Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: віддавати «право на боротьбу з високопоставленою злочинністю» НАБУ – неефективно


 Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генпрокурор України Юрій Луценко заявляє, що віддавати «виняткове право на боротьбу з високопоставленою злочинністю» лише Національному антикорупційному бюро України – неефективно.

«Останній документ, який ми хочемо ініціювати, це припинення так званих спорів про підслідність між НАБУ та іншими правоохоронцями. У країні наскільки багато злочинності, що віддати виключне право на боротьбу з проявами високопоставленої злочинності одному невеликому, наголошую невеликому, правоохоронному органу – неефективно», – сказав він.

Луценко вважає, що таким чином повноважень НАБУ та САП не стане менше.

«Ми не зменшуємо повноважень НАБУ і САП, вони як мали, так і мають право виходити на суддів, міністрів, депутатів. Дай Бог їм успіхів. Але якщо паралельно на такі самі посадові особи вийшли інші правоохоронні органи, то такі справи за рішенням генпрокурора можуть залишатися в цих органах. НАБУ має право витребувати ці справи для себе», – наголосив він, заявивши, що в генпрокурора немає обов’язку передавати до НАБУ ту чи іншу справу.

Луценко заявив про намір ініціювати певні зміни в законодавство.

Напередодні Вищий спеціалізований суд України визнав, що через порушення підслідності докази, зібрані слідством, можуть бути визнані в суді недопустимими. Так суд відповів на звернення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

У НАБУ та спеціалізованій антикорупційній прокуратурі неодноразово заявляли, що будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання доказів недопустимими і в подальшому створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності.

XS
SM
MD
LG