Доступність посилання

ТОП новини

В ООН заговорили про «секретні тюрми» СБУ


Голова СБУ Василь Грицак під час засідання Верховної Ради України. Київ, липень 2015 року
Голова СБУ Василь Грицак під час засідання Верховної Ради України. Київ, липень 2015 року

У доповіді ООН щодо прав людини пишуть про випадки катувань як на непідконтрольній, так і на підконтрольній Україні території

Київ – Про високий ризик повторного загострення конфлікту на Донбасі кажуть представники Верховного комісара ООН з прав людини. У доповіді, яку вони презентували 3 травня у Києві, йдеться про 14 загиблих і майже сотню поранених серед цивільного населення за три місяці, починаючи з 16 лютого. Окрім того, в ООН заявляють про практики затримань, викрадень і катувань – як з боку проросійських озброєних груп, так і з боку Служби безпеки України. У СБУ організацію неофіційних місць несвободи заперечують.


За два роки конфлікту на Сході України ситуація залишається нестабільною, і може будь-якої миті загостритись або перетворитися у «заморожений конфлікт», що також означатиме небезпеку для людей. Про це йдеться у доповіді ООН щодо ситуації з правами людини в Україні за минулі три місяці.

За словами помічника генерального секретаря ООН з прав людини Івана Шимоновича, з середини квітня спостерігачі зафіксували стягування важкого озброєння до лінії розмежування, що, на його думку, може спровокувати повторну ескалацію конфлікту. Окрім того, зазначив посадовець, перемир’я порушується поблизу Ясинуватої та Авдіївки на Донеччині.

Спостерігачі ООН задокументували сотні випадків тортур і жорстокого поводження, говорить Шимонович. За його словами, спостерігачі не отримали доступу до місць несвободи на території, що нині підконтрольна угрупованням «ДНР» і «ЛНР», однак вони записали свідчення про убивства, викрадення і тортури, скоєні представниками озброєних груп.

«Деякі випадки тортур були заподіяні людям на підконтрольній озброєним групам територіях, але деякі – також на територіях, підконтрольних українській владі, і більшість із них пов’язана із зафіксованими випадками тортур у будівлях під контролем СБУ», – зауважив він.

При цьому, якщо у 2014-му і на початку 2015-го фіксувались такі випадки за участі добровольчих батальйонів, то з другої половини 2016 року, в основному, задіювалась СБУ, йдеться у доповіді ООН. Раніше в інтерв’ю «The Times» Шимонович заявив про 5 секретних тюрем української Служби безпеки.

СБУ заперечує наявність у віданні «секретних тюрем»

Речниця СБУ Олена Гітлянська натомість у коментарі Радіо Свобода наявність в Україні неофіційних місць позбавлення волі заперечила.

Ми діємо виключно у рамках українського законодавства і дотримуємось усіх міжнародних конвенцій. Про це не може йти і мови
Олена Гітлянська

«Ми діємо виключно у рамках українського законодавства і дотримуємось усіх міжнародних конвенцій. Про це не може йти і мови», – говорить вона.

Окрім того, речниця зазначила, що очікується зустріч Івана Шимоновича і голови СБУ Василя Грицака, де, за словами Гітлянської, серед іншого, буде обговорюватись і це питання.

Політично вмотивованою заяву помічника генсекретаря ООН з прав людини вважає політтехнолог Тарас Березовець. Про це він написав у Facebook, пояснюючи свою позицію тим, що дані у звіті ООН базуються на свідченнях сепаратистів.


За словами заступника голови парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя депутата Леоніда Ємця, інформацію, подану спостерігачами ООН, потрібно перевірити, і якщо вона підтвердиться, СБУ має понести відповідальність.

Підкомітету ООН проти катувань перешкоджають вдруге в історії моніторингу – Печончик

На сьогодні міжнародним організаціям доступна дуже розрізнена інформація про неофіційні місця несвободи в Україні, говорить голова «Центру інформації про права людини» Тетяна Печончик. За її словами, це або свідчення людей, які стверджують, що утримувались у таких місцях і їх там катували, або свідчення адвокатів, які оскаржують в судах такі затримання.

А нещодавній недопуск спостерігачів Підкомітету ООН із запобігання катувань у місця, де, як вони підозрювали, незаконно утримуються люди, тільки загострив увагу організації до цієї проблеми, зазначає правозахисниця.

«Власне, це вдруге в історії Підкомітету проти катувань стається такий недопуск. Перший був у 2015 році в Азербайджані. І це дуже ганебний випадок, наші партнери, дуже багато міжнародних організацій нам пишуть про це, і вони просто шоковані таким вчинком української влади», – наголошує Печончик.

Раніше голова СБУ Василь Грицак, коментуючи ситуацію, заявив, що Служба безпеки не допустила спостерігачів ООН до своїх районних підрозділів у зоні АТО, тому що там не утримують людей, натомість там є секретні документи, апаратура і працюють співробітники.

«Ми показали близько 600 осіб, які затримані СБУ і знаходяться на стадії досудового розслідування, або очікують суду. Натомість, з боку «ДНР» і «ЛНР» був допуск лише до 4 осіб», – сказав він.

Між тим, голова парламентського комітету з прав людини Григорій Немиря та уповноважений з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська оприлюднили заяву, в якій засудили недопуск представників підкомітету ООН для моніторингу.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG