Доступність посилання

ТОП новини

Я очікую на безвізовий режим для України в жовтні – єврокомісар Ган


Відкриття форуму YES. Гроші на боротьбу з корупцією та обіцянки безвізового режиму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Починається перший робочий день Ялтинської європейської стратегії (YES), що збирає європейських та українських політиків разом для обговорення актуальних проблем Києва. Пленарні засідання відкриє президент України Петро Порошенко. Далі очікуються панелі, присвячені боротьбі з корупцією, підтримці з боку Євросоюзу та місцю України на світовій карті. Держава має прогрес за останні кілька років, утім, ще є багато роботи, переконаний комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган. А про те, коли українці можуть очікувати на безвізовий режим він розповів Радіо Свобода.

Я очікую на безвізовий режим для України в жовтні – єврокомісар Ган
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Я абсолютно впевнений: як тільки Європейська рада та Європейський парламент домовляться, кого і як стосуватиметься механізм зупинення безвізового режиму, буде позитивне рішення для України. Я особисто сподіваюсь цього у жовтні.

– Чи зробила Україна все, чого від неї чекали?

– Так, саме тому, Україна заслужила це.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

– Чи наближається держава до Євросоюзу? Адже рівень корупції досі дуже високий, реформи повільні.

Це відповідальність України перед зовнішніми інвесторами. Ніхто не хоче ризикувати грошима, коли такий рівень корупції.

– Я люблю повторювати, що треба бути наполегливими, але терплячими. Адже якщо ви поглянете на те, що вдалось досягти за останні два роки, помітите прогрес. Я розумію, що багато людей, хто був на Майдані, а також ті, хто їм симпатизує, незадоволені зараз.Однак, якщо зібрати все докупи, бачимо успіхи. Не можна, щоб реформи зупинились. Тому боротьба з корупцією – пріоритет. Думаю, це те, чого українці сподіваються. Разом із тим, це відповідальність України перед зовнішніми інвесторами. Ніхто не хоче ризикувати грошима, коли такий рівень корупції.

І коли я говорю про боротьбу з корупцією, маю на увазі і якість судової системи. Адже це не лише стосується виявлення корупційних випадків. Як тільки їх передадуть до суду, люди очікуватимуть вироків.

– Чи не планує Євросоюз переглядати свою політику сусідства?

Хочемо підтримати середній бізнес в Україні, щоб він скористався усіма перевагами двосторонньої зони вільної торгівлі

– Минулого року ми ухвалили нову політику після тривалих обговорень та консультацій. Будемо звертати увагу на потреби кожної окремої країни. У європейців також є свої інтереси, проте ці речі можуть перетинатись. Співпраця можлива на різних рівнях. Ми завжди прагнемо партнерства, не намагаємось щось диктувати.

Також прагнемо направляти увагу, гроші та ресурси відразу на кілька сфер. У випадку України – це реформа державного сектору, судочинства та боротьба з корупцією. Також хочемо підтримати середній бізнес в Україні, щоб він скористався всіма перевагами двосторонньої зони вільної торгівлі. Це дає кращий доступ до європейських рівнів.

– А чи стане тепер Великобританія вашим партнером по сусідству, чи матимете для неї особливі умови?

– Спершу треба почекати остаточного слова від держави, що вона хоче залишити Євросоюз. Передбачити наслідки складно, адже це відбувається вперше. Великобританія для нас дуже важлива країна. На жаль, вони вирішили вийти з союзу. Є багато причин і для нас, і для Великобританії надалі тісно співпрацювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG