Доступність посилання

ТОП новини

Як голосуватиме на виборах у США українська діаспора?


Гілларі Клінтон та Дональд Трамп
Гілларі Клінтон та Дональд Трамп

Американські виборці українського походження стурбовані Трампом, але не всі голосують за Клінтон.

Вплив світової діаспори потрібен Україні, як ніколи, в сучасній історії, переконують у Києві. Президент України Петро Порошенко на зустрічі з представниками української діаспори у серпні у Києві назвав конкретні завдання: «Настав час активніше впливати на громадську думку на Заході. Так само просив би пояснювати, чому Україні потрібна підтримка поставками зброї, причому потрібна ще вчора, бо завтра буде вже пізно».

Чи можуть голоси української діаспори в Америці вплинути на результат президентських виборів у США, а отже і на те, хто визначатиме політику Вашингтона щодо України? На перший погляд – ні, бо з понад 320 мільйонів американців лише понад 800 тисяч вважають, що мають українське коріння. (Таку кількість дають дані переписів, хоча багато американських українців вважають, що їх близько мільйона).

Доктрина Обами

Те, що Сполучені Штати досі зброєю Україні не допомагають, засвідчує не так слабкість впливу діаспори, як вагання у Вашингтоні щодо того, які дії в міжнародній політиці більш ефективні – військова сила чи санкції і дипломатія. Американська зовнішня політика останніх 8 років, відома як «Доктрина Обами», полягає у стриманості.

Критики називають це нерішучістю. Дехто з тих критично налаштованих українських американців голосуватиме за Дональда Трампа, попри те, що кандидата від Республіканської партії звинувачують у симпатіях до Путіна.

Українські прихильники Республіканської партії невдоволені. Член керівництва Українського конгресового комітету Андрій Футей – один із активістів, які сподіваються на традиційні принципи республіканців, коли йдеться про взаємини з Москвою.

Якби була така можливість, кожен з нас би хотів, щоби кандидатом знову був президент Рональд Рейган
Андрій Футей

«Якби була така можливість, кожен з нас би хотів, щоби кандидатом знову був президент Рональд Рейган. Бо, на нашу думку, він і папа Іван Павло Другий призвели до розколу Радянського Союзу і Незалежності України. Очевидно, що саме такого кандидата хотіли б республіканські американці українського походження», – сказав Радіо Свобода Андрій Футей.

Він вважає, що американські виборці українського походження у симпатіях до Гілларі Клінтон і Дональда Трампа розділилися 50% на 50%.

Хто за Трампа?

У кого ж з них підніметься рука віддати голос за потенційного президента, який припускає можливість визнання Криму «російським» і який вихваляє Путіна?

«Наша громада тут дуже стурбована позицією Трампа щодо України, – говорить Андрій Футей, але зауважує. – Ми не повинні забувати, що ми – насамперед американці. Це країна, в якій ми виростаємо, де ми працюємо, де ми податки платимо.

Багато представників нашої громади не орієнтуються лише на одну проблему. Вони насамперед дивляться на те, як буде краще Америці, і лише тоді дивляться на зовнішню політику
Андрій Футей

Багато представників нашої громади не орієнтуються лише на одну проблему. Вони насамперед дивляться на те, як буде краще Америці, і лише тоді, другорядно, дивляться на зовнішню політику».

Андрій Добрянський, активіст з Нью-Йорка, належить до тих українців у США, які вважають, що Гілларі Клінтон була б кращою і для внутрішньої політики Сполучених Штатів, і для зовнішньої:

Молодше покоління українського походження у більшості буде за Гілларі
Андрій Добрянський

«Я думаю, що, як і переважно американці, молодше покоління українського походження у більшості буде за Гілларі. Загально, я думаю, буде трохи більше за Гіларі, бо українці є дуже різноманітні – може, 60%. Я би волів більше, але побачимо, хто вийде в сам день на голосування».

Об’єднання сил

Адріан Кармазин, колишній багаторічний керівник Української служби «Голосу Америки», походить з міста Клівленд штату Огайо. Своє покоління він вважає найбільш активним в українській діаспорі.

Найбільш політично впливова – це імміграція, яка прибула в Сполучені Штати після Другої Світової війни
Адріан Кармазин

«Мабуть, найбільш політично впливова – це імміграція, яка прибула в Сполучені Штати після Другої Світової війни. Діти (того покоління мігрантів) тримають активний зв'язок з Україною. Це також найбільший прошарок людей, які є громадянами Сполучених Штатів, які голосують і мають якийсь вплив на виборчий процес», – каже він.

Лідери української громади в Америці скаржаться, що навіть активні у громадських справах діаспоряни часом ігнорують американські вибори. Є чимало таких, які не ходять голосувати.

Якби прийшли усі, то, за даними перепису, лише у штаті Нью-Йорк політикам довелося би враховувати думку понад 100 тисяч виборців українського походження; у Пенсильванії – понад 90 тисяч; у Нью-Джерсі – понад 36 тисяч; в Каліфорнії – 49 тисяч.

А ще у Флориді, Іллінойсі та в низці інших впливових штатів українці разом з вихідцями з Польщі та країн Східної Європи і Балтії можуть становити значну виборчу потугу.

Лідери української громади у США сподіваються, що з думкою такої відчутної частини електорату політики обов’язково рахуватимуться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG