Доступність посилання

ТОП новини

Обвинувачення Сущенку: за що і навіщо?


Акція біля посольства Росії в Україні із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, 6 жовтня 2016 року
Акція біля посольства Росії в Україні із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, 6 жовтня 2016 року

7 жовтня українському журналістові агенції «Укрінформ» Романові Сущенку мають офіційно оголосити у Росії обвинувачення. Його затримала російська ФСБ за підозрою у шпигунстві, а суд заарештував на два місяці. Журналіста вже тиждень утримують у московському СІЗО без доступу українського консула. Адвокат Сущенка Марк Фейгін заявляє, що також майже позбавлений спілкування із підзахисним. Фейгін зміг побачитися із журналістом лише одного разу, на четвертий день ув’язнення так званого «шпигуна». За словами Фейгіна, тоді Сущенко відкинув усі звинувачення російських спецслужб. Водночас Україна і правозахисники вважають ці дії Росії винятково політичним переслідуванням.

Обвинувачення Сущенку: за що і навіщо?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тиждень тому російська ФСБ арештувала журналіста Романа Сущенка, який останні роки працював власним кореспондентом «Укрінформу» у Парижі. 30 вересня до Москви він прибув з приватним візитом.

Російські силовики звинувачують журналіста у шпигунстві за діяльністю Збройних сил Росії, називаючи його співробітником розвідки Міноборони України. Натомість українська сторона назвала це твердження Росії «фейком».

Роман Сущенко після затримання російськими спецслужбами, фото ФСБ Росії
Роман Сущенко після затримання російськими спецслужбами, фото ФСБ Росії

Як повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін, підозра щодо Сущенка підпадає під статтю 276 Кримінального кодексу Росії – «шпигунство».

Як пояснює Фейгін, процедура оголошення обвинувачення виглядає так: Сущенкові пред’являть постанову про те, що він є звинуваченим, з якою він може погодитися або ні. Далі має відбутися допит за тими обставинами, які є в обвинуваченні.

За словами адвоката, перший допит у справі має ключове значення. Тому захист Сущенка не погоджуватиметься на цей допит до того, як адвокат і підзахисний не зустрінуться віч-на-віч.

Не знаючи нічого, відразу давати свідчення? Про що? Щоб допомогти слідству? Ми цього не будемо робити
Марк Фейгін

«Не знаючи нічого, відразу давати свідчення? Про що? Щоб допомогти слідству? Ми цього не будемо робити», – повідомив Марк Фейгін Радіо Свобода.

До цього дня адвокат майже не мав доступу до підзахисного, за винятком єдиної п’ятнадцятихвилинної зустрічі на четвертий день перебування ув’язненого за ґратами. Тоді журналіст встиг лише повідомити, що не визнає провини, зазначивши, що він «журналіст, а не шпигун», розповів адвокат.

Попри те, що Фейгін має дозвіл на побачення, він не може ним скористатися через брак місць для зустрічей.

«Організація роботи в’язниці така огидна і ганебна, що адвокати, які сидять на вході у «Лефортові», це СІЗО-2, не можуть туди потрапити. Вони розігрують жеребкування на прохід, займають чергу з ночі, та це все одно не допомагає, – розповідає адвокат. – Справа у тому, що щодня їх потрапляє всередину не більше ніж десять, максимально 12 адвокатів. І раз за разом ця цифра чомусь зменшується. Я це відношу тільки до поганої організації роботи, але фактично це позбавлення конституційного права на захист обвинувачених. А мій підопічний просто потребує цього, я його бачив один раз 15 хвилин, розумієте?».

Крім того, із Романом Сущенком від моменту його затримання так і не зміг зустрітися український консул.

У свою чергу, українська сторона закликала Росію припинити порушення прав людини і зажадала відповідних пояснень від Росії. Втім, російський консул не з’явився на виклик.

Офіційна позиція України, родичів журналіста та колег: Росія арештувала Сущенка під вигаданим приводом. 5 жовтня Верховна Рада ухвалила заяву «Про незаконне позбавлення російською владою свободи українських журналістів», зокрема, Романа Сущенка. За постанову проголосували 245 депутатів. Утримався від голосування «Опозиційний блок», пояснивши, що там чекають інформації стосовно мети поїздки журналіста до Росії.

Я не вірю в затримку людини без підстав в жодній країні, ми маємо знати правду
Ігор Шурма

«Я не бачив матеріали на підтвердження, ким є ця людина. Якщо є спростування, що він працівник спецслужб, – це одна справа. Якщо він працює в спецслужбах – вже інше… Я не вірю в затримку людини без підстав у жодній країні, ми маємо знати правду», – сказав депутат Ігор Шурма виданню «Українська правда».

У Росії багато можливостей для маніпуляцій

Координатор міжнародної правозахисної організації «Let My People Go» Марія Томак у коментарі Радіо Свобода зауважила, що ізоляція Романа Сущенка свідчить щонайменше про психологічний тиск, а також про фізичні методи впливу. Такі висновки напрошуються після нещодавнього інциденту з так званим «кримським диверсантом» Ігорем Пановим, у якого виявили ознаки тортур.

Доказом серйозності намірів стосовно справи Сущенка з боку Росії є те, що журналістові вже висунули звинувачення, зазначає правозахисниця. За її словами, ситуація ускладняється тим, що «шпигунські справи» передбачають засекречене розслідування. А це «вікно» для маніпуляцій з боку Росії, оскільки суспільство не зможе стежити за перебігом розслідування та оцінити доказову базу, що значно ускладнює захист.

Буде брак публічності. Це те, що буде сіяти сумніви у міжнародній спільноті
Марія Томак

«Деякі в лапках «шановані» депутати сумніваються, були чи не були підстави для арешту Сущенка. Якщо в них буде бажання розхитувати ситуацію і підігрівати, вони це будуть робити. І тут м’яч буде на їхньому полі, бо матеріали будуть засекречені. І Росія буде з усіх сил по повній поширювати інформацію про те, що він «полковник». Буде брак публічності. Це те, що буде сіяти сумніви у міжнародній спільноті», – говорить Томак.

Тому Україна має зараз докласти усіх зусиль, щоб довести, передусім міжнародній спільноті, що ця справа є політичною, наголошує правозахисниця. Марія Томак прогнозує, що справа буде тривалою за часом, і останнє слово буде за політиками, домовленостями й торгом.

Акція біля посольства Росії в Україні із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, Київ, 6 жовтня 2016 року
Акція біля посольства Росії в Україні із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, Київ, 6 жовтня 2016 року

Його (Сущенка) будуть використовувати у грі. Його цілком можуть використовувати як «тіньовий» фактор, який відволікатиме громадськість
Юрій Тандіт

«Його (Сущенка – ред.) будуть використовувати у грі. Більш того, з нього намагаються вибити свідчення. Його цілком можуть використовувати як «тіньовий» фактор, який відволікатиме громадськість, наприклад, від подій дворічної давнини. Це події, які пов’язані з віроломним вбивством майже 300 ні в чому не винуватих людей на малайзійському повітряному судні», – зазначив в ефірі телевізійного «5-го каналу» радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт. Він вважає, що Сущенка використовують, щоб відволікти увагу Заходу від результатів розслідування у збитті «Боїнга» рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом влітку 2014 року.

Сущенко зробив помилку, поїхавши до Росії – політолог

Затримання Сущенка – це продовження політки Кремля щодо України, вважає політолог В’ячеслав Ковтун. Експерт зазначає, що ця «вистава» розрахована виключно на внутрішнього споживача і має на меті дискредитувати українців, прикріпивши їм ярлик «шпигунів».

«Я не думаю, що там є якісь докази чи можуть бути, їх будуть фабрикувати. Я думаю, що на нього чинять тиск, щоб він почав сам себе обмовлювати», – каже він.

Він зробив шкоду не тільки собі, а й усій Україні. Тепер вся Україна буде думати, як його відтіля визволити. Його будуть використовувати як важіль впливу в інших питаннях
В’ячеслав Ковтун

Водночас експерт зауважує, що їхати до Росії у приватних справах сьогодні – нерозумне рішення. Тому, каже Ковтун, Сущенко припустився фатальної помилки, і щодо цього до нього виникає купа запитань. Політолог каже, що його й самого колись затримували в одному з російських аеропортів, втім, у нього було офіційне запрошення одного з телеканалів, у програмі якого він брав участь.

«Пан Сущенко зробив помилку, він дав «фас» ФСБ. Цього робити не можна було – їхати туди самостійно, – враховуючи, що вони його в чомусь вже підозрювали. Він зробив шкоду не тільки собі, а й усій Україні. Тепер вся Україна буде думати, як його відтіля визволити. Його будуть використовувати як важіль впливу в інших питаннях», – сказав Ковтун.

«Не треба популізму! Держава має визволяти своїх громадян»

Натомість український журналіст, спеціальний кореспондент інформагентства УНІАН у Москві Роман Цимбалюк наголошує: у громадян України немає жодних обмежень щодо прибуття на територію Росію.

«Не треба популізму в цій справі! Держава Україна зобов’язана займатись визволенням своїх громадян», – каже Цимбалюк, хоча визнає, що напруженість існує.

Досі йому не передали передачу, хоча така можливість є. Консул боїться, що буде провокація. Але для того і перебуває консул в іншій державі, тому у нього «зелений» паспорт
Роман Цимбалюк

Інцидент із Сущенком – зухвала спецоперація Росії, черговий виклик Україні і західному світові, оскільки журналіст працює у Франції – країні, яка є членом «нормандської четвірки», вважає Цимбалюк.

Журналіст також обурений тим, що Сущенкові досі ніхто не наважився організувати передачу.

«Досі йому не передали передачу, хоча така можливість є. Знайомі росіяни бояться туди йти, а консул відмовляється це робити. Я був шокований, що вони звертаються до мене. Консул боїться, що буде провокація, приміром, наркотики. Але для того і перебуває консул в іншій державі, тому у нього «зелений» (дипломатичний – ред.) паспорт», – розповідає журналіст.

Колеги Романа Сущенка шоковані і не вірять у російські звинувачення, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Франції Євгенія Руденко. 8 жовтня вони планують влаштувати маніфестацію в Парижі біля Ейфелевої вежі. Обіцяють, що це не буде одноразова акція.

За тиждень у Парижі відкриють російський культурно-духовний центр, на відкриття якого приїдуть президенти Франції Франсуа Олланд і Росії Володимир Путін. Тож журналісти планують «нагадати» про колегу, каже журналістка.

Акції на підтримку журналіста уже відбулися у Києві та Римі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG