Доступність посилання

ТОП новини

Під виглядом Яресько в прем’єри ведуть… Гройсмана


Наталія Яресько і Володимир Гройсман
Наталія Яресько і Володимир Гройсман

Соратникам президента закидають подвійну гру. ​​«Відбувається зараз закулісний сценарій… Це все ширма!» – Лещенко

Київ – Цього тижня Верховна Рада може зібратися на позачергове засідання, аби визначитися із новим прем’єр-міністром та урядом. Про це заявляє голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. За його словами, пропрезидентська фракція пропонуватиме на посаду очільника уряду чинного міністра фінансів Наталію Яресько. Натомість критики закидають президентові та його соратникам, що ті уникають консультацій із парламентськими фракціями, і, насправді, хочуть провести на прем’єрську посаду чинного спікера Володимира Гройсмана.

Під виглядом Яресько в прем’єри ведуть… Гройсмана
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Юрія Луценка, вже 24 березня депутати можуть зібратися у сесійному залі для зміни Кабінету міністрів. Лідер пропрезидентської партії заявляє, що чинний глава уряду не може залишатися на посаді.

Останні консультації відбуваються лише про те, який формат наступного уряду буде прийнятий у парламенті
Юрій Луценко

«Останні консультації відбуваються лише про те, який формат наступного уряду буде прийнятий у парламенті. Перший варіант, який підтримує наша фракція, суспільство і наші західні партнери – це формат технократичного уряду на чолі з пані Яресько, яка може сформувати безпартійний уряд і зробити швидкий ривок в реформах, в першу чергу, в усуненні олігархів і партійних бізнесменів від державних монополій… «Народний фронт» пропонує партійний уряд», – заявив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» в інтерв’ю телеканалу «Інтер».

Поговорити про технократів пропонують «під куполом»

Натомість заступник голови фракції «Народного фронту» Вікторія Сюмар, коментуючи заяву Юрія Луценка, заперечила, що їхня політична сила не підтримує ідею технократичного уряду. За її словами, якщо БПП підтримує технократичний уряд, нехай публічно висуває Наталію Яресько та її програму і починає прозорий процес консультацій «не лише на Банковій, а й під куполом».

За її словами випливає, що насправді соратники президента хочуть бачити на чолі уряду Володимира Гройсмана.

Відтак Юрій Луценко зазначив, що ініціює 23 березня зустріч лідерів фракцій колишньої коаліції для того, щоб озвучити кандидатуру на посаду прем’єра.

Між тим, депутат із тієї ж фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко також зазначає, що за розмовами про технократичний уряд Яресько криється спроба провести в прем’єри кандидатуру Гройсмана.

За ширмою відбувається сценарій, за яким на прем’єр-міністра хочуть провести спікера парламенту Володимира Гройсмана
Сергій Лещенко

«Відбувається зараз закулісний сценарій. Всі обговорюють те, що Яресько буде прем’єром – технічний уряд, треба зібрати голоси… Це все ширма! А за ширмою відбувається сценарій, за яким на прем’єр-міністра хочуть провести спікера парламенту Володимира Гройсмана, а на посаду першого-віце-прем’єра главу адміністрації президента Бориса Ложкіна. І Гройсман буде представником БПП в уряді, а Ложкін – представником олігархів, у якого чудові стосунки як з Ахметовим, так і з Коломойським. І в цей пакет вирішили ще включити посаду генерального прокурора», – заявляє він.

Гройсман замість Яценюка, Парубій замість Гройсмана – політолог

Якщо попервах експерти називали близько п’яти претендентів на посаду глави уряду, то, судячи з останніх коментарів, список претендентів на посаду прем’єр-міністра скоротився до двох осіб – Наталії Яресько і Володимира Гройсмана.

За словами політолога Віктора Тарана, Володимир Гройсман стане прем’єром, а натомість висуванець «Народного фронту» перший віце-спікер Андрій Парубій стане головою Верховної Ради.

Утім, експерти не виключають також, що Арсеній Яценюк зможе зберегти за собою посаду глави уряду.

«Народний фронт» не готовий до переформатування без Яценюка – поки що
Тарас Березовець

«Відставка Яценюка потягне за собою переформатування більшості, а «Народний фронт» не готовий до переформатування без Яценюка – поки що. Це не означає, що їхня позиція не зміниться. А станом на сьогодні і Гройсман, і Яресько можуть одноразово зібрати 226 голосів для затвердження на посаді прем’єра. Але постійно діючої більшості під них немає», – наголошує політтехнолог Тарас Березовець.

За його словами, вже найближчим часом може бути оголошено про створення нової парламентської більшості на основі трьох фракцій: «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та Радикальної партії.

«Фракції Олега Ляшка – третьому можливому учаснику такої коаліції – запропоновано три посади в уряді», – зазначає Тарас Березовець.

Між тим народні депутати, навіть деякі члени фракції «Блоку Петра Порошенка», сумніваються в проведенні позачергового засідання парламенту цього тижня. Адже переговори щодо переформатування уряду ще не завершені. Зрештою, для проведення позачергової сесії повинна бути дотримана певна процедура, на яку фактично вже не залишається часу.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG