Доступність посилання

ТОП новини

Пункт про летальну зброю Україні в платформі республіканців «редагувала» близька до Трампа група – Чалий 


Прихильники Дональда Трампа на з'їзді Республіканської партії, Клівленд, 18 липня 2016 року
Прихильники Дональда Трампа на з'їзді Республіканської партії, Клівленд, 18 липня 2016 року

Учасниця засідання підкомітету з питань національної безпеки США розповіла «Голосу Америки», як надання зброї «зникло» з платформи Республіканської партії.

Даян Денман, делегат з Техасу від Теда Круза, була в Україні кілька разів від моменту оголошення незалежності. Вона працювала спостерігачем на трьох перших виборах, а потім уважно слідкувала за новинами з України. Повідомлення про анексію Криму, розв’язану Росією війну на Донбасі викликали у неї сум, обурення та бажання допомогти.

Денман є членом підкомітету з питань національної безпеки Комітету з формування платформи Республіканської партії. Під час засідання підкомітету в Клівленді в перший день роботи з’їзду вона внесла пропозицію про внесення положення щодо надання Україні летальної зброї до програми партії. Зробила вона це незалежно від того формулювання, яке надіслала українська діаспора.

«Там були два джентльмени, які працюють на Дональда Трампа. Коли я запропонувала, вони відклали мою пропозицію, і в кінці засідання я нагадала, щоб мою пропозицію включили в текст платформи. Але зміни були зроблені, щоб прибрати формулювання про надання летальної зброї», – розповіла Денман.

Денман пригадує, що саме один з представників Трампа запропонував змінити формулювання і був підтриманий представником спікера Пола Раяна. Після того, як відбулося засідання в підкомітеті, що складається з близько десятка людей, частина програми щодо безпеки була внесена до загального тексту платформи, що охоплює позицію Республіканської партії з усіх питань внутрішньої та зовнішньої політики. Отже більшість делегатів-членів комітету про зміну формулювання по Україні навіть не знали.

Керівник виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт на прохання «Голосу Америки» підтвердити чи спростувати, що ця ситуація мала місце, сказав, що не зрозумів питання.

Посол України в США Валерій Чалий перебуває у Клівленді разом з багатьма іншими послами за програмою, організованою Державним департаментом. Той факт, що формулювання про позицію Республіканської партії щодо України було змінено на більш м’яку версію, говорить він, привернуло увагу всього дипломатичного корпусу та стало підставою для розмов з багатьма лідерами Республіканської партії та керівниками виборчої кампанії Дональда Трампа. Занепокоєння викликав навіть не сам текст – він є цілком прийнятним для України – а те, як відбувалося «редагування» платформи.

«Проблема в тому, що той документ, який був і який включав позицію щодо надання Україні летальної зброї, був змінений групою людей у комітеті, які фактично, я думаю, не враховували думки широких кіл республіканського істеблішменту. Документ, який направляла велика українська діаспора, Український конгресовий комітет Америки для платформи, був змінений людьми керівника кампанії Дональда Трампа, а не тими людьми, хто аналізує зовнішню політику і безпеку. І це, на мій погляд, найбільша складність, тому що зараз дуже важко передбачити, як будуть вироблятися стратегічні документи у разі перемоги Дональда Трампа», – говорить Валерій Чалий.

Він нагадує, що цей документ є лише передвиборчою платформою, а не зовнішньою стратегією можливої майбутньої адміністрації Дональда Трампа. І розголос навколо змін у тексті платформи підштовхнув до розмови над тим, як буде розроблятися стратегія Трампа і якою вона буде відносно України із залученням широкого кола учасників. Тема України, яка і не мала звучати на з’їзді, раптом пролунала дуже потужно.

«Ця ситуація навпаки допомогла і нам, і тим республіканцям, які хочуть, щоб їхня позиція була врахована, для подальшої роботи над стратегічними документами не тільки кандидата Трампа, а і взагалі зовнішньої стратегії Сполучених Штатів», – говорить Валерій Чалий.

Із розмов з керівниками кампанії та іншими наближеними до нього людьми він зрозумів, говорить посол, що цілісної стратегії щодо України в його команди та в самого кандидата ще немає.

«Ця стратегія ще буде вироблятися. Я думаю, що не варто побоюватися кардинальних змін у зовнішній політиці США у разі приходу Гілларі Клінтон чи Дональда Трампа. Я би більше звертав увагу на тих людей, які будуть працювати у сфері зовнішньої політики та безпеки разом з Трампом. Кандидат на віце-президента Майк Пенс має дуже добрий досвід роботи в Конгресі, у тому числі в комітеті зовнішньої політики. Головне, щоб люди, які зараз ведуть кампанію кандидата Трампа, не стали ключовими виконавцями його зовнішньополітичних та безпекових рішень», – зазначив посол України в США Валерій Чалий.

Також ця ситуація дала послу можливість ознайомити присутніх на з’їзді з тим, як розвивається ситуація на лінії зіткнення в Україні та на окупованій території.

У вівторок зовнішньополітична частина стратегії платформи і особлива позиція щодо України стала і темою обговорення на круглому столі, організованому Міжнародним республіканським інститутом за лаштунками з’їзду.

Найбільша критика пролунала з вуст губернатора штату Огайо Джона Кейсика, який приїхав до Клівленда, але на територію проведення з’їзду не з’являється.

«До тих пір, поки я дихаю, я буду виступати за надання зброї українцям, які воліють боротися за свою свободу, – емоційне заявив він. – Це була жахлива помилка, що, наскільки ми знаємо, озброєння України якимось чином випало з платформи Республіканської партії. Сполучені Штати мають протистояти російській агресії, а не грати на руку путінській стратегії послаблення відносин між США та європейськими країнами».

Присутній там же генерал Майкл Флінн, який є частим гостем Russia Today, та який серйозно розглядався на посаду кандидата у віце-президенти, в інтерв’ю «Голосу Америки» захищав підхід до зовнішньої політики команди Дональда Трампа.

«Я вважаю, що зовнішня політика Сполучених Штатів зазнає невдачі, мені здається, що наша роль у світі слабшає, – сказав він. – Нам потрібен набагато сильніший, жорсткий лідер, більш жорстка дипломатія. Зовнішня політика починається з міцних зв’язків на особистому рівні з іноземними лідерами. Президента з президентами, президента з монархами, президента з прем’єр-міністрами, президента з послами – на всіх рівнях, аж до наших військових лідерів».

Зміна позиції щодо України не пройшла і повз делегатів.

«В основному позиція кампанії Трампа була в точку, окрім одного дивного питання, це – Україна, – сказав нам альтернативний делегат зі штату Техас Рендал Данніґ навіть до того, як ми його про це запитали чи дали зрозуміти, що це інтерв’ю побачать та прочитають в Україні. – Я не розумію, чому зі всіма цими розмовами про сильну безпеку, які ми чуємо від Трампа та його людей, він буде виступати проти надання Україні зброї, необхідної, щоб захистити свій народ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG