Доступність посилання

ТОП новини

У Франції не вірять в історію про українського шпигуна Сущенка


Плакат із написом французькою мовою із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, якого затримали співробітники ФСБ у Москві і звинуватили у шпигунстві
Плакат із написом французькою мовою із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, якого затримали співробітники ФСБ у Москві і звинуватили у шпигунстві

Роман Сущенко як журналіст українського державного інформагентства «Укрінформ» офіційно акредитований у МЗС Франції з 2011 року, повідомили Радіо Свобода у прес-службі французького зовнішньополітичного відомства. Також в організації «Репортери без кордонів», яка базується у Франції, заявили, що під час затримання Сущенка були порушені основні права журналіста. Крім того, «Репортери без кордонів» сумніваються у звинуваченнях російської влади, особливо зважаючи на те, як було проведено затримання журналіста — без повідомлення родині і без допуску адвокатів.

Колеги Сущенка кажуть, що були шоковані, коли дізналися, що його затримали у Москві, але ще більше здивування викликала інформація про те, що його підозрюють у шпигунстві.

Українські журналісти протестують проти затримання Сущенка під посольством Росії. Київ, 6 жовтня 2016 року
Українські журналісти протестують проти затримання Сущенка під посольством Росії. Київ, 6 жовтня 2016 року

Нічний шпигун?

Сущенко вже не перший рік працював у Парижі кореспондентом «Укрінформу» і відвідував усі важливі політичні, культурні та інші події. Він також брав участь у різних акціях протесту і в житті української громади Франції.

«Не було жодної події, яка б стосувалась України, де б він не був. Тобто ця робота займала весь його час. Це означає, що він щонайменше 8 годин на день працював на «Укрінформ». Треба мати два життя, щоб встигати працювати і журналістом, і шпигуном, та ще й не простим шпигуном-інформатором, а полковником», – розповідає Радіо Свобода українська журналістка Анна Чесановська.

«Не можна собі уявити, щоб він знаходив час для військової розвідки у Парижі. Він мав би цікавитися зброєю, питаннями оборони, секретними перемовинами військових структур... Де він брав час на все це? Хіба вночі, але вночі офіційні зустрічі, як правило, не відбуваються. Тому мені ці звинувачення виглядають абсолютно абсурдними», – каже Радіо Свобода Алла Лазарєва, власний кореспондент журналу «Український тиждень» у Франції.

Алла Лазарєва
Алла Лазарєва

Франція застосувала щодо Росії санкції після анексії Криму, однак у Національній Асамблеї все частіше лунають заклики до поступового відновлення економічних і політичних відносин з Росією.

Росія vs Франція: мир, дружба, церква

2016 рік став роком Росії у Франції та Франції у Росії. Це було заплановано ще раніше, до анексії Криму і подій на Донбасі. Тоді ж вирішили провести низку культурних подій, серед них відкриття російського культурного центру в Парижі, у цій події має взяти участь російський президент Володимир Путін. За попередньою інформацією, візит відбудеться 18-20 жовтня і нібито Франсуа Олланд теж планує прийти на цей захід.

«Тут про шпигунство чомусь ніхто не каже, але там зовсім поряд є службові приміщення Адміністрації президента Франції, приміщення Конституційного суду, неподалік і Міністерство закордонних справ... Чомусь ніхто не переживає, що там в принципі може бути різна шпигунська техніка для того, щоб займатися шпигунством на всіх рівнях. І замість того, щоб попередити відкриття такої установи, це допускають і запрошують Володимира Путіна на відкриття», – розповідає Лазарєва.

Російський культурний центр розташований у центрі Парижа, неподалік від Ейфелевої вежі. Поблизу цього центру на площі Трокадеро у суботу, 8 жовтня, відбудеться акція проти ув'язнення Романа Сущенка, яку організовують його колеги.

30 вересня в Москві був затриманий український журналіст з агенції «Укрінформ» Роман Сущенко. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував журналіста на два місяці.

Затримання Романа Сущенка
Затримання Романа Сущенка

За словами адвоката, який 4 жовтня спілкувався з українським журналістом, він не визнає своєї провини.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG