Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо жителям окупованого Криму закордон, або Чому Крим – не Туреччина?


Про те, що сервіс у кримських готелях і пансіонатах не витримує порівняння з об'єктами найближчого зарубіжжя, відпочивальники і туроператори кажуть не одне десятиліття. Колишня всесоюзна здравниця втратила колишню славу в пострадянський час. Не дивно, чому путівки в Туреччину купують навіть кримчани. Аби зрозуміти, що ж такого в зарубіжних курортах, чого немає на окупованому Росією українському півострові, варто хоча б один раз провести відпустку за межами Криму.

Порівнювати будемо сервіс у п'ятизіркових готелях, оскільки саме вони, за словами туроператорів, є найбільш популярними серед відпочивальників.

Кримські обіцянки

Після російської анексії Криму місцеві «чиновники» обіцяли кримським здравницям нове життя, підвищення якості обслуговування, багатопрофільність турбізнесу, збільшення тривалості курортного сезону і багато іншого. Але за два роки ті не «доросли» навіть до російських стандартів, стверджують відпочивальники і експерти. З основними претензіями російських туристів, які проводять свій відпочинок на півострові, можна ознайомитись тут.

Водночас підконтрольна Росії влада Криму продовжує стверджувати, що кримські курорти настільки популярні, що їм не страшне навіть скасування санкцій Москви щодо Туреччини, які діяли протягом восьми місяців. Підконтрольний Росії прем'єр Сергій Аксьонов упевнений, що на кримському турпотоці ця подія не позначиться. «Можливе покращення стосунків між нашими країнами вже ніяк не вплине на туристичний потік до Криму. Всі путівки і квитки на нинішній сезон розкуплені. На мій погляд, жодних змін для Криму в цьому напрямку не буде», – вважає він.

Однак цей оптимізм на практиці не підтвердився. Уже з перших днів скасування санкцій Росії щодо Туреччини російські туристи, які спочатку планували відпочивати в Криму і регіонах Росії, стали міняти путівки, стверджують туроператори. До Туреччини кинулися навіть кримчани. «Найбільшою популярністю користуються тури в готелі чотири і п'ять зірок за системою «все включено». В основному, це Середземноморське узбережжя – Анталія, Белек, Кемер. Егейське море популярне у європейців, росіян там мало, і кримчани туди теж не їздять. Дешеві путівки в три зірки запитують дуже рідко – мабуть, якщо грошей зовсім немає, а відпочити хочеться», – каже власниця туристичної компанії в Криму.

Турецькі реалії

Що шукають відпочивальники в турецьких готелях і чого немає в Криму, запитання багатогранне. Уподобання у туристів теж різні. Але спробуємо систематизувати інформацію за основними потребами будь-якого відпочивальника: умови проживання, харчування, трансферт.

У будь-якому п'ятизірковому готелі, що працює за системою «все включено» (all inclusive або ultra all inclusive) відпочивальникам до сплаченого номеру безкоштовно надається широкий спектр послуг. Серед них – Wi-Fi, парковка, басейн, спортзал, сауна, турецька лазня, користування шезлонгами, матрацами, парасолями і пляжними рушниками, міні-баром в номері та відвідування барів на території готелю.

До послуг відпочивальників також надаються аніматори, які організовують спортивні заходи вдень і вечірні шоу.

Харчування в таких готелях – це найчастіше шведський стіл з різноманітним меню середземноморської кухні. При цьому організоване воно так, що поїсти упродовж дня відпочивальники мають можливість практично в будь-який час. Окрім сніданків, обідів і вечерь, їм пропонуються також солодощі і чай у кондитерських, закуски в снек-барах на пляжах і нічний суп після 23:00.

Платними в деяких п'ятизіркових готелях є джакузі та імпортні алкогольні напої. Однак ця практика не є повсюдною. У кожному готелі – свої особливості.

Також окремо оплачуються послуги SPA, оскільки їх найчастіше надають приватні підприємці на умовах договору з власником готелю. Вартість півгодинного масажу в таких салонах – від 25 доларів (1,5 тисячі російських рублів). Стільки ж потрібно буде віддати за 1,5-годинні послуги в хамамі (турецькій лазні). Ціна годинного масажу складе 45 доларів (2,8 тисячі російських рублів).

Для порівняння – у кримських п'ятизіркових готелях їх вартість стартує від 2000 рублів (29 доларів).

Доступ до пляжів в турецьких готелях як на узбережжі, так і в другий і третій лініях вільний. Ніяких парканів та огорож поблизу курортних об'єктів, які є, наприклад, в Криму. Досить рідко готелі захищаються і з боку пляжної лінії. Тому нерідко через пляж можна потрапити в сусідній готель.

У високий сезон путівки в п'ятизірковий турецький готель, що працює за системою «все включено», на десять ночей туроператори пропонують в середньому за 1,3 тисячі доларів на двох (82 тисячі російських рублів). У вартість путівки, окрім проживання і харчування, входить авіапереліт і трансфер з аеропорту до готелю і назад.

Кримські п'ятизіркові

У Криму п'ятизіркових готелів з офіційно визнаним статусом всього три. У Ялті це «Вілла Єлена» і резиденція «Кримський бриз», у Севастополі – готель «Аквамарин».

П'ятиповерховий готель у Ялті зазиває відвідувачів розкішшю італійських меблів ручної роботи, художнім розписом стін, просторими балконами і терасами та аристократичним стилем.

На офіційному сайті «Вілли Єлена» найдешевший однокімнатний номер на двох у високий сезон пропонують за 26 тисяч російських рублів (381 долар) на добу.

Путівку на двох на десять ночей тут можна придбати за 110 тисяч російських рублів (1,6 тисячі доларів). Однак перелік послуг, що входять в вартість, не настільки великий, як у турецьких готелях. У вартість проживання входять: сніданок за меню, тренажерний зал, римська лазня і джакузі, соляна кімната, відкритий басейн, асортимент подушок і ванн, автопарковка, Wi-Fi.

Поряд із готелем є загальнодоступний міський пляж. Також у готелі організовують безкоштовний трансферт на пляж у Сімеїзі.

Севастопольський готель «Аквамарин» розташований на березі Чорного моря, в районі пляжної зони «Омега» і парку Перемоги. Він позиціонує себе як готель, «який не має аналогів на чорноморському узбережжі за рівнем і масштабом вирішення і створений за стандартами світових європейських курортів».

Найдешевший одномісний номер у високий сезон тут коштує 11,7 тисячі російських рублів (171 долар). У вартість проживання входять: відвідання басейнів, джакузі (з дитячою зоною), тренажерний зал, користування шезлонгом, парасолькою, рушником на пляжі, відвідування банного комплексу (фінська, римська, російська, турецька), первинна безкоштовна консультація лікарів і фахівців, Wi-Fi .

Путівки на десять ночей в «Аквамарин» пропонують за 154,2 тисячі рублів ( 2,2 тисячі доларів). Трансферт до аеропорту в обох готелях надається за окрему плату.

Резиденція «Кримський бриз», розташована в Парковому між Форосом і Сімеїзом, є найдорожчим готельним комплексом півострова. У високий сезон вартість двомісного номера тут досягає 30 тисяч рублів (460 доларів) за особу на добу. Ціни за розміщення на 10 ночей зі знижками перевищують 200 тисяч рублів (приблизно 3 тисячі доларів).

За ці гроші до послуг відпочивальників пропонують: Wi-Fi, відвідування аквазони, центру краси та здоров'я (хамам, фінська сауна, басейн із морською водою і джакузі), відкритий басейн, фітнес-центр із послугами фітнес-тренера, тенісний корт, спортивний майданчик, набережна і пляж, а також стоянка автомобіля (одне паркомісце на номер).

У вартість номера в резиденції також входить сніданок. Обіди та вечері відпочивальникам пропонують оплачувати в розмірі трьох неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (46 доларів) за людину без урахування спиртних напоїв, які оплачуються окремо. Послуги трансферту тут теж пропонують оплачувати додатково.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG