, яким може супроводжуватися реорганізація.

РНБО оптимізує армію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Новий військово-адміністративний поділ має відбивати засади нової воєнної доктрини, яка визначає Росію військовим супротивником України.

«У тривалій історичній перспективі головною військовою загрозою є і, на жаль, буде залишатися країна-агресор Російська Федерація» , – наголошує президент Петро Порошенко.

За словами глави держави, відтак необхідно перебудувати військово-адміністративне районування, яке Україна успадкувала ще від радянських часів.

«Досі це районування було побудовано на тому, що левова частина підрозділів Збройних Сил України, інших військових формувань концентрувалися на нашому західному кордоні, де були створені усі умови для розташування військ», – зазначає президент.

Також РНБО прийняла за основу стратегію кібербезпеки України та доручила уряду розробити програму розвитку озброєнь та військової техніки, повідомляє пре-служба відомства.

Бойові підрозділи чи бюрократи в погонах?

Між тим, експерти зазначають, що рік тому глава держави збільшив не лише чисельність Збройних сил, а й створив занадто громіздкий військовий управлінський апарат. Відтак існує небезпека, що військово-адміністративна реорганізація призведе до його подальшого зростання – на шкоду бойовим підрозділам.

Можуть знову використати цей привід для збільшення небойових підрозділів
Юрій Бутусов

«Створили зайві командування, під них створили управління тилу – збільшили кількість бюрократів у погонах. І зараз можуть так само збільшити кількість мобілізаційних підрозділів, підрозділів бойової підготовки, забезпечення. І можуть знову використати цей привід для збільшення небойових підрозділів», – застерігає військовий оглядач Юрій Бутусов.

За його словами, громіздка система управління є не лише неефективною, але й занадто ресурсоємною. Тому важливо, аби під час реорганізації дисбаланс між бойовими та організаційно-управлінськими структурами не продовжував збільшуватися.

«Цього року у нас є 2,3 мільярда доларів в бюджеті на Міноборони. І цю величезну купу грошей можна витрачати більш раціонально. Для цього треба інвестувати в бойові підрозділи, в дієздатних професійних солдатів, а не в генералів і полковників та в створення нових організаційних структур», – зазначає Юрій Бутусов.

Восени минулого року стало відомо про те, що на українському кордоні росіяни замість тимчасових польових таборів росіяни будують стаціонарні військові бази.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG