Доступність посилання

ТОП новини
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року

Вибухи у Брюсселі: відповідальність узяли ісламісти

В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії

Унаслідок вибухів у Брюсселі, на летовищі й одній зі станцій метро, загинули й поранені десятки людей. За останніми повідомленнями, загиблих наразі принаймні 30: 10 в аеропорті «Завентем» і 20 на станції метро «Мальбек», що неподалік установ Євросоюзу. Деякі джерела говорять про 11 чи 14 загиблих в аеропорті і, таким чином, 31 чи 34 загиблих загалом. Наразі немає даних, щоб серед жертв були громадяни України. Поранені близько 230 людей, дехто перебуває у критичному стані. Внаслідок вибухів аеропорт закрили. Рівень терористичної небезпеки у країні підняли до найвищого рівня. У Європі ці вибухи називають нападами на демократію й на європейські цінності. В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії.

Фотогалерея з Брюсселя:

Тим часом у соцмережах продовжують публікувати «фейк» із нібито попередженням Європі від імені президента Литви Далі Ґрібаускайте:

Ця нібито цитата з’явилася ще минулої осені після терактів у Парижі, схожих на нинішні брюссельські. Ще тоді адміністрація президента Литви спростувала такі приписувані Ґрібаускайте псевдоцитати, з’ясувала радіостанція «Німецька хвиля»:

Колеги з Білоруської редакції Радіо Свобода зв’язалися з білорусами, яких російські телеканали звинувачували у причетності до брюссельських терактів. Якщо не читаєте білоруською, використайте GoogleTranslate:

За останніми, ще не підтвердженими, повідомленнями, загиблих уже принаймні 34 – 14 в аеропорті «Завентем» і не менш як 20 на станції метро «Мальбек», що неподалік установ Євросоюзу. Поранені майже 200 людей, дехто перебуває у критичному стані.

Без коментарів:

У соцмережах звертають увагу, що російський пропагандистський телеканал LifeNews іще тиждень тому попереджав про майбутній теракт у Бельгії. «Отож, Росія знала, що це станеться», – вважає блогер , який активно стежить за діями Росії проти інших держав, зокрема, проти України.

Або генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ:

«Це боягузливий напад. Напад на наші цінності, на наші відкриті суспільства. Але тероризм не переможе демократію і не відбере наших цінностей».

А ось кілька реакцій на Заході.

Єврокомісар у справах працевлаштування, бельгійка Маріанне Тейссен: «Важко дивитися, як знову здійснюється напад на європейські цінності. Те, що сталося, жахливо. Це напад на наші цінності. Важливо, як відреагує суспільство, як відреагуємо ми. Але ми не можемо забути наших цінностей – це основне».

Президент Франції Франсуа Олланд: «Тероризм ударив по Бельгії, але ціллю була Європа, і вдарило це по всіх нас. Ми маємо зрозуміти, наскільки велика й серйозна загроза тероризму».

І в той час, як західні діячі висловлюють співчуття і засуджують напади у Брюсселі, в Москві засуджують сам Захід. Знову речниця МЗС Росії Марія Захарова, цитую за сайтом державного телеканалу «Росія-24»:

«…Ми приходимо до дуже сумних наслідків політики подвійних стандартів у цій галузі (боротьби з тероризмом – ред.). Не можна ділити терористів на «добрих» і «поганих», не можна підтримувати їх в одному регіоні (на Близькому Сході, на Північному Кавказі) і думати, що ця страшна хвороба сучасного світу не прийде до іншої частини планети».

Про те, яких стандартів дотримується Москва, Захарова не стала згадувати.

А ось іще один духовний фахівець широкого профілю, від філолога до психолога: голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов (цитую за російським державним агентством «ТАСС»):

«Я вже читав коментарі Дмитра Медведєва. Як філолог мушу його похвалити за дуже вдало вибране слово. Мені здається, слово «придурок» вірно характеризує начальника СБУ… Якщо шукати паралелі, то на думку, мабуть, спадає єдине – це медична психологія… І з цієї галузі я можу згадати тільки слово «дегенерат».

Але високодуховних у Росії багато. Речниця МЗС Росії Марія Захарова підтримала позицію Медведєва швидко:

Зверніть увагу: Василь Грицак не говорив про причетність Росії до терактів у Брюсселі – ось іще раз його слова, як їх наводять агентства: він висловив припущення, сказаши, що не здивується, «якщо за цими терактами у Брюсселі з’явиться «російський слід».

А от Медведєв демонструє свій рівень: «Начальник СБУ Грицак, що заявив про причетність Росії до терактів у Брюсселі, – придурок».

Але саме слова Грицака відразу викликали лють російських посадовців.

Ось висока духовність прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва:

На те, наскільки вигідні вибухи у Брюсселі саме Росії, звернув увагу не тільки Грицак, а й інші політики. Наприклад, Анатолій Гриценко:

А голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що на доручення президента в державі приведені в підвищену бойову готовність усі підрозділи СБУ, в першу чергу підрозділи антитерорту.

При цьому, говорячи про події у Брюсселі, голова СБУ зазначив, що не здивується, «якщо за цими терактами у Брюсселі з’явиться «російський слід».

В Україні президент Петро Порошенко засудив вибухи у Брюсселі:

Міністерство закордонних справ України заявляло, що з’ясовує, чи є серед потерпілих у Брюсселі також українські громадяни.

Якраз після вибуху в аеропорті під евакуацію потрапили й депутати Верховної Ради України, які мали летіти з Брюсселя до Гааги: їх вивели з залізничної станції біля аеропорту, написала у фейсбуці народний депутат Альона Шкрум:

Разом із нею була народний депутат Олена Сотник:

А тим часом надійшли нові дані: загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі вже не менш як 26.

За дотеперішніми повідомленнями, говорили про 13 загиблих на летовищі і не менш як 11 у метро; де загинули ще двоє, наразі не ясно.

Унаслідок вибухів брюссельський аеропорт «Завентем» закритий, рейси до міст і з нього скасовані. Літаки, що вже були в повітрі, переспрямували на інші летовища.

А в самому Брюсселі зупинили роботу міського транспорту. Евакуйовували й залізничні вокзали. Влада радить людям у місті не полишати безпечних місць.

А з зупинених потягів пасажирів виводили тунелями через сусідні станції
А з зупинених потягів пасажирів виводили тунелями через сусідні станції

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG