Доступність посилання

ТОП новини

Захист Умерова направить звернення до Європейського комітету проти тортур


Марк Фейгін
Марк Фейгін

Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова планує відправити звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі щодо дій ФСБ Росії, повідомляє адвокат Марк Фейгін.

«Захист Ільмі Умеров направляє звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного. Проведену у лікарні Сімферополя психолого-психіатричну експертизу, під час погіршується здоров’я Умерова, ми розцінюємо як тортури», – написав Фейгін 21 серпня у Facebook.

Раніше у неділю з’явилися повідомлення від родичів і соратників Умерова про різке погіршення стану його здоров’я.

Співробітники ФСБ 16 серпня примусово відвезли заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова з лікарні в психіатричний диспансер для проведення психіатричної експертизи. Як повідомляла дочка Ільмі Умерова, батькові заборонили побачення з рідними, у нього також забрали ліки.

Проти Ільмі Умерова російські правоохоронні органи в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

11 серпня Ільмі Умерову під час розгляду судом в Сімферополі питання про призначення їй психіатричної експертизи стало погано. Після приїзду швидкої медичної допомоги та проведеного кардіографічних дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Захист оскаржив це судове рішення.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим, оскільки він не закликав до насильницьких дій.

XS
SM
MD
LG