Доступність посилання

ТОП новини

«Наші яйця, фарба і гасла – ніщо порівняно з «градами» й танками. Тому це мирна акція» – супротивники хресної ходи


Хресна хода Української православної церкви (Московського патріархату) – у Києві. Її апогеєм має стати спільний молебень за мир в Україні на Володимирській гірці, який відбудеться сьогодні о 13-й. Утім, без провокацій не обійшлось. Зокрема, учора на шляху однієї із колон силовики знайшли гранати і муляжі. У зв’язку з цим міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив у столиці особливий режим: частину міста перекрили, учасників ходи закликали пересуватися лише транспортом, а біля місця молебну діятиме паспортний контроль з металошукачами. Водночас супротивники ходи кажуть, що продовжуватимуть «захищати» Київ «фарбами і яйцями». Натомість у Московському патріархаті запевняють: віряни нічого не бояться і молебень відбудеться незважаючи ні на що.

Хресна хода зі Святогірської та Почаївської лавр, яка тривала майже три тижні – сьогодні у Києві. Утім найбільш гарячими з точки зору провокацій стали останні кілометри і дні – напередодні противники хресної ходи закидали її учасників яйцями та пляшками, а вчора на узбіччі дороги за маршрутом «східної» колони у Києво-Святошинському районі Києва, правоохоронці виявили дві гранати і муляжі вибухових пристроїв.

Хресна хода: силовики знешкодили дві вибухівки на Житомирській трасі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Віряни тимчасово зупинилися на території каплиці в селі Велика Олександрівка. А потім продовжили хід, але вже за зміненим маршрутом, оминаючи супротивників ходи, які чатували, аби не пустити вірян до Києва та силовиків.

«Хода руйнує нав’язаний церкві імідж окупанта»

Як повідомив речник відділу зовнішніх церковних зав’язків УПЦ (МП), протоієрей Миколай Данилевич, напередодні пізно ввечері учасників ходи автобусами доправили на ночівлю до київських храмів, зокрема Феодосія Чернігівського та Святої Ольги. Декого з паломників прихистили прихожани.

А зранку усі вони вирушили до Володимирської гірки, де о 13-й відбудеться спільний молебень за мир в Україні, який очолить митрополит Онуфрій.

Втім йтимуть не єдиною організованою колоною з міркувань безпеки, а розпорошено: автобусами, громадським транспортом, а хтось – невеликими групами пішки. Очевидно, що віряни триматимуть в руках хрести та ікони, і таким чином привертатимуть до себе увагу.

В будь-якому випадку, запевняє речник, молебень відбудеться, жодних провокацій з гранатами віряни не злякалися і налаштовані рішуче, говорить Данилевич. «Вони проти, а ми – за. Вони мають право на свою точку зору, хай протестують, але мирно і без насильства, а ми завершимо цю хресну ходу, це є права людини». Після молебню люди разом підуть до Києво-Печерської Лаври.

Миколай Данилевич також наголосив, що організатори заходу у «постійному контакті» з силовими структурами, і дбають про життя та здоров’я вірян. Але разом з тим вважають, що рівень безпеки дещо перебільшений, а заяви деяких відповідальних чиновників відверто дивують, тому вимагають, щоб влада «казала про реальну безпеку, а не уявну».

Жодного провокатора в своїх лавах хресної ходи не виявили, додає речник. А істерію довкола ходи нагнітали штучно. Втім запевнив, що готові до співпраці з правоохоронцями.

Що би не заявила церква – люди вважають, що це погано. Таке враження, що якби завтра відбулося друге пришестя Ісуса Христа в Києво-Печерську Лавру, то сказали б, що Він – московський, а не наш патріотичний і так далі
Миколай Данилевич

«Суспільство стало заручником інформаційної кампанії проти УПЦ протягом останніх років і вона сформувала церкві імідж церкви-окупанта, п’ятої колони і так далі. Хоча це не так, і зараз цей імідж руйнується, бо тут реальні люди з українськими паспортами. Ті, хто породжував проти нашої церкви інформаційні хвилі, зараз говорять: «а ми нічого не робимо, люди самі з ума сходять». Вибачте, будь ласка, ви робили це протягом багатьох років. І тепер, що би не заявила церква – люди вважають, що це погано. Таке враження, що якби завтра відбулося друге пришестя Ісуса Христа в Києво-Печерську Лавру, то сказали б, що Він – московський, а не наш патріотичний і так далі», – зазначив Радіо Свобода Данилевич.

Портрети Путіна на хресній ході УПЦ (МП)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Київ захищатимуть «мирно»: «гаслами, фарбами і яйцями»

Натомість супротивники акції наголошують, що блокуватимуть акцію, але не вважають це провокацією. Командир батальйону «ОУН»​ Микола Коханівський такі радикальні настрої пояснює тим, що, Московський патріархат може «привести» до Києва «зелених чоловічків та армію Гіркіна». Тому активісти таким чином намагаються попередити «донбаський сценарій» у столиці. І додає: активісти захищатимуть Київ у мирний спосіб: «гаслами, фарбами і яйцями».

Наша мета – щоб не зайшли московські попи до Києва. Ми знаємо ті ситуації, коли московська церква благословила так звану «ДНР», ці всі війни і благословляє зараз
Микола Коханівський

«Наша мета – щоб не зайшли московські попи до Києва. Ми знаємо ті ситуації, коли московська церква благословила так звану «ДНР», ці всі війни і благословляє зараз, то наші яйця, фарба вигуки ганьба – це ніщо порівняно з «градами», з танками, тому це і є мирна акція», – сказав Коханіський.

Правоохоронці реагуватимуть жорстко

«Правоохоронні органи готові до будь-яких провокацій і будуть їм запобігати у будь-який законний спосіб. Тому, я закликаю усіх тих, хто будуть ці провокації створювати, як з боку вірян, так і з боку деструктивних сил, які планують ці провокації. Правоохоронні органи жорстко реагуватимуть», – наголосив радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартинеко.

Виїжджають віряни, але серед них помічено таких собі молодиків. Всі автобуси, які приїжджатимуть до Києва, перевірятимуться правоохоронцями
Володимир Мартиненко

За його словами, аби уникнути провокацій, учасників хресної ходи від місць ночівлі до Володимирської гірки доставлять автобусами. Втім більшість вірян приїдуть з різних міст України. Вони уже їдуть до Києва власним ходом, автобусами та потягами.

«Сьогодні виїхало досить багато автобусів з вірянами з різних куточків України: з Одеси, Харкова, Вінниці, Кривого Рогу. Виїжджають віряни, але серед них помічено таких собі молодиків. Всі автобуси, які приїжджатимуть до Києва, перевірятимуться правоохоронцями», – говорить радник міністра.

Як повідомляли організатори, у хресній ході візьмуть 30 тисяч осіб. Водночас у Службі безпеки України кількість учасників акції називають щонайменше вдвічі меншою. Задля гарантування їх безпеки у Києві в цей день працюватимуть близько 5 тисяч силовиків.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вже оголосив у столиці особливий режим: частину міста перекрили, а біля місця молебну діятиме паспортний контроль з металошукачами. Правоохоронці просять киян продумати свій маршрут і врахувати ситуацію.

Силові дії не зупинять ходу, але допоможуть російській пропаганді

Євстратій Зоря, архієпископ УПЦ Київського патріархату, закликав усіх супротивників ходи не вчиняти жодних силових дій щодо учасників акції, оскільки це лише «розпалюватиме ворожнечу» і створить картинку для тих, хто «шукає і чекає таких провокацій». За його словами, дії активістів, які, можливо, і не бажають того, можуть «втемну» використати у нинішній гібридній агресії проти України.

Тому тих, хто наважиться на провокації, він закликає принаймні не робити цього під гаслами захисту інтересів України.

Ті, хто кидають будь-які предмети, лише допомагають їм в очах російської пропаганди в Україн
Євстратій Зоря

«Від того, що вони будуть кидати яйця чи якісь інші предмети в учасників ходи, ці учасники ходи не перестануть іти. І ті, хто кидають будь-які предмети, лише допомагають їм в очах російської пропаганди в Україні, в їхніх власних очах ставати жертвами. Хоча вони жертвами ніякими не є. Чого вони добиваються? Тим більше, що там є ікони, там є хрести, це взагалі є святотатство», – сказав Зоря.

Крім того, архієпископ повідомив, що жодної тривожної інформації щодо молебню 28 липня УПЦ КП він не має, і всі силові служби повідомлені.

Великого політичного значення хода не має – Яхно

З політичної точки зору ця хода не має великого значення, говорить політичний експерт Олеся Яхно. Тому, додає вона, не варто було створювати надмірний ажіотаж і переконувати суспільство в тому – це «істинно чи не істинно релігійний хід», оскільки те, що Росія використовує це як елемент гібридної війни, суспільство за два роки і так вже зрозуміло.

Натомість експерт вважає, що заяви і дії супротивників ходи не працюють на безпекову складову, а лише створює яскраву ілюстрацію «нетолерантності до віросповідання та агресивної релігійної політики в Україні» для російського телебачення. Крім того, вона зазначає, що ходу ініціювати з Москви, хоча в УПЦ (МП) наголошують, що це «внутрішня справа» і суто українська ініціатива.

Там можуть бути щиро релігійні люди, але ті мотиви, які закладають, звичайно, є інструментом або зможуть розглядатися як такі, що грають на користь цій інформаційній гібридній війні
Олеся Яхно

«Ідея апріорі йде з Москви, бо церква підпорядковується РПЦ. І враховуючи те, з яким вони йдуть лозунгом – миру і як це використовується… Хоча я повторюю, там можуть бути щиро релігійні люди, але ті мотиви, які закладають, звичайно, є інструментом або зможуть розглядатися як такі, що грають на користь цій інформаційній гібридній війні», – говорить Яхно.

Хресна хода розпочалася 3 липня на сході України зі Святогірської лаври, а 9 липня на заході країни – з Почаївської лаври. 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі-України, учасники обох колон мають намір зустрітися в Києві на Володимирській гірці і разом пройти до Києво-Печерської лаври, де заплановане урочисте богослужіння.

Проте громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирали підписи за заборону хресної ходи, бо переконані, що разом із вірянами прийдуть російські провокатори. Активісти раніше заявляли про те, що мають намір не пустити учасників хресної ходи до столиці. Зараз у кількох опорних точках упродовж маршруту є блокпости, переважно батальйону «ОУН».

Супротивники хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Київська область, околиця Борисполя, 25 липня 2016 року6
Супротивники хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Київська область, околиця Борисполя, 25 липня 2016 року6

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG