Доступність посилання

ТОП новини

Суд надав НАБУ доступ до банківських документів у розслідуванні щодо Котвіцького


 Ігор Котвіцький
Ігор Котвіцький

Солом’янський районний суд Києва дозволив детективам Національного антикорупційного бюро тимчасово отримати доступ до рахунків та документів «Альфа Банку» і «Credit Agricole» в рамках провадження щодо виведення з України 40 мільйонів доларів народним депутатом Ігорем Котвіцьким. Про це йдеться в рішеннях суду від 12 липня, опублікованих у Єдиному реєстрі судових рішень.

Таким чином, суд задовольнив клопотання детективів НАБУ.

Як зазначається в обґрунтуванні поданого клопотання, службові особи НБУ за попередньою змовою з посадовими особами низки підприємств «шляхом зловживання службовим становищем та маючи умисел перерахували 40 мільйонів США з рахунку фізичної особи – народного депутата України на рахунок компанії-нерезидента KingstonGroupS. А. в рахунок погашення заборгованості ТОВ «Крим Петроліум Компані», тобто вчинили їх легалізацію».

Депутат мав відкриті рахунки в «Альфа Банку» та «Credit Agricole», тому детективи попросили і отримали доступ до необхідних банківських матеріалів.

Детективи НАБУ проводять досудове розслідування щодо Котвіцького. Кримінальне провадження відкрите за частиною 3 статті 209 (відмивання грошей), частиною 2 статті 364 (зловживання службовим становищем), частиною 3 статті 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України. За даними силовиків, Котвіцький будучи народним депутатом України, тобто особою, яка посідає особливо відповідальне становище, набув у власність активи у значному розмірі, законність набуття яких не підтверджена доказами.

У вересні минулого року народний депутат Сергій Лещенко опублікував інформацію, що народний депутат від «Народного фронту» Ігор Котвіцький вивів на панамські рахунки 40 мільйонів доларів.

Раніше журналісти програми «Схеми» повідомляли, що Котвіцький заповнив свою декларацію за 2014 рік, дописавши, що мав на рахунках у банках та інших фінансових установах 970,92 мільйонів гривень.

На запитання журналіста Радіо Свобода, звідки Ігор Котвіцький взяв понад 900 мільйонів гривень, він порадив звернутися до людини, яка заповнювала його декларацію за 2014 рік.

Котвіцький є бізнес-партнером сім'ї міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. На момент обрання народним депутатом він був членом спостережної ради – віце-президентом ПАТ «Інвестор», яке спеціалізується на наданні інформаційних, консультативних та маркетингових послуг, оптової торгівлі, а також оренді офісних приміщень. Головою наглядової ради, президентом ПАТ «Інвестор» до 2013 року був сам Арсен Аваков, а зараз цю посаду обіймає його дружина – Інна Авакова.

Згідно з офіційною інформацією Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, станом на 2013 рік Інна Авакова володіла 42,064% акції ПАТ «Інвестор», ще 1,69% належали сину Олександру Авакову, а 9,566% мав Котвіцький. Від того часу дані про зміну власників ПАТ «Інвестор» офіційно не оприлюднювалися.

XS
SM
MD
LG