Доступність посилання

ТОП новини

Смерть «начальника тітушок» Жиліна (огляд соцмереж)


Євген Жилін
Євген Жилін

Іван Бєляєв

У понеділок під Москвою, в ресторані «Ветерок» застрелили Євгена Жиліна – активіста «антимайдану» в Україні і лідера угруповання «Оплот». Це викликало велику кількість відгуків і коментарів у соціальних мережах.

Леонід Рагозін

Вау. Начальник тітушок.

Максим Кононенко

Гліб Олегович розповідав, як після Помаранчевої революції в рубльовських ресторанах у струменях опіумного диму сиділи українські чиновники-втікачі і будували плани. Майже як російське дворянство в Парижі після 17-го.

Мабуть, традиція закріпилася.

Євген Жилін. Харків, 5 лютого 2014 року
Євген Жилін. Харків, 5 лютого 2014 року

Кирило Шуліка

Поки ідейні та «закредитовані», а також «іхтамнєти» сидять в окопах і мотають онучі, справжній «русский мир» влаштувався на Рубльово-Успенському шосе.

Так вам все і треба.

Віктор Туров

Погано зловтішатися, коли вбивають людину. Але на самому Жиліні стільки крові, бруду і брехні, що це варіант якоїсь справедливості – зло повертається до свого джерела

Life наводить словесний портрет кілера:

«Заходить якийсь чоловік, ми відразу засміялися, бо у нього були накладні вуса, це було чітко видно. Виглядав років на 45, але одягнений був як типовий підліток. В панамі, окулярах жовтих і в рукавичках. Сів у центрі. Грим був, видно було по обличчю», – розповів в ексклюзивному інтерв'ю «Лайфу» очевидець.

Потім, розповів молодий чоловік, прийшов Жилін із приятелем, і їх, як приватних гостей, посадили на улюблене місце. Через якийсь час кілеру хтось подзвонив, той швидко відповів, а потім дістав із рюкзака пістолет із глушником і відкрив вогонь.

«Три постріли. Три хлопки. З глушником був пістолет. Ну і все, і потім всі розбіглися. Куля потрапила прямо в лоб. Я думаю, що це був якийсь кілер замовний, професіонал своєї справи», – каже молодий чоловік.

Едуард Лимонов

Захоплююче.

Це захоплююче.

Нібито кілер, який застрелив Жиліна вчора, в ресторані «Вєтєрок», з'явився з рюкзаком, з наклеєними вусами (їй Богу, так пишуть, «з наклеєними вусами»), в капелюсі і в окулярах «без діоптрій» – так оповідають очевидці. Одягнений він був у все чорне.

Пістолет з глушником він дістав із рюкзака.

Не вихопив, зауважте, а «дістав».

Йдучи, кілер, весь в чорному пішов із жінкою, увага! «В білому пальто»!

Вони сіли в темний автомобіль і разом із таксі «Ніссан» помчали.

Клас, як у Агати Крісті, не гірше.

Відвідувачі «Вєтєрка» в населеному пункті «Горки-2», які бачили наклеєні вуса і окуляри без діоптрій, чомусь не кинулися на такого і не скрутили його.

Чи була там Ксенія Собчак, ось що цікаво.

Очікуване питання: хто і навіщо?

Тарас Березовець

Хочеться одного. Нехай це будуть наші.​

Леонід Маслов

Є у мене обґрунтоване припущення, що Жиліна пристрелили не патріоти, а харківські обнальщики. Хоча серед обнальщиків патріоти трапляються...

Роман Попков

Версій, поки, власне, чотири:

1) Розбірки між своїми – наприклад через потоки гуманітарки.

2) Чисто бізнес, неполітичний. Причому треба розуміти, що бізнес цей харківський мент міг вести в Росії давно забутими і не схвальними методами.

3) Українські гості (активісти-ентузіасти або державні якісь чуваки київські)

4) ФСБ продовжує методичний відстріл неактуальної «русской весни».

Мені ось останні дві версії здаються якимись малоймовірними – для маргінальних якихось мізків. Для українських гостей операція занадто професійна і зухвала, а для ФСБ навпаки, занадто непрофесійна – там же, на Рубльовці, живуть, мля, «білі люди». У ФСБ мільйон інших методів. Ну не знаю. Можу помилятися, ок.

І все ж я особисто думаю, що відсотків 70 – версія про кулі від своїх. Ну і десь 30 відсотків залишив би на версію про неполітичний бізнес.

Ілля Барабанов

Вбивство в «Горках» лідера харківської «Оплоту» Жиліна, схоже, ніякі не внутрішньоукраїнські справи, звичайно, а, скоріше, зовнішньоукраїнські.

Занадто багато в 2014-му сюди поїхало, занадто багато фондів підтримки біженців/ переселенців/«ДНР»/«ЛНР» тут повідкривали, занадто багато грошей на цих фондах відмивали і крали, ось і грюкнули хлопчину.

Найсмішніше, що може бути в результаті: СК/ФСБ плескає під цю справу умовного Дениса Пушиліна, про якого ходить легенда, що красти він любить так, що 90 відсотків першого гумконвою з Росії продав через лінію фронту Україні, а потім в адміністрації президента терміново починають шукати нового парламентера для Мінська з боку Донецька.

Павло Канигін

Головна версія вбивства начальника «Оплоту» Жиліна, як кажуть по російському телебаченню, «боргові проблеми». І дуже-дуже обережний натяк на якусь помсту якихось людей за критику Євромайдану. Хотілося б, напевно, відразу звинуватити у всьому агентів київської хунти, та якось ніяково виходить тоді. Вийде ж тоді, що в кроковій доступності від держдач перших осіб за підтримку «русского мира» можна запросто схопити кулю від озброєних опонентів, які вільно розгулюють.

П.С. Але боргова версія, звичайно, виглядає цілком розумною. Жилін замикав на собі серйозні потоки грошей на «русскую весну» ще з часів кримської історії, займався обналом. Ну а з грошима зараз всюди, як відомо, нелегко, ось і побажання здоров'я пішли.

Олексій Заводюк

Подивився, почитав про вбивство Жиліна і думаю, що ніяк це не схоже на зачистку російських спецслужб. Більше схоже на якісь кримінальні розборки. Гроші в топку проекту «Новоросія» кидалися великі, і у будь-якому випадку було крисятництво і кидалово. Думаю, що за гроші його і вбили.

Якби це була зачистка, спецура працювала б інакше, снайпер або вибух машини. Але ця ліквідація не схожа на роботу спецслужб. Занадто кострубато.

Багато польових командирів не доживуть до суду (і суд такий повинен бути не в Гаазі, а в Україні). І поки що велику частину польових командирів убили свої ж.

Росія ще не програла війну з Україною, але вже точно її не виграє. Повільно, зі швидкістю черепахи, наш ворог буде вмирати, а ми з тією ж швидкістю набиратимемо силу.

Олександр «Злий Одесит» Коваленко

Що тут ще можна сказати – попутного вітру в пекло, салаго!

Але, якщо без їдкого сарказму, то в принципі, цілком логічний кінець для одного з представників фанатського сектору «русского мира», який не просто закликав, а й активно його просував. Звичайно, актуальним залишається питання «Хто?», Але не думаю, що ДРГ ЗСУ причетні до цього усунення зайвої біомаси на планеті, по ходу – місцеві розборки. Що, знову ж таки, логічно – помер не від кулі українського солдата, так, від своїх...

Загалом – відмінно пацани посиділи!

Олексій Арестович

– Дорогі бійці «ДНР» та «ЛНР»!..

Сьогодні в Підмосков'ї ліквідований колишній голова «Оплоту» Євген Жилін, відданий боєць, один з ідеологів «Новоросії».

Хочеться пояснити вам кілька простих речей:

1. ЗСУ і силові структури України захищають всіх громадян України, включаючи тих, які заблукали.

Захищають від Кремля, який вас обдурив, використовував, пограбував, кинув, а тепер підчищає.

2. Рано чи пізно, ми прийдемо на Донбас – прийдемо по саме не хочу. Глибоко, з почуттям, по самий, по кордон.

3. Частину з вас ми вб'ємо (в разі опору), така війна.

Частину – амністуємо. Це неминучий етап.

4. У Росії вам життя немає, в буквальному сенсі. Ви будете переконуватися в цьому знову і знову. Якщо вони так поводяться з вождями, що буде з рядовими?..

Росія, куди ви так прагнули, оголосила на вас полювання.

У міру закриття проекту, зачистки стануть все жорсткішими і масштабнішими.

5. Важливо вчасно потрапити в категорію тих, хто амністувався, і піти під захист України, європейського права та правосуддя.

6. Тягнути не варто, починайте прямо зараз.

Аркадій Бабченко

Що я думаю про вбивство товариша з «Оплоту»? Та нічого не думаю. Вас же попереджали, хлопці – якщо ви починаєте будувати бандитську квазідержаву, навряд, чи ви проживете довго.

Вас же попереджали?

Ну... Всі бажання повинні виконуватися.

На добраніч.

Євген Жилін. Харків, 5 лютого 2014 року
Євген Жилін. Харків, 5 лютого 2014 року

Віталій Портников пише про смерть Жиліна для українського сайту ЛІГА.net

Причин, які призвели до загибелі Жиліна, ми не дізнаємося ніколи. Ці причини можуть бути пов'язані з банальним криміналітетом. Але вони можуть вести і до обшуків, які Генеральна прокуратура України почала у приміщеннях, пов'язаних із Геннадієм Кернесом і Михайлом Добкіним. З обома цими людьми у Жиліна були непрості стосунки – від боротьби з Кернесом до взаємодії з ним і новим розривом після Майдану. І ще невідомо, хто про кого знав більше – Кернес про Жиліна, чи Жилін про Кернеса. Є й інший політичний момент – саме зараз, після парламентських виборів в Росії, починається боротьба за місце внутрішньополітичного куратора в президентській адміністрації. Жилін із його розумінням того, як поводилися деякі претенденти і їхні соратники в Харкові в 2013-2014 роках, міг також становити певний інтерес.

Однак, визнаю, що все це занадто складно. Просто інше: симбіоз представників силових структур, злочинного світу та великого бізнесу в нашій країні не розірваний досі. Тих небагатьох українських політиків, хто намагається цьому протистояти, шельмують і виганяють із влади за допомогою все тих же представників «незалежних» ЗМІ та імітаційної частини громадянського суспільства, яка вже взяла участь у створенні образу «політичного активіста» Євгена Жиліна. Ну і за допомогою наших російських доброзичливців теж – як же без них.

Тож навіть зі зникненням «Оплоту» ми все ще живемо в державі, де панує симбіоз влади, бізнесу та злочинного світу. І замість того, щоб зупинити мафію, самозабутньо боремося з корупцією – щоб, як колись італійці, вистелити своєму власному Сільвіо Берлусконі червону доріжку до українського трону.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG