Доступність посилання

ТОП новини

«Медичний міст» між Україною та Ізраїлем


«У наших лікарів також багатий досвід військової хірургії» – український лікар

Київ – Українські лікарі вже півроку стажуються в ізраїльських лікарнях. Чотири тижні у сучасних медичних умовах українці спостерігають за проведенням операцій, беруть участь в обходах, засіданнях медичного персоналу та конференціях у супроводі російськомовного лікаря. Ідея проекту «Медичний міст» між Україною та Ізраїлем виникла від самого початку бойових дій на сході Україні. «Ізраїльські друзі України» разом з організацією «Ротарі клуб Україна» зробили можливим практичний обмін досвідом між медиками обох країн.

Вадим Мазевич
Вадим Мазевич

У кінці минулого року ортопед-травматолог Вадим Мазевич провів місяць в ізраїльському місті Холон, неподалеку від Тель-Авіва. До сонячного Ізраїлю поїхав не відпочивати – набиратись досвіду у тамтешніх лікарів, які постійно мають справу із екстремальною медициною. Оскільки до Київського інституту ортопедії та травматології, де працює Вадим Мазевич, постійно приїжджають військові із зони бойових дій на важкі реконструктивні операції, лікар вирішив взяти участь в іноземному стажуванні.

«Ми бували у шпиталі, який приймає поранених військових. Ми подивилися нові підходи для лікування вогнепальних та вибухових травм, що для них означає етапність… У них немає такого, як у нас – якщо привезли в один шпиталь, пораненого ведуть там повністю, аж до реабілітації», – каже Вадим Мазевич.

Разом із Вадимом до Ізраїлю в рамках програми «Медичний міст», яку минулого року започаткувала громадська організація «Ізраїльські друзі України» та «Ротарі клуб Україна», поїхали 11 медиків – чотири з них, включно з Вадимом, стажувались у клініці імені Едіт Вольфсон у місті Холон, а вісім лікарів прийняла клініка «Барзилай» у місті Ашкелон. Під час стажування медики мали змогу дізнатись про нові протоколи в діагностиці, операції нового типу з використанням імплантів, подивитись, як працює новітній медичний інструментарій – наприклад, під час артроскопічного втручання після травми.

Навіть якщо в Україні немає подібного медичного обладнання, здобутий досвід все одно можна реалізовувати тут, запевняє Вадим.

Українські медики на стажуванні в ізраїльській клініці імені Едіт Вольвсон
Українські медики на стажуванні в ізраїльській клініці імені Едіт Вольвсон

«Там нічого складного немає – матеріальне забезпечення плюс висока кваліфікація лікарів, адже вони також їздять по всьому світу і навчаються. Якщо наших лікарів також відправляти за кордон, щоб вони переймали досвід… і самі ним ділилися, адже у наших лікарів також багатий досвід військової хірургії! Нас самих запитували, що ми робимо в тих чи інших ситуаціях. Буквально через декілька днів після приїзду нас вже пустили в операційну – вони відчули, що нам можна довіряти. І в цілому, для нас ніяких меж не стояло – ми запитували і отримували відповідь», – зауважує Вадим Мазевич.

Хоча програма і не передбачала безпосередньої участі українських лікарів в операціях, їм дозволяли перебувати в операційній під час роботи та подекуди асистувати ізраїльським медикам.

Операційна клініки ім. Едіт Вольвсон
Операційна клініки ім. Едіт Вольвсон

Завідуючий відділом травм клініки імені Едіт Вольвсон у місті Холон Міхаель Бен Елі каже, що українці були добре підготовлені. Під час роботи зі своїми закордонними колегами у нетипових для них умовах вони без зайвих проблем все розуміли та підхоплювали.

«Українські лікарі досить щільно були в операційних, вони працювали із хворими. Вони знали досить багато, але мені було приємно, що у нас вони побачили багато нового, насамперед медичні інновації», – каже ізраїльський лікар.

Тим не менш, за словами Міхаеля Бен Елі, українській медицині не вистачає навичок правильної організації роботи під час надзвичайних ситуацій, бо підготовка лікарів досить висока.

«Проблема в організації – як правильно побудувати систему, коли є масовий потік таких хворих. В Ізраїлі такий досвід є – тут відбувається безліч терористичних атак, тут лікарні протягом півгодини можуть закритися через наплив поранених. У цей час лікарні працюють у режимі невідкладної допомоги, тому що ця система будувалась на досвіді інших лікарів, цього у вас немає, тому що країна закрита, як і весь пострадянський простір. Організація таких систем – це великі матеріальні ресурси, тож для країни у важкому стані це не так легко зробити. В цілому, я вважаю, що правильна організація – це коли лікар одразу на місці розуміє, що і як треба робити. Коли я пояснював стажувальникам з України, у чому сенс тих 90 хвилин, коли хворий потрапляє у прийомний покій – вони це розуміли. Вони навіть спілкувались з тими людьми, хто відповідає за це у лікарнях. Коли є масовий наплив тяжкопоранених та країна у напіввійськовому стані, у лікарні діють зовсім інші закони», – розповів Міхаель Бен Елі у телефонному коментарі Радіо Свобода.

«У нас в Ізраїлі така ситуація – ми постійно живемо у стані війни»

Представник громадської організації «Ізраїльські друзі України» Анна Жарова розповідає, що ідея проекту зародилась від самого початку бойових дій на сході України.

Анна Жарова (фото: Ukraine Crisis Media Center)
Анна Жарова (фото: Ukraine Crisis Media Center)

«Із Дніпропетровська до нашої організації звернулись волонтери та попросили зробити конференцію ізраїльських лікарів в Україні. Через високі гонорари тутешніх медиків, було ясно, що організувати їхній приїзд до України неможливо, тому ми почали шукати інші шляхи допомоги. На жаль, у нас в Ізраїлі така ситуація – ми постійно живемо у стані війни, тому той досвід, який можуть отримати в наших клініках українські лікарі, безумовно, важливий», – зазначає Анна Жарова.

Зараз організатори проекту ведуть переговори ще з декількома закладами, щоб розширити напрями лікарського стажування у рамках «Медичного мосту», зокрема гінекологів, урологів, кардіологів, дитячих хірургів, тощо. У 2016 році в програмі зможуть взяти участь 36 лікарів різних профілів. Наступного разу українські медики відправляться на стажування до Ізраїлю вже 5 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG