Доступність посилання

ТОП новини

Росія готується до тривалого залякування


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

На українському кордоні замість польових таборів росіяни будуть стаціонарні військові бази

Київ – Інформацію про те, що поблизу кордону з Україною Росія будує військову базу, розраховану на кілька тисяч військовослужбовців, офіційно підтвердив начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко. За його словами, відповідні дані підтверджені з оперативних джерел та даними розвідки. Як зазначають експерти, замість тимчасових таборів Росія готує на українському кордоні стаціонарні військові бази задля військового тиску на Україну.

Росія готується до тривалого залякування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Від села Солоті, що у Валуйському районі Білгородської області Росії, до українського кордону по прямій близько 30 км, дорогою – менше 50 км. Звідси близько як до Харківської, так і до Луганської областей. За даними Reuters, військову базу поблизу села Солоті будують з розрахунку на 3,5 тисячі осіб. Вона має бути зведена до травня наступного року. За словами генерал-полковника Віктора Муженка, таке будівництво є ще одним підтвердженням агресивних планів Російської Федерації щодо України.

Раніше про будівництво одразу кількох російських військових баз поблизу українському кордону заявляв перший віце-спікер Андрій Парубій.

Це не одна база – вона просто найвідоміша. Росія переводить найбоєздатніші підрозділи на кордон з Україною
Андрій Парубій

«Це не одна база – вона просто найвідоміша. Крім Валуйок готується, фактично відновлюється, база у Богучарі Бєлгородської області в безпосередній близькості до українського кордону… Туди перекидається з Нижнього Новгорода армійський підрозділ. Росія переводить найбоєздатніші підрозділи на кордон з Україною», – зазначив він в інтерв’ю телеканалу «Інтер». За словами першого віце-спікера, ці війська задіяні для тиску та залякування, однак можуть бути використані й для повномасштабного наступу.

Будівельна техніка на місці спорудження російської військової бази в селі Солоті Білгородської області Росії, 7 вересня 2015 року
Будівельна техніка на місці спорудження російської військової бази в селі Солоті Білгородської області Росії, 7 вересня 2015 року

Росіяни не вірять в удар з українського боку – експерт

Про те, що Росія зводить поблизу українського кордону не одну, а декілька військових баз, каже й експерт з питань безпеки Центру ім. Разумкова Олексій Мельник.

Росія має наміри шантажувати можливим вторгненням досить тривалий час
Олексій Мельник

«Це далеко не остання база, яка там буде побудована. Як ми бачимо, Росія і надалі намагатиметься утримувати досить суттєвий контингент своїх військ поблизу українського кордону. Не думаю, що з цього факту можна робити прямий висновок про загрозу вторгнення. Радше йдеться про те, що Росія має наміри шантажувати можливим вторгненням досить тривалий час», – зазначає експерт.

Російські війська почали зосереджуватися на українському кордоні у березні 2014 року. Однак досі вони знаходилися в тимчасових таборах, а тепер базуватимуться у стаціонарних військових базах. А той факт, що росіяни будують військові бази у безпосередній близькості до українського кордону свідчить про те, що вони не сподіваються на агресію з українського боку.

«Цю обставину слід розглядати також у планах нашого Генерального штабу. На рівні офіційних документів відповідні кроки зроблені – Росію визнано державою-агресором. Тепер це має реалізуватися у відповідних планах розташування та планах застосування військ», – вважає Олексій Мельник.

Міністр оборони України Степан Полторак заявляє, що на Донбасі зосереджено близько 9 тисяч російських військовослужбовців, а ще близько 50 тисяч – на українсько-російському кордоні.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG