Доступність посилання

ТОП новини

У Росії хочуть позбавляти громадянства за роботу у міжнародних організаціях


©Shutterstock
©Shutterstock

24 червня Держдума Росії розглядає «антитерористичний пакет»

Державна дума Росії 24 червня розгляне у другому читанні так званий «антитерористичний пакет» законопроектів. Очевидно, що цей документ таки ухвалять. Він містить поправки до десяти законів, які розширюють повноваження держави, посилюючи контроль над громадянами. У разі набуття чинності законопроектом, у влади з’явиться можливість позбавляти росіян громадянства та отримувати доступ до всіх телефонних розмов та електронного листування. Представники опозиції і правозахисники називають його антиконституційним.

ЗАВАНТАЖИТИ

Так званий «антитерористичний пакет» законопроектів запропонували провладні депутати Держдуми Росії Ірина Ярова і член Ради Федерації Віктор Озеров. До моменту його розгляду депутати дещо пом’якшили положення про заборону на виїзд з країни, але додали нові приводи для позбавлення росіян громадянства.

Про документ

У законопроекті мовиться, що влада може позбавляти людей громадянства – у тому числі за роботу в міжнародних організаціях. За недонесення інформації також будуть позбавляти громадянства, і садити у тюрму – це нова стаття Кримінального кодексу Росії.

До законодавства має бути внесена ще одна стаття, за якою можна садити до в’язниці за пости у соцмережах. А за перепости можна буде не просто сісти, а і стати невиїзним.

Оператори муситимуть зберігати записи телефонних дзвінків і всю переписку користувачів упродовж шести місяців. Співробітники силових відомств зможуть вивчати ці дані.

Зашифроване листування теж зможуть прочитати, або ж змусять всіх відмовитися від шифрування. Російські депутати пропонують зобов’язати «організаторів поширення інформації», які використовують «додаткове кодування» електронних повідомлень, надавати у ФСБ інформацію, що дозволяє «декодувати» все, що буде потрібно.

Проповідувати у разі набрання чинності документа зможуть лише спеціальні люди у спеціально відведених місцях – деякі ідеї проповідувати заборонять.

Також у Росії можна буде сісти за «залучення до організації масових заворушень» і стане більше кримінальних статей, за якими можна судити з 14 років.

Конституційний переворот…

Депутат Держдуми від «Справедливої Росії» Дмитро Гудков не сумнівається, що у п’ятницю цей законопроект ухвалять. Самі ж поправки він називає антиконституційними.

Це злочинний закон, який порушує усі конституційні права громадян
Дмитро Гудков

«Це фактично конституційний переворот, – каже Гудков в інтерв’ю Радіо Свобода. – Це злочинний закон, який порушує усі конституційні права громадян. Це абсолютно драконівський закон, який дає необмежені повноваження російській владі робити з громадянами все, що завгодно».

«Цей закон пропонує садити дітей з 14 років не лише за тероризм, але і за неповідомлення про злочин, що взагалі незрозуміло, як це доводити, за участь у масових безладах, а у нас під масовими безладами розуміється що завгодно. Цей документ вводить також такі нові визначення як«сприяння екстремістські діяльності». А під «екстремістською діяльністю» у нас може розумітися публікація картинки у блозі, а якщо ви подарували комусь комп’ютер, а там опублікована така картинка, то ця людина також потрапляє під дію цього закону і її чекає кримінальна відповідальність», – зазначає Дмитро Гудков.

Цей документ критикують і російські правозахисники.

Ця пропозиція суперечить статті 6 Конституції Росії, де чітко сказано, що громадянин Росії не може бути позбавлений свого громадянства без його бажання
Світлана Ганнушкіна

«У законі йдеться, що у якості покарання за щось, громадянина Росії можна позбавити громадянства. Ця пропозиція суперечить статті 6 Конституції Росії, де чітко сказано, що громадянин Росії не може бути позбавлений свого громадянства без його бажання. Більше того, стаття 6 належить до глави, яка називається «Конституційний лад Російської Федерації». Таким чином депутат Держдуми виступає проти конституційного ладу Росії», – каже Радіо Свобода голова російського комітету «Громадське сприяння» Світлана Ганнушкіна.

… чи унеможливлення «антидержавного перевороту»?

Утім соратники нинішньої влади у Росії наполягають, що в «антитерористичному пакеті» немає нічого антиконституційного. Неофіційний радник російського президента Володимира Путіна, політолог Сергій Марков каже, що це серед іншого дозволить унеможливити «антидержавний» переворот у Росії.

У нас є загроза спроби проведення державного перевороту по типу українського кривавого «Майдану»
Сергій Марков

«У нас є загроза спроби проведення державного перевороту по типу українського кривавого «Майдану». І, звісно, є воля суспільства, щоб влада застосовувала усі необхідні заходи, щоб не допустити тієї жахливої катастрофи, яку західні спецслужби організували в Україні», – каже Марков.

Після того, як за цей документ проголосує Держдума Росії, його схвалити має ще Рада федерації та підписати президент.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG