Доступність посилання

ТОП новини

Росія готується до відкритої війни, щоб повернутися у велику політику – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Несподівані навчання, розгортання військових баз на кордонах та переозброєння російської армії свідчать, що Кремль готується до відкритого застосування сили

Київ – Перевірка Росією стану її війська, переозброєння низки підрозділів та поява нових військових баз біля кордонів свідчать, що в Кремлі готуються до можливої відкритої війни. Це припускають як деякі західні, так і українські експерти. При цьому вони зауважують, що ціллю таких дій може стати необов’язково Україна, а й інші держави регіону. Серед причин підготовки до можливого активнішого використання армії фахівці та волонтери називають незадоволення Кремля тим, як нині триває мінський процес, а також бажання повернутися у велику політику. У цій ситуації волонтери та військові експерти закликають уряд України готуватися до різних сценаріїв, в тому числі й до найгіршого розвитку подій.

Експерти розвідувального управління Канади CSIS (Канадська розвідувально-безпекова служба) прийшли до висновку, що Росія готується до нової війни.

В одному з розділів свого звіту канадські експерти проаналізували останні зміни у внутрішній і зовнішній політиці Росії. І вони стверджують, що останнім часом Росія почала масштабне переозброєння своєї армії; процес модернізації, перш за все, стосується частин зі звичайним озброєнням. Все це вказує на те, що країна готується до війни.

Автори звіту дійшли висновку, що позиція президента Росії Володимира Путіна залишається непохитною: він, швидше за все, буде і далі проводити свою експансивну політику, намагаючись розширити свій вплив за кордоном.

При цьому канадські експерти переконані, що відкриття нового фронту саме в гібридній війні, яку Росія розв'язала проти України в Криму і на Донбасі, є малоймовірним.

У CSIS вважають, що Москва відкриє новий військовий фронт і не буде заперечувати свою причетність, як це було у випадку з Україною. Реагуючи на таку інформацію, Канада разом з союзниками планує відправити до Східної Європи своїх солдатів заради стримування російської агресії. А тим часом, НАТО розвернуло наймасштабніші навчання на своїх східних кордонах з часів закінчення Холодної війни.

В цей же час, в звіті CSIS йдеться, що Росія не захоче співпрацювати з Європою і Північною Америкою в безпековому напрямку. Також канадські експерти відзначають, що санкції, які діють проти Росії вже два роки, не вплинули на російську політику щодо Заходу.

Подібні припущення робить і секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, спираючись на дані розвідки. Утім, він заявив журналістам, що нові потужні удари Російська Федерація готує саме по Україні, та нарощує на кордоні сили, які можуть вторгнуться на українську територію.

Глава РНБО зазначив, що, зокрема, Кремль зосередив величезну кількість своїх військ уздовж адмінкордону окупованого Криму та материкової України. Турчинов повідомив, що там знаходяться війська двадцятого загальновійськового Західного військового округу Російської Федерації, а також танкове з'єднання, та що у завдання даних військ входить не тільки оборона, але і наступ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України стверджує, що в Криму формується «потужний бойовий кулак військ, які здатні нанести удар не тільки по Україні, але й по інших країнах Європи».

Заступник Турчинова Олександр Литвиненко побачив у характері та озброєнні російських частин біля українського кордону ознаки того, що російська сторона готується для протистояння не так з Україною, як з державами-членами НАТО.

Днями і президент України Петро Порошенко під час науково-практичної конференції «Уроки гібридної війни: воєнні аспекти», яка проходила в Міноборони, дав доручення силовим відомствам та армії відпрацювати готовність на випадок відкритої повномасштабної російської агресії.

На випадок повномасштабного вторгнення має бути відшліфований план загальної мобілізації та функціонування країни в умовах воєнного стану
Петро Порошенко

«На випадок повномасштабного вторгнення має бути відшліфований план загальної мобілізації та функціонування країни в умовах воєнного стану, – наголосив президент. – Те, що ми зараз не оголошуємо загальної мобілізації, лише викликано тим, що кампанія побудови контрактної армії є ефективною».

Глава держави доручив винести проекти відповідних рішень на засідання РНБО та передати їх на розгляд Уряду.

Росія будує бази і навчає резервістів, не приховуючи, що це «превентивні заходи щодо України»

Одним з тривожних сигналів про те, що Росія готується воювати, стала поява нової військової бази в селищі Клинці Брянської області біля українського та білоруського кордонів. Посол Росії в Білорусі Олександр Суриков пояснив, що тут розгортають підрозділи не через Білорусь, а «через ситуацію в Україні».

В Україні починає перемагати «точка війни». А ми не дуже хочемо, щоб вона перемогла. Якщо переможе, то вона можлива і на кордоні з Росією
Олександр Суриков

«Що стосується Клинців, то до чого тут Білорусь? Я так розумію, що у нас не виходить з мінськими домовленостями, в Україні радикалізм знову починає підніматися – крім «Правого сектору», формуються нові сили, більш радикальні. В Україні починає перемагати «точка війни». А ми не дуже хочемо, щоб вона перемогла. Якщо переможе, то вона можлива і на кордоні з Росією. Тому це – превентивна річ. Не бачу нічого радикального в цьому», – сказав Олександр Суриков.

Координатор групи « Інформаційний спротив» та депутат від «Народного фронту» Дмитро Тимчук говорить про кілька ознак підготовки Росії до застосування військ саме проти України.

За даними його інформаторів, у Донецьку на територію колишнього Оперативного воєнізованого гірничорятувального загону прибула група офіцерів збройних сил Росії на позашляховиках з російськими номерами, перед цим охорону об’єкта посилили в кілька разів. Перед цим на території гірничорятувального загону вдалося ідентифікувати підрозділи щонайменше одної мотострілецької бригади, та одної бригади зв’язку російської армії, повідомляє Тимчук у себе в соцмережах.

Він звертає увагу на те, що сепаратисти підтримуваного Росією угруповання «ДНР» оголосили підготовку до загальної мобілізації у підконтрольних їм районах на сході України, і обіцяють карати тих, хто ухиляються від неї. Причому такі дії сепаратистівзбіглися із викликом із запасу та бойовими навчаннями резервістів у самій Росії.

Упродовж останніх місяців збільшилася імовірність відкритого застосування Росією збройних сил проти її сусідів, оскільки безпекова стабільність у регіоні порушена, визнає в розмові з Радіо Свобода співдиректор програм з міжнародної безпеки центру Разумкова Олексій Мельник.

Росія вийшла з кількох безпекових договорів, і всіма діями демонструє бажання застосовувати силу
Олексій Мельник

«Дійсно, ймовірність такої загрози виросли за останні місяці. Є два класичні фактори, які сприяють стабільності: наявність сил стримування у супротивників, й так звані «інструменти довіри» – зокрема, міжнародні угоди, програми роззброєння та обмеження щодо ядерних озброєнь. Якщо паритет сил стримування є, і навіть Захід у цьому розуміння є сильнішим, то з довірою – є проблеми. Росія вийшла з кількох безпекових договорів, і всіма діями демонструє бажання застосовувати силу», – визнає експерт.

Найбільш імовірним сценарієм ескалації біля російських кордонів Олексій Мельник називає так званий варіант «втрати контролю». Це коли численні прольоти літаків над територією держав-членів НАТО, зближення військових кораблів, зокрема в зоні Сирійської кризи – можуть одного разу привести до незапланованого інциденту. Один з прикладів – російський літак, збитий восени минулого року в небі над Туреччиною. Чи це станеться на Донбасі, чи в країнах Балтії, чи на польському або румунському кордоні – це лише питання часу, підсумовує експерт.

Росія «грає м’язами», бо не задоволена перебігом мінських переговорів – експерти

Зі свого боку, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос бачить причину підготовки Росії до активних бойових дій в тому, що вона не може досягти потрібного їй результату в переговорах з Україною.

Мінський процес не йде вигідним для Росії шляхом, тому можлива активізація бойових дій. До того ж росіяни живуть у світі уявлень про те, що вони – в умовах «обложеної фортеці», й бачать довкола себе антиросійську змову
Ігор Семиволос

«Мінський процес не йде вигідним для Росії шляхом, тому можлива активізація бойових дій. До того ж росіяни живуть у світі уявлень про те, що вони – в умовах «обложеної фортеці», й бачать довкола себе антиросійську змову. В цих умовах російські громадяни будь-які збройні дії з боку Росії сприйматимуть як превентивні, щоб на них не напали, – визнає експерт. – Що ж до Сирії, то розмови, що Росія звідти пішла, не відповідають дійсності. Отже, вони можуть і далі нарощувати там свою присутність. Тоді як військова російська база у Клинцях – може бути спрямована на Білорусь і на Україну, але другий варіант є більш імовірним».

Військову агресію проти інших держав у Кремлі сприймають як чи не єдиний спосіб повернутися до великої політики і заявити про себе як про «наддержаву», пояснив в ефірі Радіо Свобода військовий експерт Олег Жданов.

«Річ у тім, що Росія не може похвалитися ні потужною економікою, приміром, як Німеччина, ні потужними фінансами, як США. Тому шлях до ескалації для них – це єдиний вихід: «я сильний, я можу побити будь-кого, тому зі мною треба рахуватися». Це варіант повернення до великої політики. До того ж, це допомагає регулювати ситуацію всередині самої країни: коли є образ ворога, нація об’єднується», – визнає Жданов.

Військовий аналітик вважає, що до повномасштабної агресії проти України Росія не готова, і військова «гра м’язами» є спробою такої підготовки.

Україна все ж, сяк-так, але створила три лінії оборони, розгорнула армію до 250 тисяч осіб. І навіть якщо допустити застосування авіації та повномасштабне вторгнення військ, то втрати будуть просто неспівмірні з поставленими цілями
Олег Жданов

«Росія не готова до відкритої повномасштабної війни проти України ні економічно, ні у військовому плані. Особливо – у військовому. Тому вони зараз проводять масштабні навчання і нарощують свою військову міць. Україна все ж, сяк-так, але створила три лінії оборони, розгорнула армію до 250 тисяч осіб. І навіть якщо допустити застосування авіації та повномасштабне вторгнення військ, то втрати будуть просто неспівмірні з поставленими цілями. І головна мета війни – захоплення територій України – не буде досягнута», – каже Олег Жданов.

На його думку, якщо наступальна операція Росії провалиться на першому ж етапі, то подальша війна може обернутися контрнаступом з українського боку на Донбасі. Оскільки Захід у цьому випадку не буде навіть сумніватися, чи дати Україні як озброєння, так і військових радників підсумовує він.

Росія не нападе лише в тому випадку, якщо Україна буде готовою – волонтер

Волонтер та колишній учасник української операції проти проросійських сепаратистів та російських військових на Донбасі Мирослав Гай стверджує, що Росія готується до відкритої агресії в регіоні, але чи Москва спрямує її проти України, залежить лише від готовності України захищатися.

Бойовики в Донецьку у спілкуванні з місцевими вихваляються, що підуть в наступ. Тобто, в їхніх підрозділах відбувається робота військових психологів та політруків, яка зазвичай передує наступальним діям
Мирослав Гай

«Бої стають більш інтенсивними. Щодня гине кілька українських вояків – волонтери дізнаються про це оперативніше, ніж Генштаб. Тим часом бойовики в Донецьку у спілкуванні з місцевими вихваляються, що підуть в наступ. Тобто, в їхніх підрозділах відбувається робота військових психологів та політруків, яка зазвичай передує наступальним діям», – каже волонтер та колишній боєць.

Україну може очікувати «гаряче» літо та початок осені, припускає Мирослав Гай. Але додає, що відкрита агресія може бути лише за умови, що Україна недостатньо підготується до такого сценарію. За словами волонтера, уряду та керівництву армії треба звернути увагу передовсім на протиповітряну оборону та сучасне оснащення військ – тут була би бажаною і допомога союзників, уточнює він. А також треба налагодити постійний обмін розвідувальною інформацією з західними партнерами і власну розвідку на Донбасі, наголошує Мирослав Гай.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG