Доступність посилання

ТОП новини

Москві не слід сумніватися: ми не відступимо від підтримки стабільної, єдиної та демократичної України – Керрі


Державного секретаря США Джон Керрі під час візиту до Києва. Архівне фото
Державного секретаря США Джон Керрі під час візиту до Києва. Архівне фото

Брюссель – Майбутнє відносин у сфері безпеки по обидва боки Атлантики, на думку державного секретаря США Джона Керрі, має ґрунтуватися на міцному захисті міжнародних правил, демократичних цінностей та громадянських свобод. Водночас чільний представник Вашингтона пояснив, що санкції покликані повернути Москву до поваги до законного суверенітету України та створюваних роками норм міжнародної поведінки. А в підтримці стабільної, об’єднаної та демократичної України Захід залишиться непохитним, каже американський дипломат, розмірковуючи щодо майбутнього трансатлантичних відносин.

​Саме міцні відносини США та Євросоюзу у сфері прав людини, захисту міжнародних законів та суверенності незалежних держав дозволили понад два роки тому накласти низку персональних та економічних санкцій на Росію через незаконну анексію Криму та дестабілізацію України.

За кілька тижнів до завершення своєї дипломатичної місії державний секретар США Джон Керрі, виступаючи у Брюсселі, зауважив, що Захід хотів би знайти спільну мову з Москвою. Однак Керрі не приховував свого твердого неприйняття дій Росії як щодо Сирії, так і щодо України.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із державним секретарем США Джоном Керрі. Київ, 7 липня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із державним секретарем США Джоном Керрі. Київ, 7 липня 2016 року

«Але бажання НАТО та країн ЄС знайти порозуміння з Росією не змінить нашої позиції щодо свободи та міжнародного права. Саме тому ми залишаємося непохитними в нашій підтримці стабільної, єдиної та демократичної України. І Москві не слід сумніватися: у цьому питанні: ми не відступимо», – наголосив Керрі.

Чільний американський дипломат принагідно звернувся до росіян, наголосивши, що НАТО – це суто оборонний союз, і ніхто не шукає способів принизити, ізолювати чи якимось чином послабити їхню державу чи чиюсь іншу.

Мета санкційповернення миру, стабільності та суверенності

«Відверта агресія – це те, з чим ніхто з нас не погодиться, і ніде у світі не розуміє цього краще, ніж у Європі, – заявляє він. – Тому ми наклали санкції та наполягаємо на дипломатичному вирішенні і конфлікту на Донбасі, і незаконної анексії Криму. Ми також вимагаємо від уряду України рухатися далі та прискорюватися на шляху реформ».

Очевидно, що санкції не подобаються Росії, додає Джон Керрі, але цей економічний та політичний тиск, нагадує він, якраз і покликаний навернути Росію на шлях поваги до стандартів міжнародної поведінки, що вибудовувалися протягом цілої епохи.

«Нікому не слід забувати, що санкції були впроваджені не безпричинно. До них вдалися, щоб сприяти поверненню (Росії) до поваги до верховенства права та усталених норм міжнародної поведінки. Вони призначені виключно для того, щоб заохотити повернення до миру, стабільності та визнання законного суверенітету», – заявив представник Білого дому у брюссельській аудиторії, переповненій студентами, журтналістами та дипломатами, зокрема із держав, що вже вивловлювали свої критичні погляди на санкційний режим.

Водночас, каже Керрі, США ніколи не відступлять і від своїх зобов’язань щодо захисту будь-якого із членів НАТО, як це передбачається п’ятою статтею Вашингтонського договору про колективну оборону.

«Можу вас запевнити: що б ви не почули і не прочитали останнім часом, США ніколи не порушать своїх зобов’язань, якщо на будь-яку із країн-членів НАТО буде вчинено напад», – заявив держсекретар США, виступаючи у Брюсселі. Він закликав всі інші країни альянсу дотримуватися цього ж зобов’язання, яке вони на себе взяли при вступі до цієї військово-політичної організації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG