Доступність посилання

ТОП новини

Відкладання «безвізу» погано і політично, і для престижу ЄС – польський експерт


Брюссель – Надання українцям безвізового режиму з Європейським cоюзом хоч і отримало від Єврокомісії та частини Європарламенту «зелене світло», однак застрягло в міжінституційній тяганині в євроустановах. Cправу загальмували розбіжності між парламентом та Радою Євросоюзу. Деякі країни співдружності вважають, що законодавство ЄС має бути доповнене процедурою призупинення вільних подорожей «Шенгеном» у разі необхідності. З огляду на це, обіцяний безвіз до українсько-європейського саміту наприкінці листопада стає дедалі менш імовірним.

Україна наблизилася до скасування віз у час, коли будь-якому вільному пересуванню Євросоюзом чиниться жорсткий опір з боку деяких країн-членів. Причина – у підвищеній суспільній стурбованості з приводу міграції після того, як лише минулого року понад мільйон мігрантів із близькосхідних та африканських країн прибули до блоку європейських держав.

З огляду на цей острах, скажімо, такі країни, як Польща, дивуються. Навіть, якщо українці й приїдуть до ЄС не лише подорожувати, а й попрацювати, боятися нічого, вважають польські оглядачі. «Бачимо, що аналізи польських національних служб свідчать тільки про позитивний досвід», – зауважує аналітик польського Інституту міжнародних відносин Пйотр Кощінські.

«До нас приїжджає багато українців, маємо, за різними даними, 750 тисяч або мільйон громадян цієї держави, – каже він. – Це – не біженці, а мігранти, які тут працюють, і нічого поганого не відбувається. Більше того: наш уряд говорить, що нам, можливо, буде потрібно й більше українських громадян», – додає він.

Натомість Німеччина, Франція та низка інших країн дуже насторожені. Там вважають, що законодавство ЄС має бути доукомплектоване механізмом для реагування у надзвичайних ситуаціях, який дозволив би швидке припинення вільних подорожей тим чи іншим країнам у разі порушень чи зловживань – скажімо, різкого збільшення міграції.

Український «безвіз» призупинив «механізм призупинення»

Саме переговори щодо так званого «механізму призупинення» й блокують реалізацію надій українців та грузин на безвізові поїздки до ЄС. Точніше, скасувати візи заважає відсутність консенсусу між Радою ЄС та Європарламентом щодо самої процедури застосування «механізму призупинення» безвізового режиму третім країнам. А саме – щодо того, хто з них матиме вирішальний голос для зупинки безвізу у випадку порушень чи зловживання тією чи іншою державою.

З огляду на процедуру ухвалення безвізового режиму, встигнути до саміту Україна-ЄС 24 листопада дати «зелене світло» Києву буде дуже важко. Адже спочатку має бути консенсус та затвердження «механізму призупинення», далі – розгляд українського питання європейськими дипломатами і, зрештою, – підсумкове голосування за безвіз на сесії у Європарламенті.

Європейські аналітики схильні вважати, що кордони Шенгенського простору будуть відкриті українцям лише на початку наступного року.

І, з одного боку, очевидно, що Європейський союз наразі зайнятий важливішими питаннями та кризами – на кшталт «Брекзиту», тобто виходу Великої Британії зі складу ЄС, чи ж міграції. З другого боку, подальше відкладання обіцяного безвізу Україні кинуло б тінь на імідж всієї співдружності.

Безвіз буде, але наступного року

«Відкласти рішення на наступний тиждень чи ще на місяць – це буде дуже погано для Євросоюзу з різних точок зору. І політично, і з огляду на престиж ЄС, де раніше сказали, що Україна зробила все для запровадження безвізового режиму, а тепер кажуть, мовляв, це – все, але ми ще чогось хочемо», – зауважує польський аналітик Пйотр Кощінські.

«Зрештою, ЄС таки ухвалить рішення, – додає експерт. – Це не означає, що безвіз настане завтра або через тиждень. Я думаю, що це буде з 1 січня або пізніше, але це буде наступного року».

Тим часом, початку переговорів про український безвіз цього тижня знову не планують: у Брюсселі відбудеться лише зустріч експертів Ради ЄС та Європарламенту щодо нового механізму призупинення безвізових режимів.

«Але і тут рішень поки не очікують», – зауважили в дипломатичних колах.

Водночас, європейські дипломати додають: деякі держави ЄС, а саме Франція та Бельгія, в консультаціях щодо скасування віз висловлюють невдоволення надто повільним прогресом в Україні соціально-економічних реформ і особливо – боротьби з глибоко вкоріненою корупцією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG