Доступність посилання

ТОП новини

Як ЗМІ Росії поєднали Україну із терактами в Туреччині


Чатаєв отримав статус біженця в Австрії, його видавати не можна було Росії, це було б порушенням міжнародних угод – правозахисник

Цими днями російські та проросійські ЗМІ повідомили про «зв’язок» ймовірного організатора терактів у Стамбулі Ахмета Чатаєва та українських спецслужб. Зокрема, буцімто під час затримання його в Україні, у 2010 році, чоловіка звільнили завдяки тодішньому главі СБУ України Валентину Наливайченку та українським націоналістам. Деякі ЗМІ у заголовках навіть заявили, що «Наливайченко допоміг підірвати Стамбул».

У турецьких ЗМІ з’явилась інформація про те, що виходець із Чечні Ахмед Чатаєв є одним із можливих організаторів теракту в аеропорту Стамбула, який забрав життя щонайменше 41 людини. Така інформація з посиланням на анонімні джерела в турецьких спецслужбах з’явилася в тамтешній газеті Yeni Safak.

Після цього російські та проросійські видання вийшли із заголовками, в яких пов’язали Чатаєва й Україну: «Глава СБУ особисто займався звільненням ймовірного організатора теракту в Туреччині», «Організатора теракту в Стамбулі підтримувала СБУ та українські націоналісти», «Як Наливайченко і «Угил» допомогли дудаєвцям Чатаєва підірвати Стамбул». Йдеться про затримання Ахмеда Чатаєва на території України 6 років тому.

«У 2010 році терорист був затриманий в Україні і навіть готувався до екстрадиції в Росію для подальшого засудження. Але особисте клопотання глави СБУ Валентина Наливайченка, а також протести українських націоналістів призвели до звільнення Ахмеда Чатаєва», – йдеться у повідомленні на сайті російського каналу Life (колишній LifeNews).

Далі у новині пишуть, що російські спецслужби і правоохоронці домагалися арешту Ахмеда Чатаєва ще з 2003 року, а також називають Чатаєва «терористом на прізвисько «Однорукий» та учасником «незаконних» збройних формувань на Північному Кавказі». Додають і те, що він отримав статус політичного біженця у Європі, а також, що його визволення у 2010 році вимагали українські націоналісти.

За версією Life, у випадку зі затриманням Чатаєва в Україні – «під тиском різних сторін суд ухвалив рішення про звільнення на волю майбутнього ймовірного організатора теракту в Стамбулі». У повідомленні підсумували це все і назвали «не першою співпрацею українських націоналістів і спецслужб України з колишніми терористами».Ахмеда Чатаєва справді затримували в Україні у січні 2010 року за вимогою російських правоохоронних органів. Тоді МВС України повідомляло, що в мобільному телефоні затриманого була знайдена інструкція з підривної справи. Однак, справа до екстрадиції не дійшла. На сайті російського телеканалу Life згадують СБУ та українських націоналістів, однак велику роль тоді відіграли правозахисники, включно з організацією Amnesty International.

Цю інформацію російський канал Life пропустив, як і те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) закликав владу України не видавати Ахмеда Чатаєва Росії, оскільки він отримав притулок в Австрії і підпадає під захист Женевських конвенцій і Конвенції ООН про біженців від 1951 року. Із 2003 року Чатаєв перебуває в розшуку в Росії за участь у «незаконних» збройних формуваннях під час Другої чеченської війни.

Окрім того, Чатаєва затримували в інших країнах – Швеції, Болгарії, Грузії. Однак, у заголовках ЗМІ акцент поставили саме на Україну.

Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров прокоментував це для Радіо Свобода.

Оскільки він отримав статус біженця в Австрії, його видавати не можна було Росії, це було б порушенням міжнародних угод
Євген Захаров

«Основну роль грало те, що він був конвенційний біженець Австрії. Він приїхав в Україну і його затримали, але оскільки він отримав статус біженця в Австрії, його видавати не можна було Росії, це було б порушенням міжнародних угод і цієї конвенції про права біженців. Орім того, це було б порушенням ще й Європейської конвенції і її статті 3, оскільки не можна екстрадувати людину в ті країни, де існують катування, тим більше, відомо, що стосовно чеченців ці катування дуже ймовірні і є дуже жорстокими. Крім того, за принципом неповернення у Конвенції з прав біженців, не можна повертати людину до тієї країни, з якої вона втекла внаслідок переслідувань. Він був біженцем і у нас були ці документи, і на цій підставі його не можна було віддавати, от і все. А те все, що пишуть зараз – це дурниці», – наголосів Євген Захаров.

Правозахисник також додав, що Чатаєв організував собі й екстрадицію у Грузію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG