Доступність посилання

ТОП новини

Що про вбивство Шеремета дізналися експерти ФБР?


Павло Шеремет
Павло Шеремет

У понеділок можуть стати відомі нові подробиці у справі вбивства журналіста Павла Шеремета – перші дані експертиз мають надати фахівці Федерального бюро розслідувань США, яких залучили до розслідування, повідомив генпрокурор Юрій Луценко. Генпрокурор натякнув, що є новини у розслідуванні. Керівники правоохоронних органів утримуються від коментарів, пояснюючи це таємницею слідства. А експерти вважають, що цей злочин можна розкрити, але вказують на брак кваліфікованих фахівців у реформованій поліції.

Що про вбивство Шеремета дізналися експерти ФБР?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Фахівці Федерального бюро розслідувань США 25 липня нададуть перші дані щодо експертиз у справі вбивства журналіста Павла Шеремета. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко в ефірі телеканалу «112 Україна».

«У понеділок плануємо заслухати перші дані від працівників ФБР США, які долучені як фахівці до вибухотехнічної експертизи, а також до автотехнічної експертизи. Вони ж нам допомагають в аналізі отриманих відео», – зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, слідство розглядає усі версії, але ключовою вважає помсту за професійну діяльність Павла Шеремета. Генеральний прокурор також казав, що вже є новини з розслідування, проте поки їх не розголошує і просить всіх інших також від цього утриматись.

З боку правоохоронних і слідчих органів бракує офіційної інформації про розслідування справи. Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе у Facebook попросила не поширювати неперевірену інформацію.

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у свою чергу зазначив: «Будуть результати – буде інформація».

Експертиза ФБР: фахово, швидко, об’єктивно

Те, що до розслідування залучили фахівців ФБР, є позитивним, бо вони мають значно більші технічні можливості, вважає народний депутат, член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Король.

«Зробити відповідну експертизу, дослідження, надати консультації – це буде, безумовно, по-перше, фахово, по-друге, швидше зроблено, по-третє, дешевше і об’єктивніше», – зазначив депутат.

Як професіонал з багаторічним досвідом роботи в карному розшуку і кримінальній міліції, Віктор Король додав, що цей злочин із категорії тих, які можна розкрити.

У Федеральному бюро розслідувань сильна школа з вивчення місця злочину, тому залучення його експертів і методики може позитивно вплинути на хід розслідування цього резонансного злочину, погоджується екс-керівник Національного бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов. Але наголошує, що основну роботу з розслідування і розкриття справи мають робити українські правоохоронці, серед яких значно поменшало фахівців. У цьому контексті він прокоментував повідомлення Юрія Луценка про те, що до розслідування вбивства Шеремета може бути залучений колишній заступник начальника Національної поліції Василь Паскал, який працював на керівних посадах у міліції за часів президентства Януковича і був звільнений наприкінці 2015 року в результаті реформування правоохоронних органів.

«Я з ним багато працював, він є дуже фаховим, одним з найкращих фахівців. Це є свідченням того, що показова реформа, яку робили в МВС, вона повністю не вдалася. І ті люди, які цю реформу намагалися зробити в МВС, повинні відповідати за повне руйнування системи правоохоронних органів», – наголосив Кирило Куликов.

Білоруський, російський та український журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня в центрі Києва в результаті вибуху автомобіля. Поліція кваліфікує його загибель як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей. У суботу Павла Шеремета поховали на кладовищі поблизу Мінська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG