Доступність посилання

ТОП новини

Довибори у Раду: чого чекати від фаворитів перегонів?


Проміжні вибори у Дніпрі. 17 липня 2016 року
Проміжні вибори у Дніпрі. 17 липня 2016 року

Київ – Проміжні вибори до Верховної Ради у семи мажоритарних округах минули «спекотно»: спостерігачі зафіксували низку порушень, а на деяких дільницях – і конфлікти. Підрахунок голосів наразі триває: ЦВК опрацювала на момент публікації цієї статті близько 80% протоколів. Вже відомі фаворити волевиявлення. Серед них є люди із хорошою репутацією, хоча громадські активісти називають також і доволі одіозних персонажів – фігурантів журналістських розслідувань. Між тим, політичні експерти схиляються до думки, що новоприбулі «не зроблять погоди» у парламенті.

Під час цих виборів «спокійних» округів не було, основною проблемою у всіх із них залишається непрямий підкуп виборців, зауважує аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Неберикут. Водночас, за його словами, спостерігачі менше виявляли цього разу застосування адмінресурсу.

Високу конкуренцію «Опора» зафіксувала у Луганській області, Чернігові, а також у Дніпрі – до того моменту, як одна із двох кандидаток-фавориток перегонів не зняла своєї кандидатури, провадить далі експерт.

Із дільниць на Луганщині протягом понеділка надходила суперечлива інформація, а дані щодо явки затримувались, довіра до результатів викликає сумніви, каже Неберикут. Фактично, як зауважує спостерігач, йшлося про два склади виборчих комісій на тамтешніх дільницях: одних призначили у переддень виборів, так, що ті не могли скласти присяги, тому що інші, начебто відсторонені, продовжували виконувати обов’язки.

«Це якоюсь мірою спричинило конфлікти. Все не було настільки драматично і катастрофічно, як могло би бути, але разом із тим, це дестабілізувало виборчий процес», – зазначає експерт.

Загалом, Олександр Неберикут вказує на певний регрес щодо забезпечення демократичного волевиявлення – якщо порівнювати із попередніми парламентськими виборами у 2014-му.

Головний меседж: дострокові вибори – це погано – Небоженко

У цих виборів було три «вороги»: літо, спека і мажоритарна система – через це багато питань виникає до якості виборчого процесу, говорить політолог Сергій Таран. За його словами, зараз у Раду проходять представники певних регіональних еліт, які мають авторитет і вплив у семи округах, де відбувалось волевиявлення.

«Це – люди, які мають авторитет у себе в регіонах і які мають зав’язки з місцевим бізнесом. Я не думаю, що це радикально змінить розклади у Верховній Раді, швидше за все, це посилить позиції певних еліт у своїх регіонах», – зазначає він.

Проміжні вибори у Дніпрі. 17 липня 2016 року
Проміжні вибори у Дніпрі. 17 липня 2016 року

Проміжні вибори до Верховної Ради повністю контролювались адмінресурсом, але новоприбулі до парламенту «не зроблять там погоди», переконаний політолог Віктор Небоженко.

«Адміністрація президента вирішувала два завдання: збільшити представництво правлячої групи та представників адміністрації президента під різними політичними прапорами у Верховній Раді, що правильно. Але найголовніше – дати приклади дискредитації дострокових виборів», – вважає експерт.

У Раді посилиться опозиція – Круглашов

За попередніми результатами, схоже на те, що у Верховній Раді посилиться так звана «група Коломойського» та «Батьківщина», можливо, сильнішою стане також і опозиція, бо двоє-троє із фаворитів на виборах навряд чи увійдуть до парламентської більшості, вважає координатор руху «Чесно» Андрій Круглашов. Позитивною тенденцією він називає прихід у парламент нових людей із хорошою репутацією, однак занепокоєння в аналітиків «Чесно», які проводили моніторинг діяльності зареєстрованих кандидатів, викликають попередні результати у деяких округах.

«Недобре все на Полтавщині – там ще неясний лідер. Руслан Богдан від «Батьківщини», він колись був Мусієнко, його пов’язують із кримінальними колами. Депутатом шостого-сьомого скликань був не надто ефективним: виступів – нуль, нуль законопроектів подано, хоча помічників мав під 50. А інший – екс-регіонал від «Відродження» – на другому місці зараз у заліку – теж не сильно радує. Сумна ситуація і з Черніговом: вкотре перемагає «парашутист», тобто людина, не пов’язана із Черніговом – це забудовник Микитась, також фігурант антикорупційних журналістських розслідувань», – розповідає Круглашов.

Водночас, зауважує він, будь-який кандидат, проходячи у Раду, може зіпсуватись без уваги і контролю з боку громадськості.

Загалом, проміжні вибори в одномандатних округах відбулися 17 липня на Волині, Дніпропетровщині, Луганщині, Івано-Франківщині, Полтавщині, Херсонщині та Чернігівщині. Зараз ЦВК завершує опрацювання протоколів, найменший відсоток опрацьованих – менше чверті – на Луганщині.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG