Доступність посилання

ТОП новини

Як у ЗМІ подали новину «про зміну громадянства» Жаном Беленюком


Жан Беленюк під час Олімпіали в Ріо
Жан Беленюк під час Олімпіали в Ріо

Деякі російські ЗМІ повідомили буцімто український борець греко-римського стилю Жан Беленюк «більше не хоче бути громадянином України». Так трактували коментар кореспондентки «1+1» про те, що спортсмен начебто розмірковує про зміну громадянства. Сам борець повідомив у соцмережах, що нікому не казав про «зміну громадянства».

15 серпня на YouTube з’явилось пряме включення каналу «1+1» із Олімпіади-2016 в Ріо-де-Жанейро. В ньому йшлося про ще одне срібло для України, яке здобув борець греко-римського стилю Жан Беленюк.

«Срібло Беленюка неабияк збурило глядачів. Вони впевнені, що вищу нагороду в українського борця вкрали судді. Сам спортсмен також не приховував розчарування результатами виступу», – йдеться у тексті до відео.

Журналістка у карді повідомила: «Беленюк критично заявляє, що мав би докласти максимум зусиль аби не дати себе засудити. Жан також згадує і про погані умови тренувань олімпійців в Україні, після чого заявляє зовсім неочікуване».

Пряме включення продовжує Жан Беленюк зі словами: «Всі говорять про патріотизм. Це наш президент, прем’єр-міністр повинні показувати свій патріотизм. А я вільна людина, розпоряджатися своєю долею, як вважаю за потрібне. Ніхто мене в цьому не переконає. Я буду дивитися і відштовхуватися від того, як для мене буде краще».

Далі кореспондентка підсумовує: «Що буде для нього найкращим нині, Жан Беленюк не каже, але натякає – він може залишити Україну. Щоправда, чи це остаточне рішення і куди саме може поїхати борець – Беленюк поки що не говорить».

16 липня на сайті «1+1» з’явилась новина із заголовком: «Український борець Беленюк натякнув, що може змінити громадянство».

Пізніше на сайті видання «Вести» з’явилась новина із заголовком «Борець Жан Беленюк може змінити громадянство». Після цього деякі російські ЗМІ із посиланням на «Вести» дещо змінили формулювання. Канал Міноборони Росії «Звезда» вийшов із заголовком «Переможений росіянином український борець хоче змінити громадянство» і починається публікація реченням «Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк заявив, що більше не хоче бути громадянином України». На іншому російському сайті повідомили: «Після «крадіжки» олімпійського золота Беленюк змінить громадянство».

На своїй сторінці у Facebook Жан Беленюк написав, що не казав нікому про зміну громадянства. А лишень відповів: «Поживемо, побачимо». І обурився тим, що з цього зробили сенсацію.


У коментарі для Радіо Свобода журналістка телеканалу «1+1» Ярослава Шумик підтвердила, що однозначної заяви «про зміну громадянства» не було, і наголосила, що її запитання стосувалось поганих умов тренування в Україні.

«Це було не моє запитання, він почав говорити про погані умови підготовки олімпійців, я далі уточнила, чи він готовий миритися з такими умовами, адже ми прекрасно розуміємо, що найближчим часом далеко не факт, що вони зміняться, Жан сказав, що він не впевнений, чи він готовий миритися з такими умовами, і далі він дійсно буде думати. Він робив великі паузи, а далі я вам процитую його, коли я уточнила, що значить його така філософська відповідь на запитання, чи Ви не готові миритися із тими побутовими умовами підготовки спортсменів. Із цих слів були зроблені висновки, що він натякає на зміну громадянства, він не говорив «я зміню громадянство», але його слова свідчать про те, що він про це думає.

Ярослава Шумик також підтвердила Радіо Свобода, що дала коментар виданню «Вести».

«Я сказала, що він думає про зміну громадянства, базуючись на тих відповідях, що він давав. Ще він сказав, що, наприклад, є люди, які фінансують наш футбол: «Якби вони фінансували боротьбу – я би залишився у збірній». Це його слова. Тобто, однозначної заяви про зміну громадянства не було, але всі слова свідчать, що він про це думає. Я б хотіла, щоб його слова привернули увагу не до самого спортсмена, а до тих проблем, про які він говорить, тому що проблеми дуже великі. І він би такого ніколи не говорив, якби в нього все було добре в підготовці, на яку він заслуговує як дуже талановитий борець».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG