Доступність посилання

ТОП новини

Україна стала на крок ближче до безвізового режиму з ЄС


©Shutterstock
©Shutterstock

Брюссель – Нині Україна опинилася ще на крок ближче до скасування візових перешкод для подорожей Шенгенським простором. За скасування віз українцям у Брюсселі проголосував комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Цим він надав мандат на початок переговорів між трьома інституціями ЄС.

​Україна сьогодні святкує маленьку перемогу на шляху до безвізового режиму.

Ініціативу скасування віз у Європарламенті підтримали 38 депутатів-членів комітету Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, проти виступили 4, утримався 1.

Україна стала кроком ближче до завітного «безвізу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

При цьому практично всі запропоновані поправки до доповіді про внесення України до списку третіх держав, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей країнами Євросоюзу, були відкинуті.

Болгарський євродепутат Марія Ґабріел після ухвалення її доповіді закликала Європарламент та Європейську раду підтримати скасування віз Україні.

Марія Ґабріел
Марія Ґабріел

«Я вдячна всім колегам за таку міцну підтримку, – заявила вона. – Це – ще один конкретний крок для зміцнення нашого партнерства. Я користуюся нагодою та закликаю Європейську раду якомога швидше висловити свою позицію, аби чимшвидше розпочати міжінституційні переговори щодо надання Україні безвізового режиму».

В ЄС також наголосили, що Україна виконала для «безвізу» усі критерії.

Скасування візових перешкод для громадян України, що є власниками біометричних паспортів – це конкретне досягнення
Марія Ґабріел

Дещо згодом нинішню перемогу в парламентському комітеті Марія Ґабріел прокоментувала так: «Скасування візових перешкод для громадян України, що є власниками біометричних паспортів, – це конкретне досягнення, і в нашому партнерстві, і у наших спільних прагненнях до миру, стабільності та безпеки».

«Нині в Європарламенті сказали дуже чітко: якщо держава виконала всі критерії, то цій державі ми повинні надати візову лібералізацію. Відтепер ми очікуємо від Європейської ради висловлення дуже чіткої позиції для якнайшвидшого початку переговорів Єврокомісії, Європарламенту та Ради Євросоюзу, між цими трьома інституціями», – зазначила Ґабріел.

Що далі?

Згідно з процедурою, тепер, після голосування у парламентському профільному комітеті, мають розпочатися переговори між Європарламентом, Європейською радою і Єврокомісією щодо остаточного рішення, яке надалі має бути ухвалене на пленарній сесії Європейського парламенту, орієнтовно у жовтні, та згодом затверджене Радою міністрів ЄС.

Водночас не виключені й затримки: наразі у ЄС панують дві ідеї – не ухвалювати «безвізу» жодній країні без доповнення про тимчасове припинення його дії в разі, якщо у цьому режимі помічені грубі порушення. З іншого боку, тривають обговорення можливості електронної реєстрації людей перед поїздкою до ЄС: тобто режим безвізовий, однак кожен охочий відвідати Шенгенський простір буде змушений попередньо зареєструватися в інтернеті. Таким способом європейська співдружність, що погрузла в мігрантській кризі, хоче краще контролювати потоки подорожніх.

У разі схвалення остаточних рішень щодо скасування віз Європарламентом і Радою ЄС українці, в яких є біометричний паспорт, матимуть змогу в’їзду до ЄС без візи на 90 днів протягом 180 днів із бізнесовими, туристичними або сімейними цілями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG