Доступність посилання

ТОП новини

Військового прокурора із кількома квартирами відсторонили від посади


Воєнний прокурор сил АТО Костянтин Кулик під час засідання суду в Києві, 4 липня 2016 року
Воєнний прокурор сил АТО Костянтин Кулик під час засідання суду в Києві, 4 липня 2016 року

Суд відсторонив військового прокурора Костянтина Кулика від посади на два місяці. Спеціальна антикорупційна прокуратура обвинувачує його у незаконному збагаченні. Сам прокурор називає обвинувачення політично мотивованими і говорить, що – у разі його відсторонення – зірветься розслідування злочинів Сергія Курченка, так званого «младоолігарха» і «гаманця» екс-президента Віктора Януковича.

Рішення про двомісячне відсторонення військового прокурора Костянтина Кулика ухвалив суддя Солом’янського суду Сергій Коробенко. Він підтримав державне обвинувачення, яке в цьому провадженні представляє Спеціальна антикорупційна прокуратура. За даними обвинувачення, щонайменше протягом кількох років Кулик записував своє майно на свою цивільну дружину Ірину Німець. Слідчі досліджували період з 2011 року, коли в Кримінальному кодексі з’явилася стаття 368 – одержання хабара службовою особою у великому розмірі.

Є лише факт незаконного збагачення і ніякого політичного контексту, наголосив начальник шостого відділу Спеціальної антикорупційної прокуратури Сергій Козачина. Необхідність відсторонення Кулика від посади прокурори доводили допитами свідків, фінансовим моніторингом і власними поясненнями Кулика під час службового розслідування в Генпрокуратурі.

Людина не може дати відповіді на два питання – чи визнає він себе спільною родиною із Німець, на яку зареєстроване все майно, і друге – де взялись кошти на придбання цього майна
Сергій Козачина

«Він багато розказує, багато ллє води. Але по суті людина не може дати відповіді на два питання – чи визнає він себе спільною родиною із Німець, на яку зареєстроване все майно, і друге – де взялись кошти на придбання цього майна», – розповів Козачина.

Із 2011 по 2015 рік Кулик, за даними антикорупційної прокуратури, офіційно заробив близько 1,6 мільйона гривень, а Ірина Німець – близько півмільйона гривень. В рамках нинішнього провадження Кулику інкримінують придбання київського паркомісця, вартістю 97 тисяч гривень, і квартири в Києві, вартістю 2,7 мільйона гривень.

Свідки не хотіли свідчити, поки Кулик залишався прокурором

Також, за словами Козачини, із 2011 року Кулик набув у сумісну власність ще дві квартири, ще одне паркомісце і ще два автомобіля. Також прокурор, за словами Козачини, неодноразово ігнорував повістки на допит і саме тому відсторонювати Кулика від посади потрібно, щоб той не впливав на перебіг слідства.

«В нас є мінімум два свідки, яких ми допитували. Ті зазначили, що не будуть свідчити в суді, поки Кулик перебуває на посаді і взагалі працює в органах прокуратури, побоюються за своє здоров’я і можливого кримінального переслідування. Тому ми вийшли з клопотанням про цілодобовий домашній арешт із носінням електронного засобу контролю», – заявив Козачина.

Війну про мене веде Холодницький і Касько – Кулик

Військовий прокурор заперечив ігнорування повісток. За словами Кулика, в нього були поважні причини – відсутність наказів, без котрих він як військовослужбовець не міг поїхати в Київ. Кулик називає провадження проти нього збіркою компромату і пов’язує її із розслідуванням справи проти Курченка-Януковича. В коментарі для Радіо Свобода він наголосив, що війну проти нього веде екс-заступник генпрокурора Віталій Касько і голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, який, за словами Кулика, вимагав хабара з екс-депутата Кримського парламенту. Раніше Холодницький спростував це обвинувачення.

«Перебуваючи в Харкові, в ході розслідування по Януковичу-Курченку ми знайшли документацію «Чорноморнафтогазу». З неї стало відомо, що до їхньої комерційної діяльності мала стосунок компанія Arzinger, де раніше працював Віталій Касько. Як представник державного обвинувачення я можу заявити, що ця компанія брала участь у формуванні схем виведення грошей Курченка-Януковича за кордон. Про це є свідчення в справі», – заявив Кулик. Він наголосив, що хотів би провести слідчі дії із Каськом.

Військовий прокурор також заявляє, що не брав хабарі, і наголошує, що навіть проходив з цього приводу поліграф. Це не моє майно, заявив Кулик.

Звісно, від Німець в мене діти. Але чому мене обвинувачують у чужому майні
Костянтин Кулик

«Я не купував ці квартири, їх придбали інші люди. Звісно, від Німець в мене діти, із своєю матір’ю я також зв’язаний. Але чому мене обвинувачують у чужому майні. Обвинувачення ж не може вказати, коли я їм ці гроші передавав, це величезні суми. А я жодної справи не закривав!» – заявив Кулик.

Добровольці обвинувачували військових прокурорів у дезертирстві

На засіданні суду були присутні кілька десятків бійців і ветеранів добровольчого батальйону «Донбас», їхній екс-комбат Семен Семенченко і один із засновників добровольчого батальйону «Айдар» Валентин Лиховіт. По ньому нещодавно було відкрите кримінальне провадження, але бійця було відпущено під зобов’язання після втручання в справу генерального прокурора України Віталія Луценка. Під час перерви словесна перепалка між добровольцями і працівниками військової прокуратури, які самостійно приїхали в Київ, щоб свідчити у справі, мало не перетворилася в бійку.

Семенченко і Лихоліт вимагають від прокурорів довідку про відрядження
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

«Якщо ви не покажете своє відрядження, ми вимушені будемо вас затримувати і викликати поліцію і військову службу правопорядку. Закон єдиний для усіх», – заявив Семенченко.

​Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що не буде спеціально захищати Костянтина Кулика, і що той має відповідати, якщо дійсно скоїв злочин.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG