Доступність посилання

ТОП новини

США заявили, що вже на межі припинення співпраці з Росією щодо Сирії


Джон Керрі (л), Сергій Лавров (п), архівне фото
Джон Керрі (л), Сергій Лавров (п), архівне фото

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон уже на межі припинення переговорів із Москвою про співпрацю щодо Сирії через невпинний наступ сирійських урядових і російських військ на контрольовану супротивниками сирійського режиму частину міста Алеппо.

За його словами, ці дії Дамаска і Москви рівнозначні воєнним злочинам. Той факт, що протягом попередніх десяти днів сирійських і російських повітряних ударів по цій частині Алеппо там були вбиті сотні цивільних мешканців, «цілком суперечить законам ведення війни», сказав Керрі.

Він додав, що за умов таких бомбардувань ірраціонально намагатися вести серйозні переговори. Тому США збираються розглянути інші альтернативи, сказав Керрі без дальших уточнень.

У Державному департаменті підтвердили, що Джон Керрі говорив про це телефоном із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. За словами посадовців, Вашингтон дійсно дуже серйозно ставиться до можливості припинення співпраці з Росією щодо Сирії, якщо Москва не піде на «серйозні кроки».

Також у четвер канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що Росія, яка є головним союзником сирійського режиму, несе особливу відповідальність за те, щоб зупинити насильство і дати шанс політичному процесові в Сирії.

Як повідомили в апараті канцлера, в перебігу її телефонної розмови з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом обидва керівники дійшли згоди, що «кричущі порушення міжнародного гуманітарного права» в Алеппо неприйнятні, і там нині терміново необхідне перемир’я.

Раніше в четвер Росія заявила, що продовжить у Сирії свої повітряні удари по супротивниках режиму президента Башара аль-Асада, і відкинула попередні заклики США припинити насильство. Як заявив речник Кремля Дмитро Песков, «боротьба з терористами триває і буде тривати».

А заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що Москва пропонує лише 48-годинну «гуманітарну паузу» в місті Алеппо, назвавши семиденне перемир’я, пропоноване США, «неприйнятним» для Росії.

Попри глибокі розбіжності, США й Росія намагалися піти на співпрацю в боротьбі проти угруповань, які обидві сторони визнають терористичними.

Раніше цього місяця зірвалося перемир’я, про яке домовлялися Вашингтон і Москва в рамках такої співпраці. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину міста Алеппо, яку контролюють супротивники режиму і в якій перебувають також сотні тисяч цивільних мешканців.

XS
SM
MD
LG