Доступність посилання

ТОП новини

КАБи і артилерія кожні 15 хвилин: Росія пішла на прорив на півночі Харківщини. Пояснюємо, що відбувається


Російські війська розпочали наступ на північ Харківщини на двох ділянках: біля Липців і біля Вовчанська
Російські війська розпочали наступ на північ Харківщини на двох ділянках: біля Липців і біля Вовчанська

Російські війська близько 5 ранку 10 травня почали обстріл прикордонних населених пунктів на Харківщині та пішли в наземний наступ на двох ділянках: у напрямку Липців та Вовчанська. Останній при цьому потужно обстрілювали з РСЗВ, артилерії та авіації, місцева влада оголосила евакуацію. За повідомленням Міністерства оборони України, протягом доби на Вовчанському напрямку противник здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб, Харківська обласна військова адміністрація каже про проникнення ДРГ. Проєкт Deep State додає, що під час наступу війська РФ активно застосовують системи РЕБ та БПЛА. Як наступ російських військ вплине на загальну картину фронту, чого агресор намагається ним досягти, чи є небезпека для Харкова? Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) зібрали все, що відомо на цей момент.

Як усе почалось

Проєкт Deep State пише, що активізація російських військ почалася зі «щільних обстрілів різними засобами вогневого ураження прикордонних населених пунктів Харківщини». Українське командування зафіксувало рухи РФ під ранок 10 травня.

За словами голови Харківської обласної державної адміністрації Олега Синегубова, всю ніч агресор обстрілював прикордоння КАБами, РСЗВ та артилерією, а також були безуспішні спроби ДРГ прорвати кордон.

Начальник Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко вранці поінформував про удари з РСЗВ Град по Липцях та Вільчі.

Бої тривають

За даними DeepState, районів активізації два: ближче до Липців (це села Стрилеча, Красне, Пильна, Борисівка) та до Вовчанська (села Гатище та Плетенівка).

Вовчанськ розташований за 62 км від Харкова
Вовчанськ розташований за 62 км від Харкова

Міноборони України повідомило, що в цілому атака зупинена, але тривають бої різної інтенсивності.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко в ефірі Донбас Реалії зазначив, що російські війська продовжують активно обстрілювати прикордонні населені пункти Харківщини.

«На Липцівському напрямку, на Вовчанському напрямку тривають обстріли. Є десятки поранених і одна людина загинула (ред.: у Вовчанську), але тут інформація може змінюватися, бо кожні пів години ми маємо зміни щодо поранених. Удари завдаються по громадській інфраструктурі: житлові приватні будинки й багатоповерхівки. Почався хаотичний обстріл міста, якщо він раніше був разовий, то від сьогодні – стріляють кожні 15-20 хвилин із різного типу зброї: це і КАБи, і артилерія», – розповів Дмитро Чубенко.

Що захоплено на півночі Харківської області

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що «не втрачено жодного метру», оскільки ця територія і раніше вважалася сірою зоною.

За повідомленнями військового кореспондента та головного редактора інтернет-видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова, російські війська захопили чотири прикордонні селища – Стрілече, Красне, Пильне, Борисівка, проте, всі вони, крім одного, і справді є сірою зоною. На інших ділянках російські атаки відбиті. Також зафіксоване незначне просування в районі Вовчанська.

В подальшому, військові аналітики не виключають, що агресор спробує з’єднати два напрямки на півночі Харківщини в один, оточивши таким чином Сили оборони України
В подальшому, військові аналітики не виключають, що агресор спробує з’єднати два напрямки на півночі Харківщини в один, оточивши таким чином Сили оборони України

«Найбільший захоплений населений пункт – Стрілече. Цей район під кордоном, за виключенням Стрілечого, був фактично сірою зоною, і, як виявилось, лінія оборони там не була розгорнута, і тому противнику вдалось без особливих перешкод створити плацдарм шириною до 10 км та глибиною до 5 км на території України. Загальна площа захопленої території - понад 30 квадратних кілометрів», – пише Юрій Бутусов.

Проект Deep State із посиланням на свої джерела підтвердив перебування російськї армії в селі Пильне.

Аналітики DeepState підтвердили перебування російських військ у селі пильна
Аналітики DeepState підтвердили перебування російських військ у селі пильна

«За інформацією від наших друзів, ворог вже певний час вільно перебував у селі, як у себе вдома, і командування на місцях дивним чином подавало інформацію щодо ситуації в населеному пункті, яким, зокрема, користувалося вище військово-політичне керівництво», – пишуть аналітики.

Що дасть РФ ймовірне утворення плацдарму на півночі Харківщині

Російський військово-політичний експерт Юрій Федоров, що перебуває у Чехії, вважає, що наступом на Харківщину 10 травня Росія переслідує дві цілі: військову та політично-психологічну, про це він розповів в ефірі Радіо Донбас Реалії.

Село Липці розташоване більш як за 30 км від Харкова
Село Липці розташоване більш як за 30 км від Харкова

«Військова ціль полягає в тому, щоб відволікти максимальну кількість стратегічних резервів Збройних сил України на Харківський напрямок, на ось цей наново відкритий театр військових дій, щоб полегшити просування російських військ в Донецькій області і, можливо, десь у напрямку на Куп’янськ, або Сватове, або до Борової. Головна ціль – це не просунутися далеко вглиб території Харківської області, а зв’язати там Збройні сили України», – вважає Федоров.

Паралельно, на його думку, Кремль прагне дискредитувати політичне та військове командування України, підкинувши в суспільство ідею, що через відкриття ще одного фронту – українські війська не можуть тримати Харків.

Чи є небезпека для Харкова?

Аналітики Deep State пишуть, що наявних ресурсів, які зараз задіяв агресор на ділянці, не вистачить для глибокого просування. Доки їхні дії – це дестабілізація в прикордонних районах.

Міністерство оборони України зазначає, що для посилення оборони сюди спрямовано резервні підрозділи. Раніше українські військові повідомляли, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила 35 тисяч солдатів – і їхня кількість може зрости до 70 тисяч.

Не вбачає небезпеки для Харкова і Юрій Бутусов, вважаючи, що подальший розвиток подій буде залежить від відповідних дій української армії.

«Якщо росіяни зазнають великих втрат та зустрінуть потужний опір, вони не підуть далі і будуть закріплятись на захопленій ділянці. Але якщо їх не зупинити та не завдати великих втрат, вони почнуть захоплювати інші ділянки вздовж кордону, щоб спочатку відсунути фронт від кордону з РФ, а далі використати цей фронт як можливий плацдарм для наступу більш значними силами. На даний момент російський наступ не створює загрози безпосередньо для Харкова, загрози швидкого захоплення міста не існує. Для захисту Харкова наше командування зосередило значні сили», – вважає Юрій Бутусов.

Юрій Федоров переконаний, що до Харкова Росія не буде робити навіть спроб наблизитися.

«Будь-який наступ, якщо тільки він не йде по всьому фронту, загрожує наслідками відкриття флангів, і по них ЗСУ можуть нанести удари, й тоді ці наступаючі угрупування можуть опинитися в оточенні. Для того, щоб навіть думати про штурм Харкова, росіянам потрібно мати 150-200 тисяч військ», – говорить Юрій Федоров.

Чому РФ пішла в наступ саме 10 травня?

Юрій Федоров вважає, що плани Росії щодо дат наступу були скориговані, бо йти в наступ із мізерною кількістю військ – ризиковано. Нагадаємо, 3 травня голова ОВА Синєгубов заявив, що на північ від Харківської області Росія зосередила близько 35 тисяч військових.

«Вони хочуть встигнути реалізувати свої задуми до того, як до України надійде основна маса зброї і боєприпасів, необхідних ЗСУ», – говорить Юрій Федоров.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG