Доступність посилання

ТОП новини

Російське телебачення повідомляє про початок Третьої світової війни (світова преса)


Європейське видання суспільно-політичного інтернет-журналу Politico розмірковує над тим, наскільки економічні санкції проти Росії вразили країни ЄС, застерігаючи проти передчасного скасування тих санкцій. Популярне французьке видання Liberation пише про нагнітання воєнної істерії російськими засобами інформації. Інтернет-видання Bloomberg пише, що Росію треба усунути з усіх міжнародних інституцій, аби врятувати ті інституції від намірів Москви їх зруйнувати.

Європейське видання суспільно-політичного інтернет-журналу Politico публікує матеріал «Галасливі критики санкцій проти Росії страждають значно менше». У підзаголовку зазначається, що найгучніші голоси, які закликають до зняття санкцій проти Росії — Греція, Словенія та Італія, як з'ясувалося, не зазнали якихось помітних економічних втрат. Авторка статті Зоя Шефталович пише, що на деякі з країн, які піднімали галас з приводу нібито економічних втрат, до яких призвели економічні санкції проти Росії, згідно з оприлюдненою доповіддю, насправді обмеження на торгівлю з Москвою не надто вже і вплинули. Згідно з даними дослідження Інституту міжнародних студій розвитку в Женеві, наприклад, Греція насправді збільшила показники свого експорту до Росії у певних галузях промисловості, те саме стосується Швеції та Люксембургу. Словенія, яка також досить помітно нарікала на економічні втрати через санкції проти Росії, взагалі постраждала від запровадження тих санкцій найменше з усіх країн Європейського союзу.

Авторка статті зазначає, що Італія, ще одна країна, політики якої неодноразово висловлювалися про скасування санкцій проти Москви, у реальному вимірі не зазнавала якихось більш менш помітних збитків через санкції, тому що лише незначна частка експорту Італії призначалась для Росії. Противагою до цього стоять найзатятіші захисники позиції подовження економічних санкцій Євросоюзу проти Росії – Польща, Литва, Латвія та Естонія. Саме ці країни зазнали помітних економічних втрат від санкцій, разом з мстивим російським ембарго на експорт продуктів з цих країн. У деяких випадках, як пише видання, справді йдеться про помітні економічні втрати. Так, зокрема, Німеччина зазнала найбільших втрат, на другому місці – Франція. Політики з обох цих країн також висловлювались за послаблення санкцій.

Politico пише, що тоді як санкції не спромоглись змусити Москву залишити територію України, автори доповіді пишуть, що цей пакет санкцій є сигналом Росії і решті світу щодо порушення норм територіальної цілісності. Женевський інститут висловлює застереження Європейському союзові не скасовувати санкції проти Росії, доки Москва не піде на політичні поступки. Видання також вказує, що передчасне скасування санкцій поставить під загрозу спроможність міжнародної спільноти давати відповідь на подальші загрози шляхом санкцій.

«Шведський експорт до Росії навіть збільшився під час санкцій»

Лівоцентристський часопис Франції Liberation друкує матеріал «Згідно з російським телебаченням, Третя світова війна вже почалась». У статті пишеться, що якщо вірити російським засобам інформації, ми мусимо невпинно готуватися до негайного міжнародного конфлікту після того, як стався провал на переговорах між Вашингтоном та Москвою про врегулювання сирійського конфлікту. Газета пише, що Третя світова війна, напевно, не відбудеться, але для тих, хто дивиться телебачення у Росії, ця війна вже розпочалася. Перший державний телеканал Росії, словами свого чільного ведучого урочисто повідомив, що російські протиповітряні батареї, розташовані у Сирії, збиватимуть літаки США. У програмах новинного телеканалу «Росія 24» вже під цим «соусом» вмістили сюжет про облаштування бомбосховища на випадок ядерного нападу на Росію у Санкт-Петербурзі. А за даними веб-сайту «Фонтанка», мер цього російського міста вже говорить про запаси хліба на випадок майбутньої війни. На російському радіо у цей час лунає повідомлення про навчання «цивільної оборони», в яких мають взяти участь до 40 мільйонів росіян. Французьке видання робить висновок, що у Росії готуються до якоїсь уявної Третьої світової війни.

Часопис повідомляє, що Росія вже заснувала свою військово-морську базу у сирійському порту Тартус, розмістивши протиповітряні батареї С-300, здатні збивати винищувачі, а також надіславши ракетоносці, які мають змогу топити кораблі на морі. Інакше кажучи, як зазначає французька газета, це брязкання зброєю з боку Москви має на меті залякати далеко не джихадистів чи сирійських антиурядових повстанців, а американський флот та військово-повітряні сили. Отже, як вказує часопис, російське керівництво створює клімат загострення, який поширюється кишеньковими засобами інформації.

Далі Liberation наводить слова основного путінського рупора на російському телебаченні Дмитра Кисельова, який заявив, що плани США щодо Сирії нагадують йому те, як Сполучені Штати свого часу розпочали війну у В’єтнамі. Далі Кисельов безпосередньо висловлює погрозу Заходу, що у Калінінградській області – російському анклаві між Польщею та Литвою, можуть бути розміщені ядерні боєголовки. Французьке видання також пише, що на російському веб-сайті Gazeta.ru навіть обговорювались можливі сценарії розвитку нинішньої конфронтації. Перший, на думку російських політологів, коли може бути досягнуто оптимістичного результату, коли буде затверджено нові засади так званого «співіснування», подібного до того, яке було укладено у Ялті на початку 1945 року, коли було затверджено «сфери впливу» США та колишнього СРСР. Російські політологи також розглядають другий сценарій, який називають «кошмарним», коли Росія відреагує за правилами вуличної бійки, завдавши удару першою.

«Смерть тайського короля відволікла мою увагу і я пропустив початок Третьої світової війни, про яку повідомило державне російське телебачення!»

Американське інтернет-видання ділових кіл Bloomberg друкує статтю «Ставтеся до Росії, як до міжнародної отрути, якою вона є». Автор статті Елі Лейк пише, що посол Росії у Вашингтоні розчарований. Сергій Кисляк повідомив аудиторії Університету Джона Гопкінса, що його країна і США нині ведуть «недружні дискусії». Елі Лейк зазначає, що, попри заяви російського посла у США, Росія не докладає зусиль, аби захистити світовий порядок. Навпаки, на думку автора, Росія налаштована на підрив міжнародних організацій та угод, а також міжнародних законів, які з усім тим пов’язані. Росія бомбує шпиталі та гуманітарні конвої у Сирії, її військо тримає в окупації частину території Грузії вже впродовж 8 років. Російські хакери проникають у електронні пошти провідних політиків Демократичної партії США. Російські «зелені чоловічки» анексували Крим. Лише місяць тому нідерландські слідчі дійшли висновку, що російський уряд надав проросійським бойовикам в Україні ракету, якою було збито цивільний авіалайнер, коли він пролітав над Україною влітку 2014 року.

Автор пише, що Росія також потихеньку отруює міжнародну систему. 2014 року колишній голова антидопінгової агенції Австралії звинуватив Росію у спонсорованій державою програмі вживання допінгу російськими спортсменами. Росія і надалі підтримує Кірсана Ілюмжинова як голову Міжнародної федерації шахів, попри його дружні візити до держав-парій на зразок Північної Кореї та Ірану. Росія також зловживає послугами Інтерполу – міжнародної правоохоронної агенції. Зазвичай різні країни світу використовують Інтерпол для того, аби впіймати кримінальних злочинців-втікачів, тоді як Росія використовує Інтерпол для помсти політичним опонентам режиму. Йдеться про справи Вільяма Браудера – банкіра, який намагався добитися справедливості у справі свого колишнього адвоката Сергія Магнітського. Росія також намагалась отримати міжнародні ордери на арешт таких опонентів Путіна, як антикорупційний адвокат Микола Кобляков та Володимир Ашурков, політичний реформатор, якого пов’язують з опозиційним лідером Олексієм Навальним.

Bloomberg пише, що певну провину за нинішній стан речей можна покласти на попередніх американських президентів, які вважали, що залучаючи Росію до активної співпраці у різних напрямках міжнародного співробітництва та ставлячись до Росії як до свідомого і відповідального міжнародного партнера, Москва може, зрештою, почати діяти як такий партнер. Видання нагадує, що у листопаді цього року виповнюється 10 років з часу навмисного отруєння у Лондоні колишнього російського шпигуна Олександра Литвиненка. Від часу цього вбивства, як пише автор статті Елі Лейк, путінська Росія перетворилась на повноцінну злочинну державу. Замість того, аби бути повноцінним і надійним партнером міжнародних організацій, Москва намагається докласти всіх зусиль для їхнього послаблення, а надто послаблення Північноатлантичного альянсу. Далі автор наводить слова Евелін Фаркаш, колишнього заступника помічника міністра оборони США, яка концентрувалась на роботі з Росією. За словами Фаркаш, основна проблема полягає у тому, що США і західні партнери не покарали Росію за її порушення міжнародних норм та законів. Відтак, як додає автор, США та їхні союзники потребують нової стратегії. Замість залучення Росії до роботи міжнародних організацій, США мусять працювати зі своїми союзниками, аби захистити ці організації від Росії. Стаття завершується підсумком, що Сполучені Штати на власному досвіді переконались, що обіцянки Росії є абсолютно порожніми. Всі в американській політиці, окрім хіба що Дональда Трампа, розуміють це. Росія – це держава-парія. А держави-парії не запрошують співпрацювати у питаннях глобальних викликів сьогодення. Росія не мусить приймати в себе чемпіонат світу 2018 року. США та їхні союзники мусять врятувати міжнародну систему від Росії, яку та намагається знищити.

«Досить показово, що Bloomberg, чия редакційна політика була досить м’якою щодо Путіна, публікує таку жорстку редакційну статтю»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG