Доступність посилання

ТОП новини

«Боїнг» був збитий «Буком» із Росії. Виконувачів і замовників ще встановлюють


Члени об'єднаної слідчої групи представляють попередні результати розслідування катастрофи рейсу MH17. Ньювегейн, Нідерланди, 28 вересня 2016 року
Члени об'єднаної слідчої групи представляють попередні результати розслідування катастрофи рейсу MH17. Ньювегейн, Нідерланди, 28 вересня 2016 року

Відповідальність з України, яку називали серед можливих винуватців трагедії літака рейсу MH17, остаточно знята. Згідно з результатами міжнародної Об’єднаної слідчої групи в Нідерландах, пасажирський лайнер Малайзійських авіаліній два роки тому був збитий російською установкою «Бук», яка була розміщена поруч із підконтрольним проросійським бойовикам селищем Первомайським Донецької області.

Власне, як і було передбачено, слідчі зробили остаточну заяву щодо зброї та місця, звідки збили літак, але без оголошення відповідальних за трагедію, бо ці висновки залишили для кримінального трибуналу.

Представник слідчої групи про роль Росії у збитті літака рейсу MH17 (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Згідно з результатами незалежного розслідування експертів із міжнародної Об’єднаної слідчої групи, літак збили зі зенітно-ракетного комплексу «Бук». Його привезли з Росії. При цьому, на оголошення нинішніх результатів не було уточнено, чи цей комплекс обслуговували кадрові російські військовослужбовці чи місцеві бойовики.

Не може звичайна людина керувати таким озброєнням. Хто саме керував цим екіпажем, буде встановлювати слідство
Дмитро Сторожук

Першийзаступник генерального прокурора Дмитро Сторожук, коментуючи цей момент в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Це той напрямок, з яким зараз безпосередньо повною мірою працює міжнародна слідча група, бо факт у тому, що не може звичайна людина керувати таким озброєнням. Встановлено, що для цього треба проходити теоретичну підготовку декілька років. Хто саме керував цим екіпажем, буде встановлювати слідство».

І хоча, за словами Сторожука, нині люди дізналися фактично тільки три відсотки результатів, експерти від Нідерландів, Бельгії, Малайзії, Австралії та України з цієї слідчої групи також встановили точне місце запуску ракети – велике поле поблизу селища Первомайський Донецької області.

Родичі чекають імен

Рідні та близькі загиблих, які дізналися про ці деталі, виходячи із презентації, полегшено зітхали.

Цю війну розв’язали чоловіки, які й запустили ракету з «Бука». Ми вже передбачали, хто саме це скоїв, і чекали доказів. Нині ми їх отримали
Робі Улерс

«На жаль, цю війну розв’язали чоловіки, які й запустили ракету з «Бука, – каже Робі Улерс, який втратив у цій трагедії свою двоюрідну сестру Дейзі та її приятеля. – Ми вже передбачали, хто саме це скоїв, і чекали доказів. Нині ми їх отримали».

«Але, чи рішення стріляти ухвалила невелика місцева армія, чи це була команда з Росії, ми ще не знаємо. Натомість, ми знаємо, як цю зброю транспортували, коли і з якого місця стріляли», – каже він, додаючи, що чекатиме точних імен винуватців катастрофи.

Хелена Фредрікс, у якої в небі над Україною загинули двоє дітей, упевнена, що винних таки знайдуть.

Слідчі вже розглядають сотню підозрюваних
Хелена Фредрікс

«Я хочу знати імена виконавців та замовників того, що сталося. Слідчі вже розглядають сотню підозрюваних, і я гадаю, що вони знайдуть відповідальних», – каже вона.

Сотня міжнародних слідчих продовжує пошуки злочинців

Як пояснили слідчі, у них були чотири сценарії, два з яких – інцидент (технічна проблема) і терористична атака – одразу відпали.

Третій сценарій був висунутий Росією, щодо пострілу з українського військового літака, теж не прийняли: дані радарів Росії та України свідчать про беззмістовність такої версії. Український аероконтроль – зі свого боку – теж надав слідству всі переговори на момент збиття літака, де не йдеться про жодний виліт. Росія також на початку цього тижня це підтвердила.

Тож, зійшлися на четвертому сценарії. Щодня близько сотні слідчих із різних держав світу проводять кримінальне розслідування збиття літака рейсу MH17 тими, хто контролював місце перебування «Бука».

Вілберт Пауліссен, голова центрального кримінально-слідчого відділу національної поліції Нідерландів, давши присутнім послухати цілу низку телефонних розмов представників бойовиків на Донбасі та Росії, які були визнані автентичними, продемонстрував детальне відео поетапного розслідування та аналізів, що довели: літак Малайзійських авіаліній збили установкою «Бук» російського виробництва. Колону, якою привезли «Бук» до Донецька, далі до Тореза та Сніжного, знято на відео, і численні матеріали цього були продемонстровані. Слідчі також надали дуже точне місце запуску ракети, підтверджене численними свідченнями людей та сателітними даними і фотознімками, зробленими по-сусідству. Такі ж докази були продемонстровані щодо вивозу установки «Бук» назад на територію Росії.

Вілберт Пауліссен
Вілберт Пауліссен

Російські дані не змінюють картини – прокурор Нідерландів

Щодо даних останнього понеділка від Росії, то вони були визначені як «неточні, недоведені та не гідні довіри».

Фред Вестербеке, головний прокурор національної прокуратури Нідерландів, повідомив, що тепер справа за судочинством та за визначенням відповідальних. Тут, каже він, також є важливий прогрес: близько 100 осіб, ідентифікованих слідством, можуть бути причетні до трагедії. Тим часом, хто саме віддавав команду, і скільки ще триватиме ідентифікація винних, наразі невідомо. Так само, на думку прокурора, ще не час визначати, який саме суд має судити винних, бо їх спочатку треба знайти.

«Всі існуючі у нас численні докази, порівняно із наданими російськими елементами, дають настільки переконливу картину, що деталі, які надходять із Росії, зовсім не змінюють висновків про провину сепаратистів та постачання «Бука» з Росії», – пояснив нідерландський прокурор.

Російська преса шукала виправдань для версій Кремля. Західна – шукала правду

Після оприлюднення цієї невеликої долі результатів (представники України кажуть, що це лише якихось три відсотки інформації, якою володіє міжнародне слідство), в іноземної преси було багато запитань, найголовніше з яких: коли планують знайти винних та поставити їх перед судом.

Характерно, що запитання представників російських ЗМІ забрали більшу частину цієї 20-хвилинної сесії запитань-відповідей. Щодо характеру їхніх запитань, то це були здебільшого, так би мовити, питання технічного характеру та уваги до того, що каже Москва: наприклад, запитували: «Чи ведеться діалог із Москвою, наскільки він жвавий». Або: «Чи братиме до уваги міжнародне слідство матеріали з Росії (ті, що були оприлюднені в понеділок і які, до речі, ще не надійшли до Об’єднаної слідчої групи). Цікавилися росіяни зокрема й тим, чи були використані у слідстві результати тестів російського виробника «Буків».

Місце, звідки, за даними Об'єднано слідчої групи, було зроблено постріл із зенітно-ракетного комплексу БУК
Місце, звідки, за даними Об'єднано слідчої групи, було зроблено постріл із зенітно-ракетного комплексу БУК

В їхніх запитаннях лунало й поширене пропагандистське твердження, що, мовляв, чи не тому ви бува не використовуєте дані з Росії, що вони просто не відповідають вашому сценарію?

Тим часом, у реакціях західних медіа було чітко видно бажання точно дізнатися, кому відповідати за скоєне.

Скажімо, запитували: «Минуло вже два роки, чому ви не називаєте прямо, хто відповідальний». Або: «Ви кажете, що маєте у списку 100 підозрюваних, хто вони, звідки вони – це росіяни, чи це представники сепаратистів?»

Інші – нідерландські, бельгійські, британські чи німецькі ЗМІ – цікавило, зокрема, «Чи не йде, часом, розмова із Москвою щодо можливої екстрадиції підозрюваних?»

Родичі загиблих на борту рейсу MH17 австралійців біля меморіалу у першу річницю катастрофи. Канберра, Австралія, 17 липня 2015 року
Родичі загиблих на борту рейсу MH17 австралійців біля меморіалу у першу річницю катастрофи. Канберра, Австралія, 17 липня 2015 року

Водночас, з огляду на те, що нині мова йшла тільки про кримінальне розслідування, жодних політичних заяв у залі конференції не лунало.

Засідання слідчої комісії відбулося поблизу міста Утрехт у Нідерландах.

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області. Загинули усі 298 людей, які перебували на борту.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG