Доступність посилання

ТОП новини

Непередбачуваність Трампа: ЄС і НАТО хочуть термінового з’ясування стосунків


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Брюссель – Як і після нещодавнього «Брекзиту», ЄС знову, але вдесятеро потужніше, заскочений зненацька та спантеличений вибором американців. Адже обрання Дональда Трампа у Сполучених Штатах сталося в час найбільшого в історії ослаблення Європейського союзу. У той час, як націоналісти й популісти співдружності вбачають у перемозі Трампа сигнал своїх майбутніх перемог, демократична Європа переживає шок та розгубленість. Як на виборчий сюрприз американців реагують по цей бік Атлантики?

Якщо напередодні європейська політична еліта заявляла, що американці мають кращий вибір – «жінки-президента, а не популіста й провокатора», то нині в Брюсселі запанувала розгубленість.

Незвично було вже те, що голова Євроради Дональд Туск та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, вітаючи Дональда Трампа з його несподіваною перемогою, запросили його якнайшвидше зібратися разом на саміт ЄС-США.

Трансатлантичні відносини для світу вирішальні, тож ЄС і США будуть тісно працювати, щоб їх зберегти
Маргаритіс Шинас

«Трансатлантичні відносини для світу вирішальні, тож ЄС і США будуть тісно працювати, щоб їх зберегти. Нарешті, президент Юнкер сподівається на нагоду для отримання від нової американської адміністрації точніших даних щодо спільних інтересів, на кшталт торгівлі, клімату, антитероризму та безпеки», – зазначив представник Єврокомісії Маргаритіс Шинас.

У своєму листі керівники євроустанов додають, що «тільки тісно співпрацюючи, ЄС і США можуть продовжувати досягнення результатів у сфері безпрецедентних викликів, таких як «Ісламська держава», загроза суверенітету й територіальній цілісності України, зміна клімату та міграція».

Трампа зупинятиме Конституція?

Керівник Європарламенту Мартін Шульц не втрачає надії на те, що США та Європу будуть далі об’єднувати спільні цінності.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

Переконаний, що обраний президент Дональд Трамп буде відмінним від Трампа-учасника виборчої кампанії
Мартін Шульц

«Я переконаний, що обраний президент Дональд Трамп буде відмінним від Трампа-учасника виборчої кампанії. США мають чудову Конституцію і обраний на її основі президент має дотримуватися її фундаментальних правил. Впевнений, що це й буде основою трансатлантичних відносин», – зазначив Шульц.

Тим часом, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ теж сподівається на особисту зустріч із новим главою Білого дому та закликає майбутнього президента США не обмежувати участі США в Північноатлантичному альянсі.

Сильний союз НАТО – це добре для Сполучених Штатів та для Європи
Єнс Столтенберґ

«Лідерство США, як і раніше, має важливе значення... Сильний союз НАТО – це добре для Сполучених Штатів та для Європи», – заявив Столтенберґ на тлі того, що під час виборчих перегонів Трамп критично висловлювався щодо альянсу та сумнівався у доцільності провідної ролі США у ньому.

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Канцлер Німеччини Анґела Меркель доволі жорстко визначила, на яких засадах будуватимуться стабільні німецько-американські відносини.

Німеччина і США об’єднані спільними цінностями: демократією, повагою до права та до людини, незалежно ні від місця народження, кольору шкіри, ні від релігії, статі, сексуальної орієнтації
Ангела Меркель

«Німеччина і США об’єднані спільними цінностями: демократією, повагою до права та до людини, незалежно ні від місця народження, кольору шкіри, ні від релігії, статі, сексуальної орієнтації чи політичних переконань. Саме на основі цих цінностей я пропоную тісну співпрацю майбутньому президенту США», – заявила Меркель.

Голова німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр, зі свого боку, вказує на непередбачуваність подальшої американської політики й закликає «налаштуватись на те, що американська зовнішня політика стане для нас у найближчому майбутньому менш передбачуваною».

«Яка чудова новина, демократія ще жива» – Орбан

Міцні трансатлантичні зв’язки – це найкраща відповідь на геополітичні виклики
Далія Ґрібаускайте

Протягом всієї передвиборчої кампанії країни Балтії переживали напруження, з огляду на російську загрозу та заяви Трампа про реорганізацію НАТО й скорочення зобов’язань Америки у сфері безпеки.

Нині президент Литви Далія Ґрібаускайте, вітаючи Трампа, заявила, що довіряє Сполученим Штатам, «оскільки це наш найнадійніший і близький союзник… Міцні трансатлантичні зв’язки – це найкраща відповідь на геополітичні виклики», – додала вона.

Далія Ґрібаускайте
Далія Ґрібаускайте

Вибори в США відбулися в момент, коли ЄС виявив найбільшу слабкість за всю свою історію: співдружність підриває зсередини перспектива розлучення з Великобританією, зростання впливу євроскептичних настроїв і відвертого тиску на загальноєвропейську політику з боку націоналістично налаштованих урядів Угорщини, Польщі та інших.

Зокрема, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан зранку в середу привітав перемогу Дональда Трампа на своїй сторінці у Facebook словами: «Яка чудова новина, демократія все ще жива».

А однією з перших, ще до оголошення остаточних результатів, Трампа привітала лідер французького ультраправого «Національного фронту» Марін Ле Пен: «Вітаю нового президента Сполучених Штатів Дональда Трампа та вільних громадян Америки», – написала вона у своєму мікроблозі Твіттер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG