Доступність посилання

ТОП новини

Затриманим в Криму пред’явили підозру щодо «терористичної організації» – адвокат


 Еміль Курбедінов
Еміль Курбедінов

В анексованому Росією Криму затриманим 12 жовтня в Строгонівці кримським татарам пред’явили підозру.

Як повідомив адвокат Еміль Курбедінов в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, їм інкримінують злочини, передбаченні статтею 205.5 Кримінального Кодексу Росії (організація діяльності терористичної організації і участь у терористичній організації).

«Теймур Абдулаєву пред’являють статтю 205.5 частину 1, Узеїр Абдулаєву, Рустема Ісмаїлову, Айдеру Саледінову і Емілю Джемаденову пред’являють статтю 205.5 частину 2. Затриманих відвезли в управління ФСБ. Звідти, я вважаю, їх повезуть на суд, щоб обрати запобіжний захід. До суду вони будуть перебувати в ізоляторі тимчасового утримання. У місцевої поліції є такі в’язниці»,– заявив адвокат.

Курбедінов зазначив, що затримання кримських татар – це «акція залякування мусульман, зокрема, кримських татар».

«В їхніх будинках була виявлена тільки ісламська література. Ніякої зброї», – повідомив адвокат.

У Криму в середу, 12 жовтня, пройшли обшуки в будинках кримських татар. Адвокати кримських татар і російські ЗМІ повідомили про п’ять обшуків.

Кримський політолог Елеонора Дюльбер повідомила імена і місця проживання тих, до кого з ранку, 12 жовтня, прийшли з обшуком російські силовики.

«Список кримських татар, у кого зараз проводяться обшуки: Рустем Ісмаїлов, 32 роки, Кам’янка, Абдуллаєв Узеїр, 42 роки, Строгонівка, Абдуллаєв Теймур, 41 рік, Строгонівка, Джемадінов Еміль, Саледінов Айдер», – сказала Дюльбер.

Пізніше російські ЗМІ з посиланням на силовиків, повідомили про «ліквідацію кримського осередку «Хізб ут-Тахрір».

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15, об’єднань названих «терористичними».

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, кримськотатарських активістів і членів Меджлісу. Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск на нього.

XS
SM
MD
LG