Доступність посилання

ТОП новини

Із «русскою весною» – на вихід: радника Путіна хочуть виключити з НАНУ


Сергій Глазьєв. Архівне фото
Сергій Глазьєв. Архівне фото

Київ – Вигнати радника російського президента Сергія Глазьєва з Національної академії наук України хоче відділення економіки, де він має звання іноземного члена із 2009 року. Рішення про це ухвалили 29 вересня на зборах відділення. Тепер справа – за загальними зборами НАНУ, які академіки пропонують президії скликати позачергово.

​Відділення економіки Національної академії наук розпочало процедуру позбавлення членства російського політика Сергія Глазьєва, якому Генпрокуратура України, серед інших, оголосила підозру у вчиненні злочинів проти національної безпеки України. Глазьєв, безумовно, зробив внесок у розвиток економічної науки, однак останнім часом у ньому взяв гору не вчений, а політик, прокоментував ситуацію член-кореспондент Академії наук Володимир Сіденко.

Глазьєв – колишній житель Запоріжжя, йому колись прийде час відповісти у суді
Валерій Баранов

На засіданні був присутній колишній голова адміністрації Запорізької області Валерій Баранов, який заявив, що пов’язує діяльність Глазьєва з організацією проросійських мітингів, зокрема – у Запоріжжі та Одесі, і зачитав роздруківку наданих СБУ записів розмов.

«Пан Глазьєв – житель Запоріжжя колишній, і у зв’язку з цим у нас до нього специфічне ставлення. Я впевнений, що йому колись прийде час відповісти у суді за свої дії», – зазначив Баранов.

​Сам Глазьєв раніше заявляв, що оприлюднені Службою безпеки України записи – монтаж і підробка. Рішення економічного відділення НАНУ він поки що не коментував.

Я звертався до відділення економіки, щоб рекомендувати президії національної академії наук України скликати загальні збори негайно
Богдан Данилишин

За словами академіка Богдана Данилишина, сьогоднішнє засідання – це тільки перший крок, бо остаточне рішення будуть ухвалювати тільки загальні збори Національної академії наук.

«Так заведена практика, що чергові загальні збори проводяться один раз на рік, і тому я звертався сьогодні до відділення економіки, щоб рекомендувати президії національної академії наук України скликати ці загальні збори негайно. Я думаю, що таке рішення має ухвалити президія найближчим часом», – пояснив він у коментарі Радіо Свобода.

​Між тим, як зазначали інші учасники засідання, сьогодні в Україні є два десятки інших зарубіжних членів НАН із Росії. А в Росії серед іноземних членів тамтешньої академії наук є президент української – Борис Патон.

Раніше вийти з НАНУ можна було тільки за власним бажанням – Лібанова

До літа у статуті НАНУ не було передбачено процедури примусового виключення із організації, однак у липні Міністерство юстиції затвердило новий статут, передбачивши два способи позбавлення звання: за власним бажанням і рішенням загальних зборів, якщо діяльність такого вченого суперечить статутові, зазначила під час засідання головуюча Елла Лібанова.

Приклад, кого позбавили звання почесного доктора, був Трамп: Шотландський університет позбавив його звання почесного доктора
Елла Лібанова

«У демократичних суспільствах є випадки позбавлення членства в академії наук або звання почесного доктора університету – повний аналог іноземного члена. До речі, останній приклад, кого позбавили звання почесного доктора, був Трамп (кандидат у президенти США – ред.): Шотландський університет позбавив його звання почесного доктора за його висловлювання щодо міграції», – говорить науковець.

Раніше, за словами Елли Лібанової, економічне відділення Національної академії наук звернулись до Сергія Глазьєва із закликом вийти з НАНУ, однак той відмовився.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG