Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни менше, ніж торік, хочуть їхати в анексований Крим 


Пляж в Алушті, 1 червня 2015 року
Пляж в Алушті, 1 червня 2015 року

«Ми знаємо, в якому стані інфраструктура Криму, за два роки вона зовсім не змінилися. Після Туреччини та Єгипту в багатьох росіян, які вперше приїдуть в Крим, буде шок»

Російська газета «Комерсант» повідомила з посиланням на провідні російські турагентства, що цьогоріч зменшується кількість росіян, які резервують квитки до Сімферополя. Падіння бронювання квитків складає 25% у порівнянні з минулим роком. За даними виданням, більшість росіян переорієнтовується на суто російські чорноморські курорти, а не на окупований Крим, де крім політичних та транспортних ускладнень, проблемою є також брак інфраструктури та низька якість сервісу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними російської газети Комерсант, яка посилається на провідні турагентства Росії, на середину травня кількість заброньованих квитків до Сімферополя зменшилась на чверть порівняно з 2015 роком.

Водночас деякі туристичні агентства Росії на третину збільшили вартість середньої путівки для відпочинку в Криму.

Туристичні оператори кажуть: лише 20% російських туристів, які раніше їздили відпочивати до Туреччини або Єгипту (це найпопулярніші напрямки для росіян в 2014 році, поки Кремль не заборонив пряме авіасполучення) вирішили провести літні відпустки на території самої Росії. Більшість все одно не хоче їхати до Криму, віддаючи перевагу курортам на власне російському чорноморському узбережжі.

Володимир Царук, директор громадської організації «Центр розвитку туризму України», вважає, що Крим все одно не замінить Туреччини та Єгипту, і найслабше місце півострова – сервіс і комфорт.

«Замінити, звичайно, не зможуть, бо і сервіс, і структура абсолютно інші. Але, беручи до уваги що, наприклад, в Туреччині кожного року відпочивало 2,5 мільйона росіян, а в Єгипті хоч і не набагато менше, але також мільйони, то куди вони поїдуть цього року? Не поїдуть же ж усі до Греції чи Іспанії? Адже там, по-перше, потрібні візи, а, по-друге, курс євро до рубля вже в два рази підвищився. Вони хлинуть туди, де не потрібні будуть візи і куди Путін дозволив», – каже Царук проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

«Ще одне питання – якість. Ми знаємо, в якому стані інфраструктура Криму, за два роки вона зовсім не змінилися. Після Туреччини та Єгипту, природньо, у багатьох росіян, які вперше приїдуть в Крим, буде шок», – додає експерт.

«Комерсант» пише також, що серед охочих відпочити в Росії, все ж переважають ті, хто віддає перевагу курортам в Сочі, Анапі або Геленджику, що на російському узбережжі Чорного моря. А минулого року анексований Крим випереджав ці питомо російські курорти. І причиною переваги курортів на власне російському узбережжі над Кримом росіяни називають якість послуг і комфорт, які, на їхню думку, в Криму гірші.

Падіння інтересу до Криму на 25% контрастує з наміром підконтрольної Росії влади півострова довести кількість туристів цього року до шести мільйонів. Про такі плани на початку року говорив призначений Москвою прем’єром Криму Сергій Аксьонов.

«Це, напевно, жарт з боку Аксьонова, він взагалі – жартівник. Це нереальна цифра. Крим приймав понад шість мільйонів туристів до анексії. Але сьогодні навіть через транспортні обмеження Крим не може приймати більше півтора мільйона туристів. До того ж, раніше чотири з шести мільйонів приїздили з України, а зараз вони туди не їдуть з міркувань безпеки. І замінити цей туристичний потік російським ніколи не було можливим», – каже колишній міністр курортів та туризму Автономної республіки Крим Олександр Лієв.

«Туди (до Криму) ніколи за всю історію туризму не їхало більше 1 мільйона 300 тисяч туристів з Росії. Збільшити цей потік в декілька разів неможливо», – додає він.

За іронією, найімовірніше, невдалий цьогорічний туристичний сезон російська влада анексованого півострова назвала «Вежливый Крым», акцентуючи на привітному, чемному ставленні до туристів. Тоді як слово «ввічливість» більше нагадує тих «вежливых людей», якими називали «зелених чоловічків» з російської армії, що окупували Крим на початку 2014 року.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG