Доступність посилання

ТОП новини

«Що ви коїте?» – голова Херсонської ОДА до українців, які їдуть відпочивати у Крим


Черга на пункті пропуску «Чонгар». 10 серпня 2016 року
Черга на пункті пропуску «Чонгар». 10 серпня 2016 року

Лінія оборони на адмінкордоні з окупованим Росією Кримом достатньо облаштована, щоби втримати можливий прямий наступ ворога, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, який також є головою Ради безпеки області. Посадовець запевнив, що ситуація в регіоні – на постійному контролі президента. Прикордонники та спецпідрозділи, за словами голови області, посилили заходи безпеки, а лікарні і бомбосховища забезпечені всім необхідним. Втім, за словами Андрія Гордєєва, під час гібридної агресії Росії Україну не так нищать «зелені чоловічки», як внутрішній ворог – сепаратизм та безвідповідальність тих українців, які попри війну, продовжують їздити на відпочинок до окупованого Криму.

– Пане Гордєєв, які заходи зараз вживає влада для того, щоб гарантувати безпеку в регіоні, з огляду на погіршення ситуації на адмінкордоні з Кримом?

– В цілому, лінія оборони, яка розташована на умовній адмінмежі з Кримом, на сьогоднішній день достатньо облаштована для відбиття будь-якого нападу – чи то авіаційного, чи то сухопутного. Водночас сьогодні є доручення президента посилити заходи безпеки в усіх структурних органах: від Збройних сил України до структурних підрозділів. Тому фронтальна атака, яка може бути з Криму, буде неефективною.

Інтерв'ю з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

– Чи Ви особисто обговорювали ситуацію із гарантуванням безпеки на Херсонщині з президентом України?

Триває туристичний сезон, і ситуацію ми контролюємо

– Аякже, у зв’язку з нинішньою ситуацією питання постійно стоїть на контролі президента. Моя функція як голови Херсонської державної адміністрації – координація всіх спецпідрозділів Збройних сил України з метою злагодження та коригування роботи. Крім того, ми повинні забезпечувати армію підручними засобами – від будівельних матеріалів до техніки та обладнання. Цим ми і займаємося. Ми постійно інспектуємо лінію розмежування, й одразу скажу, що підстав для хвилювання в українців і зокрема херсонців немає. Зараз у нас триває цілком продуктивний туристичний сезон, і ситуацію ми контролюємо повністю.

– Як місцева влада Херсонської області сприяє розбудові ешелонованій обороні, адже очевидно, що силами ЗСУ там не обійтися, потрібна якась технічно-матеріальна підтримка?

– Я вам скажу, що не тільки місцева влада, а й місцевий бізнес так само бере активну участь у спорудженні інфраструктури, придбанні витратних матеріалів для армії. І коли Збройні сили міняють дислокацію, то місцеве населення приходить і дякує за те, що вони тут є.

Навчання «Південний вітер» – наймасштабніші, які тільки були у Херсонській області, люди бачили, що є потенціал, є Збройні сили

Нещодавно ми проводили навчання «Південний вітер» – це наймасштабніші військові навчання, які тільки були у Херсонській області за всю історію незалежної України. І коли люди бачили, що, дійсно, є потенціал, дійсно є Збройні сили України, то, повірте, у них розправлялися плечі з гордості за наше військо. Бійці, вистрибуючи з літаків, кричали «Слава Україні», десантувалися, а місцеві їм приносили споживчі кошики. Тому тут важлива атмосфера, атмосфера поваги до військових, підтримки і впевненості в тому, що у нас буде все спокійно і мирно.

Інтерв'ю з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

– Враховуючи, що в окупованому Криму Росія зосередила і авіацію, і важкі ракети, чи робите Ви якусь модернізацію бомбосховищ, в першу чергу, йдеться про лікувальні й навчальні заклади?

Сьогоднішній рівень безпеки, який є на Херсонщині, не дозволяє фронтальної атаки. Але питання до місцевого населення
Псевдолідери є головним елементом гібридної війни

– Ми інвентаризували всі наші бомбосховища. Лікарні забезпечені всіма необхідними медикаментами. Наголошу ще раз: сьогоднішній рівень безпеки, який є на Херсонщині з кордону, не дозволяє фронтальної атаки. Але тут питання до місцевого населення. Якщо ми проаналізуємо будь-які атаки, які робив Путін чи на сході, чи коли він намагався ту ж саму «русскую весну» проводити в Одесі, в Херсоні, в Миколаєві, то питання стояло не у військовій присутності, питання стояло в лідерах, які були на місцях, які там або діставали триколор, або били тим триколором тих, хто намагався забрати цей триколор. Зараз ситуація аналогічна. Уявіть собі, якщо знову з’являться якісь незрозумілі псевдолідери. Саме це сьогодні є головним елементом гібридної війни. Тому, шановні, війна триває. Зараз вона сході України, де тривають постійні обстріли наших позицій, і не треба думати, що це десь далеко. Тобто питання не стільки в системі оборони, як в українцях, які чомусь збайдужіли до ситуації.

– Які проекти розвитку територіальної оборони нині реалізує Херсонська обласна влада?

– У нас є система територіальної оборони, є система охорони, і ця система у нас впроваджена в Херсонській області. Вона має бути інвентаризована. У нас є план заходів: проведення відповідних мобілізаційних процесів та їхнє забезпечення. Головне у цьому випадку – це злагодженість. Тому ми постійно працюємо над координацією між громадами, визначаємо старшого і хто його заміняє. Тобто, якщо умовно настає момент «Ч», кожна громада знає, що робити.

– Яка ситуація з безпекою портів і захисту від терактів? Зокрема, чи заходять зараз хай вантажні, але судна під російським прапором? Як координується цей момент?

– Під російським прапором? Я вперше про таке чую. Я не пам’ятаю, щоб заходили російські вантажні судна. Це різало би не тільки око, бо кораблі йдуть через Дніпро, а ми живемо на Дніпрі й бачимо, з якими прапорами заходять судна.

У нас, дійсно, є морський порт, який функціонує. Там працює Служба безпеки України, прикордонники, митники. Тому перевірки, рейди – це штатна ситуація.

Я сказав би: дорогі наші земляки! Що ви коїте? Їдете туди, фінансуєте окупанта?

Але якщо говорити про ситуацію на кордоні з тимчасово окупованим Кримом, проста ілюстрація: люди з дітьми добу чи дві стоять у черзі, щоб потрапити в Крим на відпочинок. От я хотів би звернутися до всіх наших громадян. Знаєте, раніше «Азіров» боявся одного певного такого білборду, де було написано «Нєх... шастать!» От я сказав би: дорогі наші земляки! Що ви коїте? Ви їдете туди, фінансуєте оздоровчу, курортну структуру окупанта, ви створюєте умови, щоб цей край, відповідно, він якимсь чином процвітав, а за рахунок чого? За рахунок, знову ж таки, України?

Я розумію, до родичів їдуть, є вимушені ситуації, але коли собі це дозволяють наші держслужбовці! Мовляв, «а що тут такого»? Що тут такого, коли твій сусід на цій війні загинув? Такі речі вбивають Україну більше, ніж той «зелений чоловічок», який стоїть із автоматом.


Я був на «Чонгарі» і разом із журналістами впритул підійшов до цих «зелених чоловічків». І показав, що територія України, за яку сьогодні відповідаємо ми, – там чисто, там порядок, там є певна сервісна зона. Тимчасово окупована – покинуті автівки, гори сміття, повна антисанітарія. І вони в цьому всьому стоять і з тим своїм триколорним прапорцем щось розповідають. Кажу журналістам, щоб зняли цю ознаку «зєльоной чєловєчності» на нашій території, яка показує господарність і «вєлічіє». Тож, нічого робити в Криму, а тим більше відпочивати. Відпочивайте на Херсонщині, на Миколаївщині, на Одещині. У нас є умови, є де відпочивати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG