Доступність посилання

ТОП новини

«Супервівторок» може вирішити президентську кампанію


Зліва направо: Марко Рубіо, Берні Сандерс, Дональд Трамп, Гілларі Клінтон, Тед Круз – претенденти на номінацію кандидата в президенти США
Зліва направо: Марко Рубіо, Берні Сандерс, Дональд Трамп, Гілларі Клінтон, Тед Круз – претенденти на номінацію кандидата в президенти США

Внутрішньопартійні вибори, так звані «праймаріз», у вівторок відбудуться в 13 штатах і одній заморській території США

Президентська кампанія у Сполучених Штатах доходить важливої віхи. 1 березня відразу у 13 штатах мають відбутися так звані «праймаріз» – вибори кандидатів на посаду президента від Республіканської та Демократичної партій. І якщо у республіканців місце кандидата виборюють ще п’ятеро претендентів, то у демократів до фінішу підходять лише двоє претендентів. Для фаворитів президентських перегонів, республіканця Дональда Трампа та демократки Гілларі Клінтон «супервівторок» може також стати поворотним днем, залежно від того, скільки виборців за них проголосує.

«Супервівторок» може вирішити президентську кампанію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Внутрішньопартійні вибори у вівторок відбудуться в 13 штатах і одній заморській території США. У цей день, що може мати вирішальне значення для президентських виборів у США, голосуватимуть майже 1500 делегатів.

Республіканці можуть виграти близько половини з понад тисячі двохсот делегатів, необхідних, щоб претендувати на номінацію. Серед демократів Гілларі Клінтон і Берні Сандерс боротимуться за голоси більш ніж 800 делегатів – близько третини делегатів, необхідних для перемоги в номінації.

У так званий «супервівторок» голосуватимуть сім південних штатів – Алабама, Арканзас, Джорджія, Оклахома, Теннессі, Техас і Вірджинія. Це означає, що у демократів ключову роль зіграють чорношкірі виборці, адже за винятком штату Оклахома, чорношкірі виборці переважають серед демократів у цих південних штатах.

Американські коментатори говорять, що сенатор-республіканець Тед Круз орієнтується на голоси місцевих консерваторів та євангелістів, а колишній державний секретар США Гілларі Клінтон традиційно орієнтуватиметься на підтримку афро-американців.

Хоча опитування коливаються в залежності від штату, Трамп і Клінтон ведуть перед в усіх цих штатах. У республіканців Трамп сподівається виграти номінацію у Вірджинії, Джорджії, Оклахомі і Вермонті. Щодо Техасу, то в одних опитуваннях перед веде Круз, в інших – Трамп.

Для Теда Круза головним випробуванням буде його рідний штат – Техас. Там він намагається переконати виборців не голосувати за Дональда Трампа, бо раніше той брав участь в оборудках родини Клінтонів. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу CNN.

Якщо ми номінуємо Дональда Трампа, він програє Гілларі
Тед Круз

«Гадаю, якщо ми номінуємо Дональда Трампа, він програє Гілларі, не лише в цілому спектрі питань, де він з нею погоджується, адже він колись казав, що Гілларі Клінтон – одна з найкращих державних секретарів в історії. Один з найбільших скандалів, пов’язаних з нею, був той, що закордонні бізнесмени, уряди та корпорації переказували на рахунок Фундації Клінтонів шести-семизначні чеки ще в той час, як Клінтон була державним секретарем. Кожен республіканець мав би бути спроможний їй про це сказати. Але не Трамп, бо вона його просто засміє і скаже: «А чим Ви не задоволені, Ви ж так само пожертвували на фонд 100 тисяч доларів», – заявив Круз.

Очікується, що після «супервівторка» слабкі кандидати можуть покинути президентську кампанію.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG