Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко має ухвалити «соломонове рішення» про «Євробачення» – політолог


Президент Петро Порошенко присвоїв співачці Джамалі титул «Народної артистки України» за перемогу на «Євробаченні-2016», травень 2016 року
Президент Петро Порошенко присвоїв співачці Джамалі титул «Народної артистки України» за перемогу на «Євробаченні-2016», травень 2016 року

Сьогодні Європейська спілка мовників буде обговорювати із представниками Національної телекомпанії Україна місто проведення «Євробачення-2017». Останні претенденти – Київ і Одеса. Минулого тижня одеські журналісти вже повідомляли про перемогу, але підтвердження їхніх заяв не було. За словами керівника НТКУ Зураба Аласанії, переможця мали оголосити ще тиждень тому і причина затягнення незрозуміла, принаймні офіційно.

Кілька днів тому одеські активісти і журналісти повідомляли із посиланням на поінформовані джерела, що містом-господарем «Євробачення-2017» стане Одеса. Але ця інформація поки офіційно не підтвердилася. За словами одеського активіста партії «Демократичний Альянс» Павла Поламарчука, технічно Одеса вже перемогла. Він вважає, що київський міський голова Віталій Кличко не хоче допустити «Євробачення» в Одесі, у тому числі заради свого давнього колеги по партії «Удар» і екс-міського голови Одеси – Едурда Гурвіца. «Євробачення» може бути серйозним козирем для нинішьного керівника міста – Генннадія Труханова.

«В мене є друзі з музичних кіл, які «вхожі» до оргкомітету «Євробачення», це продюсери дуже відомих українських музикантів. Вони повідомили, що за об’єктивними критеріями Одеса перемогла. Тобто арена, безпека і державні гарантії та інші прикладні критерії, суто технічні. Але через велику політику оголошення було призупинено і ми маємо цей цирк», – заявив активіст.

За словами Поламарчука в місті провели велику роботу і попри корупцію може бути зроблено ще більше. Готуються ремонти доріг, мостів і об’єктів інфраструктури.

Водночас проти затягування оголошення результатів виступає і Київ. За словами міського голови столиці, далі затягувати вже не можна. За реалізацію «Євробачення-2017» Віталій Кличко обіцяє відповісти особистим авторитетом.

«Не можуть визначитися, де буде проходити конкурс «Євробачення» в майбутньому році. Вибачте, але ми втрачаємо час. Хочу наголосити – Київ найбільш підготовлений, готовий надати якісний сервіс, готова арена. Ми готові гарантувати громадську безпеку, в нас достатній досвід проведення таких заходів – «Євро-2012» і «Євробачення-2005», – заявив Кличко.

Йде здорова конкуренція – міністр

Проте, за словами міністра культури Євгена Нищука, нічого катастрофічного не відбувається – локації в обох містах, де може проходити конкурс, не потребують початку робіт просто зараз. Оголошення результатів Нищук обіцяє максимум на початку наступного тижня і стверджує, що йде здорова конкуренція.

«Скажу відверто, оскільки Європейська мовна спілка (ЄМС) брала гарантії в держави, відповідно держава, зважаючи на непросту економічну ситуацію, хоче, щоб найбільшу частку інвестували саме міста. Тому що головний прибуток з «Євробачення» буде у того міста, яке буде його проводити. Гарантії мають базуватися на рішеннях міських рад, а не на словах. Зараз вони практично зібрані, остаточне рішення зробить Європейська мовна спілка», – заявив Нищук в коментарі Радіо Свобода.

За його словами, оголошення конкурсу спонукало міста готуватися і презентувати себе. Великим відкриттям став Дніпро, від якого пізніше відмовилися, і Одеса – дуже привабливе місто, але до якого є претензії в плані безпеки і роботи аеропорту. Київ, з іншого боку, має добудувати локацію – цього разу міська влада пропонує використати лівий берег, а саме НВЦ. Заплановані перевозки на річних трамваях і перебудова ландшафту.

Нам сьогодні немає що відповідати власникам «Євробачення» – заступник голови оргкомітету з проведення конкурсу

За словами генерального директора Національної телекомпанії Україна Зураба Аласанії, остаточне рішення врешті-решт, можливо, доведеться ухвалювати президенту разом із прем’єром. Таке припущення він зробив, коментуючи затягування оголошення результатів. Аласанія, як і Євген Нищук, є співзаступником голови оргкомітету з проведення «Євробачення-2017». Головою є прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Ніхто навіть гадки не має, чому не відбувається вибір. Ніяких проблем, ніяких підстав для того, щоб відкладати це питання просто не існує. Тому я й подумав, що воно стало суто політичним. Залишилися Одеса і Київ, в кожного є свої вади і переваги, питання до кожного з міст також є. 7 вересня в нас вранці конференц-зв’язок із наглядовою радою Європейської мовної спілки. Зараз нам немає що відповідати», – заявив Аласанія в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Він наголосив, що і Національна телекомпанія України, і Європейська мовна спілка вже подали рекомендації. Питання лише в остаточному рішенні.

Джамала не коментує конкурс міст-господарів «Євробачення-2017»

На думку політолога Володимира Фесенка, президент України Петро Порошенко має ухвалити непросте «соломонове рішення». Проблема більш не в політичній площині, а в особистому піарі керівників міст.

«Я думаю, що Порошенко вагається. Тут навіть справа не в тому, до кого більше симпатій, до Саакашвілі чи Кличка, тим більше, що з обома у Порошенка зараз є певні складнощі в стосунках. В Києві легше провести «Євробачення», але Одесу можна краще політично використати. Проте там більше ризиків – сьогодні зійшлися інтереси міського голови Геннадія Труханова і голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, але завтра між ними може знову виникнути конфлікт. І що тоді робити? Чи не завадить це проведенню конкурсу?», – говорить Фесенко.

Піар-директор співачки Джамали, переможниці «Євробачення-2016», Денис Козловський заявив, що Джамала не надає переваги жодному з міст-фіналістів. Кілька місяців тому одеські ЗМІ поширили заяву, що Одеса більше їй до вподоби, але Козловський сказав, що це було перебільшення. До оголошення офіційних результатів Джамала не коментує місце проведення конкурсу.

В інтерв’ю Deutsche Welle багаторічний німецький експерт з питань Євробачення Ян Феддерсен наголосив, що в європейських країнах процес вибору міста також є непрозорим. Він свого часу одразу виділив Одесу і Київ як фаворитів, але зараз (інтерв’ю опубліковане 30 серпня) вважає, що переможцем оголосять Київ, хоча особисто він би тішився вибору Одеси.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG