Доступність посилання

ТОП новини

Яценюка перетворять на англійську королеву? (Огляд преси)


Заповнення вакансії першого віце-прем’єра і ще кількох посад перетворять Яценюка на особу, що царює, але не править

Арсенію Яценюку поки вдається тримати урядовий склад незмінним навіть попри відкликання фракціями своїх міністрів. Але насправді така «міцність» Кабміну лише посилює конфлікт, переконує газета «Україна молода». Видання пише, що уряд припинив бути коаліційним. Міністрів виключають з їхніх рідних партій. Тепер це – уряд однієї людини. Людини, підтримка якої і в суспільстві, і в парламентській коаліції перебуває в межах статистичної похибки. І якщо на одне-єдине голосування можна домовитися і з Коломойським, і з Ахметовим, і з Пінчуком, то як подібну «мобілізацію голосів» можна здійснювати щоденно для кожного голосування? Ситуативну коаліцію легко зібрати. Але скільки коштує її утримувати кожного сесійного тижня? – запитує «Україна молода» у статті «Арсеній Петрович та його «зелена коаліція».

В інший публікації «України молодої» під назвою «Уряд Яценюка: живий, але мертвий» наголошується, що Арсенія Яценюка підвели до необхідності стати зручною та безконфліктною фігурою. Зміст операції з голосування полягав у тому, щоб «підвісити» ситуацію і схилити прем’єра до серйозного кадрового торгу. У нього може не залишитися варіантів, крім як піти на президентські пропозиції. Заповнення вакансії першого віце-прем’єра, ще кілька посад, які, власне, перетворили б його на англійську королеву: «Царює, але не править»… Віталій Ковальчук, який повинен прийти на посаду першого віце-прем’єра, не дозволить Яценюку монопольно контролювати роботу уряду. Від цієї ситуації, швидше за все, виграє президент, підсумовує експерт газети.

«Газета по-українськи» наголошує, що у цьому уряді на початку заклали суперечність. Неможливо визначити – технократичний він чи політичний. Якщо технократичний, то чому його очолює політик? Якщо політичний – незрозуміло, кого представляють більшість міністрів. Як переконує видання, найкращим на цей час був би уряд технократів, який швидко впровадив би реформи, а потім поступився б місцем політичному урядові, який представляв би інтереси населення. Однак коаліція не може призначити технократів, узявши на себе політичну відповідальність за їхні дії. Бо в кожної фракції – свої інтереси. Вони конкурують між собою. Політичний клас і населення поки що не дозріли до кардинальних змін. Якщо завтра будуть вибори, то люди переоберуть ті ж партії – білу та пухнасту Тимошенко, популіста Ляшка. У східних областях багато голосів отримає «Опозиційний блок». Загалом, як переконує «Газета по-українськи», країна рухається у правильному напрямку, хоч усе відбувається дуже повільно. Питання в тому, як прискорити цей процес.

Газета «День» пише, що у світовому вимірі агресія Росії проти України – не лише виклик військового, дипломатичного та економічного характеру, але також атака інтелектуальна, ідейна. Адже російська війна, зокрема її інформаційна складова, б’є в найболючіше місце західного світогляду – вона апелює до морального релятивізму й доводить його до найвищої точки. Москва намагається «інфікувати» Захід своїми принципами, або радше їхньою відсутністю. Така стратегія проявляє себе, зокрема, й у спробах корумпувати європейських політиків та урядовців. Більше про ідейну агресію Росії проти Заходу та про ефективні засоби протидії їй розповідає газета «День».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG