Доступність посилання

ТОП новини

Із соломи, дерева та глини – на Чернігівщині втілюють проект спорудження екобудинків


Екологічний будинок на Чернігівщині
Екологічний будинок на Чернігівщині

На Чернігівщини втілюють проект спорудження екологічно чистих будинків. Побудова і облаштування домівки із соломи, дерева та глини, площею 30 квадратних метрів, коштує приблизно десять тисяч доларів. Зведення аналогічного за метражем помешкання з цегли чи газоблоків обходиться на п’ять тисяч доларів дорожче. Терміни будівництва еко-оселі теж менші – таку хату можна спорудити за місяць. Першу з них здали у селі Гориця Менського району Чернігівської області.

Для будівництва екологічного будинку із соломи використовують дешеві матеріали, які легко знайти фактично в будь-якому куточку України.

Тут використані всі матеріали екологічні – дерево, солома, глина. Не використовується хімія
Ігор Подгорний

«Тут використані всі матеріали екологічні: дерево, солома, глина. До того ж, усі вони наші. Тобто не привезені звідкись, а все рідне. Не використовується хімія», – розповідає координатор проекту будівництва екобудинків Ігор Подгорний.

Не страшні екобудинку ані гризуни, ані пожежі, запевняють фахівці. Миші та щури не живуть у пресованій соломі, з якої створюють хати. А щоб не виникла пожежа, матеріали обробляють спеціальним антибактеріальним та протипожежним розчинами. У таких будинках добре відпочивати, переконують знавці екологічного будівництва.

«Перевага такого будинку в тому, що коли перебуваєте всередині, незалежно від того, яка погода на вулиці – чи то сонце, чи то прохолода – всередині будинку прохолодно, в межах 20–22 градусів», – пояснює виконроб Сергій Олексієнко.

Технологія будівництва будинку проста: дерев’’яні панелі заповнюють пресованою соломою. З них роблять каркас будинку, який потім обмазують глиною. Таке помешкання добре зберігає тепло всередині.

На стелі поклали сіно, солому, і все воно буде штукатуритись зсередини глиною. Виходить такий собі тепловий сейф
Ігор Подгорний

«На стелі, ми вже бачимо, поклали сіно, солому, і все воно буде штукатуритись зсередини глиною. І ось уже виходить суцільний блок. Таким чином ми розуміємо, що виходить такий собі тепловий сейф», – говорить Ігор Подгорний.

Солома є головним теплозберігальним компонентом будинку. Якщо стіна завтовшки 67 сантиметрів, то 50 сантиметрів в панелі займає саме пресована солома.

Екологічне будівництво стає все популярнішим на Чернігівщині. Цікавлять екохати насамперед тих, хто не має багато грошей на придбання житла. Наприклад, переселенців.

Якщо ця технологія дає можливість будувати швидко, будувати надійно, я думаю, що це дуже цікава тема
Марія Михайленко

«Ця проблема – житло – актуальна для багатьох людей наразі. Тому, якщо ця технологія дає можливість будувати швидко, будувати надійно, я думаю, що це дуже цікава тема», – переконана переселенка з Луганської області Марія Михайленко.

За такими солом’яними будинками – майбутнє української провінції

Схожі хати будували наші пращури. Тільки раніше солому не пресували, а змішували з глиною, і вже з цього матеріалу зводили будинки. Фахівці з екобудівництва переконані, що саме за такими солом’яними будинками – майбутнє української провінції.

Це вже наступний етап солом’яного будівництва
Мирослав Пархоменко

«Технологія, коли плита набивається соломою, а вже потім будинок зводиться власне з цих плит, і ці ж плити служать і каркасом – це вже, скажімо, наступний етап солом’яного будівництва», – вважає експерт з екологічного будівництва Мирослав Пархоменко.

Поки що на Чернігівщині тільки почали зводити солом’яні будинки. Їх будують для центру розвитку людини в одному з районів області. Планують, що туди приїжджатимуть на відпочинок городяни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG