Доступність посилання

ТОП новини

Пропозиції уряду на 2017: чи стануть вчителі та лікарі жити краще?


Українським лікарям і вчителям наступного року планують підвищити зарплати на 20-30%. Це зазначено в проекті державного бюджету на 2017 рік, який уряд передав до парламенту. Перше публічне обговорення документа у Верховній Раді заплановане на середу, 21 вересня. Депутати налаштовані доволі критично щодо цифр, закладених в кошторис. Хоча основними пріоритетами наступного року в Кабміні називають оборону, освіту і медицину, парламентарії незадоволені обсягами фінансування цих галузей і пропозиціями уряду, і мають намір вносити зміни. Кажуть: заплановане підвищення зарплат буде непомітним на тлі зростання цін.

Зарплати освітян та медиків зростуть щонайменше на 10% із підвищенням соціальних стандартів. Плюс додаткове збільшення Кабмін пропонує за рахунок окремих програм фінансування.

Уряд планує підвищити мінімальну заробітну плату і прожитковий мінімум більше ніж на 10%. На даний момент ця сума складає 1450 гривень, з 1 грудня 2016 року має збільшитись до 1600 гривень, а наприкінці 2017-го мінімальна зарплата становитиме 1762 гривні.

Що очікує на освітян?

Щодо вчителів – Міністерство освіти планує підвищувати зарплати залежно від категорії вчителя, особлива увага – працівникам вищої категорії. Разом із загальним підвищенням зарплати бюджетників, це дозволить збільшити зарплату вчителям на третину, запевняє міністр освіти Лілія Гриневич.

«На 2017 рік ми просуваємо вчителя в тарифній сітці. Я вважаю абсолютною несправедливістю, що вчитель вищої категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи, при всій повазі, – по 15-му. Цей розрив має бути подолано», – зауважила Лілія Гриневич.

Як зауважують в уряді, це підвищення може відбутися на 1400-1500 гривень. Видатки на освіту за проектом держбюджету від уряду збільшують на 21,1 мільярда гривень.

Олександр Співаковський, депутат від БПП, заступник голови комітету з питань освіти, зізнається, що на детальне вивчення цифр необхідно декілька днів. Тоді зможе говорити про схвалення чи несхвалення проекту бюджету. Та поки ділиться позитивними моментами відразу після спілкування із прем’єром та міністром фінансів.

Зі слів міністра фінансів і прем’єр-міністра бачимо, що на 526 мільйонів буде збільшена видаткова частина по стипендіях студентам
Олександр Співаковський

«Невеличке збільшення видатків на науку буде відбуватись десь на 10%. Ми побачили, що на 3 мільярди гривень збільшується фінансування Міністерства освіти та науки. Якраз буде відбуватись збільшення фінансування вищих навчальних закладів. Зі слів міністра фінансів і прем’єр-міністра бачимо, що на 526 мільйонів буде збільшена видаткова частина по стипендіях студентам», – розповідає депутат.

Медиків очікує не таке інтенсивне зростання зарплат

Лікарям зарплати піднімуть на 20%. Незадовільним вважає закладене фінансування системи охорони здоров’я Ольга Богомолець, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Зокрема депутат зазначає, що на лікування дітей за кордоном, проведення їм операцій, які неможливі в Україні, так і на фінансування Академії медичних наук, не закладено практично ніяких коштів. Ольга Богомолець планує під час роботи в комітеті наполягати на зміні цієї ситуації і підвищенні заробітних плат медикам щонайменше вдвічі.

Це не підвищення зарплати, це спроба нівелювати гривневу неспроможність
Ольга Богомолець

«Зарплату взагалі необхідно підняти в 10 разів, але на даному етапі хоча б у два рази. У сімейного лікаря зарплата сьогодні до 2000 гривень. Очікувати, що українські лікарі за таких умов будуть продовжувати працювати, звинувачувати їх в побутовій корупції, якщо не створені елементарні умови для того, щоб вони могли утворювати свою родину, є дуже небезпечним для держави. Це не підвищення зарплати, це спроба нівелювати гривневу неспроможність», – наголошує Богомолець.

Це максимум із можливого – Мінфін

Це підвищення є досить вагомим і більше в нинішніх умовах неможливо, пояснює заступник міністра фінансів Євгеній Капінус.

«По вчителях підвищення – від 29 до 33%. Це по категоріям вчителя – від 3500 до 4500 гривень, по категорії вчителя із першої категорії зростання ми плануємо від 4500 до 6000 гривень. Щодо медиків, то варто сказати, що буде зростання заробітної плати фельдшера – від 3100 до 3900 тисяч. У хірурга – від 3300 до 6700 тисяч, по інших категоріях також відбудеться зростання», – зауважує заступник міністра фінансів.

Із різкою критикою бюджету виступають опозиційні до влади депутати, зокрема з фракції «Батьківщини». Передусім не вірять у здатність наповнити казну.

Член бюджетного комітету у Верховній Раді Іван Крулько сумнівається в тому, що вдасться отримати доходи від приватизації, враховуючи провальний досвід минулого року. Також він не вірить, що держава поверне 10,5 мільярдів гривень, які були здобуті попередньою владою злочинним шляхом. Це теж закладено у план надходжень до бюджету.

Мене надзвичайно дивують плани уряду по підвищенню на 50% витрат на Адміністрацію президента, на 30% – витрат на Кабінет міністрів. І при цьому людям кажуть, що бюджет буде чесним
Іван Крулько

«Мене надзвичайно дивують плани уряду по підвищенню на 50% витрат на Адміністрацію президента, на 30% – витрат на Кабінет міністрів. І при цьому людям кажуть, що бюджет буде чесним: «на жаль, не можемо змінювати соціальні стандарти», – зазначає депутат.

Іван Крулько переконаний, що українці не відчують підвищення соціальних стандартів, відтак його політична сила вноситиме пропозиції до проекту держбюджету, а в разі неврахування зауважень, за кошторис у тому вигляді, як він є, голосувати не буде.

«Якщо будуть реалізовані такі пропозиції в бюджеті, як зміна податку на додану вартість на ліки, то вона забере всі можливі невеличкі соціальні стандарти, їх просто не буде. Або планується збільшити акцизи на дизельне паливо. Це відразу буде включено в логістику на всі види продуктів харчування, що призведе до підвищення цін», – переконаний Іван Крулько.

Бюджет нічим не відрізняється від попередніх –​ експерт

Економічний експерт Олександр Охріменко теж бачить суперечності у дохідній частині бюджету. Але в цілому зазначає, що проект бюджету нічим не відрізняється від попередніх – є таким же, як за часів Яценюка, Азарова чи Єханурова.

Серед позитиву Охріменко називає рішення передати видатки на утримання лікарень та шкіл на місцеві бюджети, за умови, що доходи цих бюджетів будуть зростати. Тобто усі комунальні витрати та ремонтні роботи пропонують сплачувати коштами міст, сіл та громад.

Якщо немає освітлення чи опалення в школі, не відремонтована лікарня, то тепер буде прямий контакт. Це і є той крок до Європи
Олександр Охріменко

«Якщо немає освітлення чи опалення в школі, не відремонтована лікарня, то тепер буде прямий контакт. Це і є той крок до Європи. Наскільки мені відомо, в європейських країнах місцева влада більш прозора і підконтрольна. Населенню простіше впливати на місцеву владу, немає того довгого ланцюжка, коли треба звертатись до Києва. Це вже невеличкий, але крок до створення чогось на зразок європейської моделі», – вважає Олександр Охріменко.

Кінцевий варіант бюджету країни залежить від правок і пропозицій депутатів Верховної Ради. В уряді наголошують, що чи не вперше подали проект бюджету до розгляду вчасно і сподіваються, що депутати зможуть затвердити фінансовий план країни до грудня.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG