Доступність посилання

ТОП новини

Світова преса про Трампа і окупований Крим


Олександр Виноградов

Немає нічого кориснішого для правильного розуміння себе, ніж погляд збоку. Що про окупований Росією український Крим минулі декілька днів писали у світових медіа, що було винесене в заголовки, а чому не приділили належної уваги ‒ у традиційному огляді «Крим.Реалії».

Газета The Financial Times публікує аналітичний матеріал про будівництво Керченського мосту з заголовком: «Міст до Криму: Путін прагне виконати «історичну місію».

«Адольф Гітлер намагався збудувати міст, який з'єднує Крим із Росією. Те ж робила й Червона армія. Обоє зазнали невдачі. Зараз Володимир Путін, президент Росії, має намір домогтися успіху. Путін направив три тисячі робітників, щоб збудувати 19-кілометровий проліт над мінливими водами, чим Москва сподівається не тільки продемонструвати свою інженерну доблесть, а й зробити нещодавню анексію Криму незворотною... На додаток до природних викликів, Росія також має обійти санкції. Представники компанії-підрядника кажуть, що санкції не зупинять проект. Проте, вони підняли ціну. В міру того, як рецесія перевела бюджети більш ніж половини з «85 регіонів Росії» до «червоної зони», критики уряду в інших скаржаться на щедрість Москви відносно Криму. Кримська «влада» говорить, що воно того варте. Володимир Константинов очікує, що кількість туристів, які відвідують Крим, збільшиться з шести мільйонів цього року до 10 мільйонів ‒ пік регіону в радянські часи, ‒ як тільки міст буде завершений. Він додає, що він також стимулюватиме сільське господарство і створить колосальний сектор послуг».

До кінця виборчої кампанії в Америці залишилося небагато часу, і обговорення різних важливих тем, зокрема Криму, триває. Видання The Hill публікує колонку Геррі Конноллі під назвою: «Трамп і Крим: із Росії з любов'ю».

«Дональд Трамп зумів сказати і «Крим був узятий», і Путін «не збирається до України». Я вкажу Республіканському кандидату на посаду президента, що Крим є, по суті, українською територією. Він має знати це: уряд Сполучених Штатів не визнає незаконної й насильницької анексії Криму Російською Федерацією».

«На порядку денному ‒ кримськотатарська автономія», ‒ повідомляє турецький портал Yeni Safak. «У рекомендаціях, ухвалених за результатами голосування у Верховній Раді України 233 депутатами з 450, президенту України Петру Порошенку радять прибрати з Конституції спеціальний статус Севастополя, де базується російський Чорноморський флот, визнати караїмів і кримчаків корінними народами Криму й надати національну автономію кримським татарам».

«Літак-розвідник США літав біля Криму», ‒ повідомляє в'єтнамське видання Viet Times із посиланням на російські ЗМІ. «24.09 літак протичовнового патруля морської піхоти США підлетів до «російського кордону» в Чорному морі недалеко від західного узбережжя. Літак вилетів із Сицилії й виконував розвідувальні польоти поблизу Криму. Проте член Національного комітету з оборони й безпеки Ради федерації Росії Ольга Ковітіді вважає, що Крим «захищений» від усіх можливих «провокацій», і ситуація повністю «під контролем».

«Чубаров: кримчани змінили структуру блокади», ‒ повідомляє турецький портал Yeni Akit. Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, сказав, що він змінив формат «громадянської блокади» Криму, що розпочалася рік тому. Також він висловив надію, що кримськотатарський батальйон «Аскер» буде організований на офіційному рівні. 22 вересня на адміністративному кордоні з анексованим Кримом відзначали першу річницю блокади півострова.

Сербське видання Vesti online публікує матеріал із заголовком: «Крим сміється над Україною. Спасибі вам за те, що запровадили ембарго».

«Перший «віце-прем'єр» Криму Михайло Шеремет сказав, що рік української блокади імпорту продовольчих товарів із Криму значною мірою стимулював розвиток сільського господарства на півострові. «Я вдячний за блокаду, тому що ми змогли швидко переорієнтувати свій бізнес на Росію, навіть ми самі почали розвивати своє сільське господарство», ‒ сказав Шеремет. Він додав, що організатори блокади отримають тільки одне ‒ «вбите» сільське господарство Херсонської області, яка традиційно постачала фрукти й овочі на кримський ринок. «Сьогодні в нас ростуть прекрасні сади, ми збираємо рекордні врожаї. Нам довелося призупинити виробництво рису й кукурудзи, які споживають багато води, а інші виробничі культури забезпечують рекордний ріст», ‒ сказав Шеремет.

Оригінал – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG