Доступність посилання

ТОП новини

Росія і бойовики несуть повну відповідальність за гальмування мирного процесу – Порошенко


Петро Порошенко та Джон Керрі під час зустрічі у Києві
Петро Порошенко та Джон Керрі під час зустрічі у Києві

Державний секретар США Джон Керрі зустрівся в Києві із українським президентом, прем’єр-міністром і парламентаріями. Сполучені Штати закликали активізувати реформи, пообіцяли додаткову грошову допомогу для переселенців і підтримку у реформуванні військової сфери України. Політичне врегулювання на Донбасі можливе лише після припинення вогню, наголосив голова зовнішньополітичного відомства США у своєму виступі після зустрічі із Петром Порошенком.

Сполучені Штати нададуть Україні додаткові 23 мільйони доларів гуманітарної допомоги. Їх мають витратити на допомогу тисячам українських громадян, які потерпіли в результаті конфлікту на сході країни. Про це після зустрічі із президентом України Петром Порошенком розповів у Києві державний секретар США Джон Керрі.

Мені здається, українські лідери оцінили жертви, сформувавши відповідальний уряд і відмовившись від простого шляху – демагогії і популізму
Джон Керрі

Переговори, за словами обох лідерів, пройшли ефективно – розмова навіть тривала майже на годину більше, ніж планувалося. Головними темами залишалися переговори про майбутнє Донбасу і реалізація реформ в Україні. Керрі зокрема закликав завершити чистку Генеральної прокуратури, підсилити боротьбу з корупцією, позбавити олігархів впливу, покращити бізнес-клімат і залучити в країну інвестиції.

«Український народ вже пожертвував дуже багато заради змін у суспільстві. Мені здається, українські лідери оцінили ці жертви, сформувавши відповідальний уряд і відмовившись від простого шляху – демагогії і популізму, тому що вони не сприяють прогресу, а лише тягнуть назад», – заявив Керрі.

За словами державного секретаря США, підтримка з боку його країни не припиниться, допоки демократичні сили в Україні будуть діяти разом.

Петро Порошенко подякував Сполученим Штатам за фінансову і експертну підтримку у проведенні реформ, у тому числі антикорупційної, судової і військової.

Допомога США в реформуванні Збройних сил України, постачання обладнання, техніки, є дуже важливим етапом побудови ефективної співпраці і координації в оборонній сфері
Петро Порошенко

«Допомога США в реформуванні Збройних сил України, постачання обладнання, техніки, призначення навчань, спільних тренінгів є дуже важливим етапом побудови ефективної співпраці і координації в оборонній сфері», – заявив Порошенко.

В Україні готові до імплементації «Мінська» – Порошенко

Президент також згадав про таку гарантію безпеки з боку США, як Будапештський меморандум і назвав Сполучені Штати ключовим союзником України в світі, який підтримує територіальну цілісність України, включно з Кримом.

Росія і підтримувані нею бойовики несуть виключну відповідальність на пробуксовування мирного процесу на Донбасі
Петро Порошенко

«Існує повне розуміння – Росія і підтримувані нею бойовики несуть виключну відповідальність на пробуксовування мирного процесу на Донбасі. Ми, українці, віданні імплементації мінських домовленостей, які вважаємо «дорожньою картою» для мирного врегулювання на Донбасі», – заявив президент Порошенко. Проте він наголосив, що реалізація політичних кроків може відбутися лише після цілковитого припинення вогню і забезпечення миру. Україна також продовжує наполягати на створенні міжнародного механізму деокупації Криму.

Керрі перерахував, як мають реалізовуватись мінські домовленості з точки зору США: стабільне і робоче припинення вогню; допуск спостерігачів ОБСЄ на усю територію Донбасу, зокрема на українсько-російський кордон; звільнення заручників; вибори, згідно з українським законодавством за стандартами ОБСЄ; виведення усіх іноземних військ з території України і передача міжнародно визнаного кордону під контроль України.

Путін сказав, що зацікавлений у прогресі – Керрі

У припиненні вогню і позитивному розвитку подій на Донбасі зацікавлені і президент Барак Обама, і президент Володимир Путін – конфлікту на сході країни була присвячена їхня остання телефонна розмова, заявив Керрі. За його словами, це дає реальний шанс на втілення намірів у реальність.

Якщо Росія не піде на деескалацію агресивних дій на Донбасі, санкції залишаться в силі, зазначив державний секретар. Обговорити стратегію стримування Росії більш детально планують на саміті НАТО в Варшаві. Президент України зустрінеться з лідерами США, Великої Британії, Італії, Франції і Німеччини – в такому ж форматі два роки тому відбувалася зустріч в Уельсі, на минулому саміті Північноатлантичного альянсу.

Також на саміті планують ухвалити пакет комплексної допомоги Україні у реформуванні Збройних сил України. Зокрема, йдеться про продовження фінансування щонайменше 4 із 6 трастових фондів, створених спеціально для допомоги Україні. США профінансували фонди, спрямовані на реформування командного контролю, кібербезпеку, логістику і медичну реабілітацію.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG