Доступність посилання

ТОП новини

«Я не димова завіса України для МВФ» – Бальцерович про роботу в Києві


Лєшек Бальцерович
Лєшек Бальцерович

Механічне перенесення напрацювань 25-річної давнини на український політичний ґрунт може бути марним – експерти

Варшава – Призначення Лєшека Бальцеровича представником президента Петра Порошенка в уряді України є однією з топ-тем у Польщі. Наразі Бальцерович перебуває у Варшаві, де озвучує в тутешніх ЗМІ свої плани реформ у сусідній державі. Польські експерти констатують, що призначення Бальцеровича – добре для іміджу України. Але механічне перенесення напрацювань Бальцеровича 25-річної давнини на український політичний ґрунт може бути марним.

«Я не димова завіса України для МВФ» – Бальцерович про роботу в Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Лєшек Бальцерович твердить, що Україною цікавився давно. За його словами, добробут української держави стратегічно важливий для Європи, зокрема для Польщі. Про це він говорив на радіо RMF FM, де між іншим відповідав на питання про те, чи пропонували йому посаду українського прем’єра. За словами Бальцеровича, головою уряду повинен бути хтось з України, хто краще орієнтується в місцевих реаліях.

Натомість в інтерв’ю з виданню Dziennik Gazeta Prawna Бальцерович спростовував чутки, що українська влада використовуватиме його як димову завісу для Міжнародного валютного фонду. За його словами, він будуватиме команду стратегічних радників, які працюватимуть для президента, уряду та Верховної Ради. Проте, наголосив Бальцерович, це відбуватиметься у робочому режимі й не перетвориться на публічне шоу. Серед іншого група очолюваних Бальцеровичем радників розробить план відновлення фінансової допомоги МВФ в Україну та подальшої співпраці з ЄС.

Марцін Свенціцький, польський політик та економіст, депутат Сейму про призначення Бальцеровича радником Порошенка відгукується схвально.

Лєшек Бальцерович є видатним реформатором, видатним економістом, який здійснив вдалу трансформацію у Польщі
Марцін Свенціцький

«Я позитивно оцінюю цей факт, тому що Лєшек Бальцерович є видатним реформатором, видатним економістом, який здійснив вдалу трансформацію у Польщі, і якщо він за щось береться, то він не буде декорацією, це означає, що він справді вірить в успіх України, в те, що варто за це взятися, що шанс є», – сказав економіст.

Саме завдяки реформам Бальцеровича у Польщі сьогодні живеться набагато краще, ніж 20 років тому, зауважує Павел Залевський, співголова Польсько-українського форуму. За його словами, Бальцерович – імовірний партнер для провідних фінансових установ світу, зокрема МВФ, Світового банку, а також для європейських фінансових установ.

Я дуже хотів би, щоб українська влада ставилися до нього серйозно, так щоб його поради впроваджувалися в життя
Павел Залевський

«Проте, я не хотів би, щоб його роль обмежувалася тільки представленням української точки зору та здобуванням фінансової допомоги для України, бо це було б марнуванням його потенціалу. Я дуже хотів би, щоб українська влада ставилися до нього серйозно, так щоб його поради впроваджувалися в життя. Думаю у нього є ідеї щодо того як боротися з головною проблемою України – з корупцією», – заначив Павел Залевський.

Політолог Анджей Шептицький називає Бальцеровича сильним брендом Польщі, який може формувати позитивний імідж української держави. Але на цьому позитиви такого призначення можуть вичерпатися.

Ті реформи, які Бальцерович чверть століття тому реалізував у Польщі, відбувалися у зовсім іншому контексті
Анджей Шептицький

«В Україні є така магічна віра в реформи Бальцеровича, мовляв такі реформи можна зробити в Україні. Але ж ті реформи, які Бальцерович чверть століття тому реалізував у Польщі, відбувалися у зовсім іншому контексті. Я не сумніваюся в тому, що Україні потрібні реформи, натомість таке механічне перенесення реформ Бальцеровича, які відбулися 25 років тому – це річ і нереальна, і неефективна», – вважає експерт.

Сам Бальцерович зауважує, що реформуванням польської економіки займався не лише на початку 1990-х, але й пізніше. Саме тоді у Польщі пришвидшилася приватизація, відбулася пенсійна реформа та перетворення у самоврядуванні, а також реструктуризація вугледобувної промисловості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG