Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Наливайченко козирем у колоді Тимошенко? (Огляд преси)


Як би не «тасували» цю колоду, козирі все одно будуть на руках в інших політгравців

Сьогодні – звіт Кабміну у Верховній Раді, і можливе його оновлення. Напередодні цієї події Юлія Тимошенко об’єдналася з Валентином Наливайченком, зокрема, й заради відставки уряду. Як зазначає газета «Україна молода», Тимошенко можна зрозуміти: після виборів 2014 року та «зради» таких соратників, як Олександр Турчинов та Арсен Аваков, лідерка «Батьківщини» відчуває серйозний кадровий голод. Проте невідомо, чи дійсно союз iз Наливайченком додасть їй балів. Втім, імена як Тимошенко, так і Наливайченка, на думку експертів газети, асоціюються, радше, з минулим, аніж з майбутнім; іншими словами, як би не «тасували» цю колоду, козирі все одно будуть на руках в інших політгравців. Заголовок статті – «Весняні ігри в зимових садах».

Арсеній Яценюк таки може встояти. Якщо погодиться стати «міноритарним акціонером» у своєму Кабміні, переконує газета «День». Видання зазначає, що нічого трагічного у відставці Яценюка нема, якби не кілька причин. Перша з них – війна. Поки український «парламентаріум» шукав «підписні листи» і збирав голоси опонентів Яценюка, російське МЗС зробило заяву, що Росія не поверне Україні контроль над українсько-російським кордоном. Ще одна причина залишити прем’єром Яценюка – морально-інтелектуальна криза українського політичного істеблішменту. За великим рахунком, переконані газетярі, ділять не крісла в уряді, а тушу напівмертвого слона, якого продають західним партнерам. Якщо його не полікувати, він здохне, і торгувати буде нічим. Того ж, хто знає, як цей уряд «воскресити», реально потрібно просити прийти, бо він розуміє, що стілець прем’єра, в який доведеться сісти, вже практично електричний, наголошує газета «День».

«Газета по-українськи» коментує зустріч папи Римського Франциска з Московським патріархом Кирилом. Видання пише, що досі Москва відмовлялася від прямих контактів перших осіб двох церков. А зараз припекло. Ситуація складна для Росії. Патріарху Кирилу потрібно було підтримати свого державного лідера. Він прагне вивести Путіна з політичної ізоляції, наголошує «Газета по-українськи».

Утім, як переконує газета «День», не слід надавати великої ваги зустрічі папи Римського та патріарха Кирила. Адже у зовнішній політиці мало хто зважає на позицію католицької церкви. Але в той же час Ватикан – це європейська держава, яка займає друге місце із золотовалютних резервів. Тому РПЦ хоче використати його, щоб Росія перевела гроші зі своїх рахунків у ватиканський банк. Це тонка політика з боку Росії, яку Київ прогледів, зазначає «День» у статті «Про «релігійну спецоперацію» Кремля».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG